Analizele necesare în sarcină (și DE CE)

(video-ul urmează în curând; nu uitați să vă abonați să primiți înștiințarea; dați LIKE și DISTRIBUIE pe Facebook să afle cât mai multe mămici 🙂 )

Foarte multe gravide întreabă alte mămici ce fel de analize au făcut în sarcină și cât au plătit pentru ele.

În primul rând, această întrebare se pune medicului care urmărește sarcina.

În al doilea rând, analizele obligatorii sunt GRATUITE! În România GRAVIDA este asigurată în sarcină!

Tot am citit răspunsurile mămicilor și mi-am pus mâinile în cap. Au dat chiar și mii de lei pe analize inutile. Regret nespus câtă bătaie de joc este față de gravidă, care este folosită ca o sursă de bani. Multe din analize sun plătite privat și deseori sunt făcute DEGEABA. Unele investigații trebuie făcute la toate gravidele, altele sunt rezervate doar în cazul în care gravida sau fătul manifestă semne de boală.

Unii medici și unele mămici uită că SARCINA este o perioadă fiziologică, normală din viața unei femei și nu trebuie patologizată fără motiv. Majoritatea sarcinilor evoluează normal fără vreun control în sarcină! Dar pentru că noi trăim în lumea civilizată ar trebui măcar minimul de analize să îl facem, ca să deosebim mamele la risc de mamele sănătoase.

Aici e o listă dată de una din mămici. Analizele marcate cu steluță sunt cele pe care le-aș fi recomandat eu, restul fiind, după cum am spus, rezervate mamelor cu risc.

analie-1-buna.png

Acum o sa explic fiecare analiză (de ce e importantă) și mai jos aveți un grafic cu analizele recomandate de mine în sarcină (obligatorii, doar cu indicație medicală, la cerere).

DA

  1. Hemoleugrama: mă interesează dacă gravida are anemie (dacă DA se dă Fier) iar din al doilea trimestru dacă are nr. normal de trombocite (excluderea unei Preeclampsii); leucocitele puțin crescute fără CRP (proteina C reactivă) sunt normale în sarcină;
  2. Grupa de sânge: dacă mama e Rh negativ, atunci trebuie să fie vaccinată; facultativ se poate lua și grupa tatălui, însă nu e obligatoriu (aici articol detaliat cu Rh în sarcină)
  3. VDRL: copii pot contacta infecția sifilitică de la mamă și se nasc cu malformații grave;
  4. Sumar urină: o infecție urinară trebuie obligatoriu tratată, chiar daca gravida nu are simptome! deasemenea, în urină putem găsi glucoză (poate mama are diabet gestațional) sau proteine (semn de Preeclampsie)
  5. TORCH: personal nu consider această analiză necesară decât dacă sarcina e cu probleme (în Germania nu se decontează la cerere), însă pentru că unii copii nu sunt vaccinați, rubeola a reînceput să apară, așa că se merită acest test, chiar dacă se plătește din propriul buzunar (numai dacă mama vrea)
  6. Test Babeș-Papanicolau: dacă nu a fost efectuat în ultimul an, atunci trebuie făcut în primul trimestru de sarcină; unele gravide au deja modificări canceroase și trebuie monitorizate mai des!
  7. Detectarea Chlamydiei (ori în secreție de col ori în urină): de preferință înainte de a rămâne gravidă; poate duce la avort, naștere prematură, infecția copilului în timpul nașterii; infecția se tratează antibiotic în sarcină și bebe poate fi născut natural; nu e indicație de cezariană!!!
  8. Ecografii: minim 3 (plus 1 de datare a sarcinii când gravida vine prea devreme la medic); eu aș vrea să văd gravida la 16 (malformații?), 24 (dezvoltare normală, proporționată?) și 34 de săptămâni (dezvoltare normală, proporționată?).
  9. Glicemie doar la primul control pentru a detecta (mai degrabă ridica suspiciunea) un eventual diabet preexistent. OGTT 75g (test de toleranță la glucoză) în săptămâna 24 pentru detectarea diabetului gestațional.
  10. Hepatita B și C doar în al III-lea trimestru; Hep B nu e indicație de cezariană însă Hep C este. În Germania se face doar testul de Hep B, în Europa de Est se recomandă și testul de Hep C. Bebe din mămici cu Hep B se vaccinează imediat după naștere, înainte ca mama să alăpteze.

 

DOAR CU INDICAȚIE MEDICALĂ (dacă avem vreo suspiciune)

  1. Analize de sânge (TGO și TGP pentru excluderea Preeclampsiei, hormoni tiroidieni să excludem hipo- sau hipertireoza, + altele, foarte rar)
  2. Urocultura: doar daca avem de-a face cu o infecție urinară care recidivează sub tratament! Infecția urinară se tratează de obicei empiric cu Fosfomicină 3g (administrare unică; rețetă medicală)
  3. Examen de secreție vaginală doar dacă nu trec simptomele asociate cu tratament empiric SAU avem de-a face cu un col scurtat ecografic (sub 3 cm) până la 34+0 săptămâni;
  4. Cultură de col pentru Streptococul B Hemolitic, exact ca în cazul de mai sus. Nu e indicație de cezariană! Dacă e pozitiv, se dă antibiotic în timpul travaliului. Dacă e negativ sau nu se știe, nu se dă antibiotic decât în anumite cazuri. Ca ginecolog, nu recomand această analiză de rutină. Pediatrii au altă părere, pentru că uneori bebe iau infecția de la mamă. Personal am văzut mult mai mulți bebei cu infecție după naștere din mame cu Streptococ negativ decât mame cu Streptococ positiv. Până la urmă mamele decid dacă vor analiza, pentru că se plătește privat dacă e la cerere/ fără indicație medicală.
  5. Diagnostic trombofilie doar în cazul avortului recurent sau accidente trombotice personale sau familiale.
  6. Orice alte investigații necesare conform patologiei pacientei.

LA CERERE (se plătesc)

  1. HIV (Direcția de Sănătate Publică ar trebui să facă oricui testul GRATUIT! interesați-vă pe net)
  2. Dublu și triplu test, screening-ul de Sdr. Down (recomand doar mamelor care sunt decise să avorteze un astfel de făt, pentru că altfel nu au nicio consecință testele)
  3. Alte analize facultative care nu au o indicație medicală (vedeți mai sus)

Rezumat

analize 2analize 3analize 4

 

Graviduțe, nu uitați! Sarcina e ceva normal pentru corpul vostru! Nu vă lăsați așa ușor speriate de medici, că trebui să faceți 100 de analize. Dacă nu vă explică în detaliu de ce e IMPORTANT să o faceți, ori vrea să câștige bani ori, mai rău, habar nu are despre ce vorbește! Vorbesc serios. Am colegi (fie ei români, germani, etc.) de care mi-e rușine. Colegi care bagă gravidele în sperieți de vin plângând la noi în spital.

Sper că vă puteți ghida după graficele mele.

Vă urez o sarcină ușoară și medici cu suflet!

Sănătate!

(dacă vă place munca mea, vă rog dați LIKE și DISTRIBUIE pe Facebook să ajutăm mai multe mămici! abonați-vă pe site și Youtube; ăsta e MERSI-ul de la voi) 🙂 Vă pup!

9 gânduri despre „Analizele necesare în sarcină (și DE CE)

  1. Claudia

    Buna ziua,

    Am o dilema si anume: eu am RH negativ, sotul pozitiv. Am facut testul pentru incompatibilitate RH in fiecare din cele 3 trimestre de sarcina si a iesit negativ. Trebuie sa fac vreun vaccin?

    Multumesc,
    Claudia

    Apreciază

    • laurasgotzthis

      Salut Caludia, eu l-as fi administrat gravidei in sapt 28, dar vad ca unii medici romani nu fac asta atat timp cat rezultatele sunt negative. Uneori apar complicatii la care nu te astepti, de aceea s-ar fi meritat vaccinul. Dupa nastere trebuie imediat testata grupa de sange a bebe-ului, iar daca e Rh pozitiv trebuie sa te vaccinezi in primele 3 zile.
      Sanatate

      Apreciază

  2. Maria

    Buna ziua, sunt insarcinata in 37s+4z, mai am de facut o singura analiza, culturi de col si imi este cam frica sa o fac. Toate analizele care le-am facut am fost bune dar m-am saturat sa stau numai prin laboratoare si imi doresc sa stau linistita saptamanile pe care le mai am. Deja ma terorizeaza nasterea, imi e frica si nu mai suport presiunea care se pune asupra mea din partea tuturor stiutoarelor care au nascut si vin cu sfsturi si vai dar cum iti permiti sa sari peste o analiza. Am rh negativ, sotul pozitiv, anticorpi inexistenti dar nu mi s-a facut vaccin. Este importanta analiza asta pt culturi de col? Pot astepta sa nasc linistita fara sa mai merg la medic? Mentionez ca am o sarcina usoara dar stresul din jurul meu e prea mare. Multumesc

    Apreciază

  3. Carolina Yildiz

    Buna ziua Dna Stirbu,
    V- am scris mai inainte ca am o problema referitor la nr. scazut de trombocite , ele din pacate continue sa scada , daca o luna in urma erau 171 acum au ajuns la 126 si sunt in saptamiina 32+3 .
    Spune ti mi va rog frumos la ce sa ma astept mai departe? cum recomandati sa fie nasterea luind in consideratie ca prima nastere a fost cezariana cu 2,5 ani in urma (cauza – greutatea mare la copil) . Tin sa mentionezi ca nu am alte probleme , tensiunea normala si restul de analize bune, copilul este bine, poate avea ceva urmari si la copil? Este necesara nasterea prematura daca de ex scad piina la 100?
    Va multumesc frumos si va sunt recunoscatoare de timpul acordat!
    Cu respect,
    Carolina

    Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.