FEMIBION – afacerea murdară cu gravide

(video urmează în curând; abonează-te să primești de îndată înștiințarea)

De când am făcut Farmacologia în anul III, am început să văd medicamentele cu alți ochi. Până atunci credeam că Paracetamolul e antibiotic și că Nurofenul e cel mai bun pentru durerile de cap. Eram în necunoștință de cauză.

Situația nu e alta în cazul persoanelor care nu au cunoștinte medicale. Astfel companiile framaceutice profită de această lipsă de cunoștință a consumatorilor, băgându-le pe gât variante mai scumpe ale aceluiași produs și/sau produse inutile.

Dat fiind faptul că sunt ginecolog, în acest articol o să vorbesc de grupul țintă GRAVIDA (o să scriu un articol cuprinzător despre alte grupuri țintă în viitor).

GRAVIDA vrea să facă orice ca să asigure bunăstarea copilașului ei. Astfel este vulnerabilă la reclamele pentru suplimente alimentare în timpul sarcinii.

Gravida modernă are o alimentație zilnică bogată în nutrienți; o să ia în sarcină ca. 15kg; de preferabil nu fumează, nu bea și rar are alți factori de risc în sarcină. Astfel suplimentele alimentare la această femeie sunt în plus și nu înseamnă neaparat că sarcina o să decurgă fără probleme.

Ca medic începător, pentru că multe paciente mă întrebau ce suplimente alimentare să ia, am făcut cercetarea de rigoare. La nivel internațional se recomandă pentru țările civilizate numai ACIDUL FOLIC, așa că acesta e singurul pe care îl recomand 100%, iar restul e alegerea pacientei.

De ce acid folic? Pentru că lipsa sa duce la defecte de tub neural, adică sistemul nervos nu se dezvoltă cum trebuie (ex. Spina bifida).

De ce nu recomand alte produse?

  1. După cum am mai spus, personal, după cercetarea de rigoare, consider că nu sunt necesare în cazul majorității pacientelor.
  2. Nu vreau ca eu personal să îndemn pacientele să dea bani (mulți bani) degeaba.

ATENȚIE! Dacă pacienta are alte probleme, se vor recomanda individual suplimentele necesare (de exemplu Fier la pacientele anemice).

IOD în sarcină și alăptare: OMS nu recomandă sistematic suplimentarea cu iod pentru că multe țări au obligat un surplus de iod in alimente (de exemplu sarea iodată). Pentru că multe preparate de acid folic vin cu iod adăugat, gravidele iau automat acest component (și este și ieftin).

În continuare:

-o să vedem niște reclame de produse (Folio, Femibion, Elevit ) – NU FAC PERSONAL RECLAMĂ; folosesc pozele de pe net în scop de cercetare

-o să studiem lista mineralelor și vitaminelor incluse

-o să facem comparație de prețuri

O să încep cu acest grafic, în care am comparat prețurile. După cum vedeti, produsele cu multivitamine și minerale complexe sunt exorbitant de scumpe. Oare cum au născut bunicile și mamele noastre fără ele?

grafic preturi

 

RECLAME (doar cu scop de cercetare)

elevitelevit3femibion 1elevit1femibion 2folicfolioiodid

Dacă citiți reclamele, sunt scrise ca și cum CHIAR ai avea nevoie de aceste suplimente. Nu există gravidă care să nu ia așa ceva! Dă 50 RON pe lună și vei avea un copil perfect! Mda. (sunt gravide care nu au luat nimic în plus și au avut bebei sănătoși, și mame care au făcut zeci de controale și au luat toate suplimnetele posibile și au născut bebei cu diverse probleme)

Dacă ne uităm pe lista componentelor și ne folosim mintea, observăm că aceste elemente le luăm automat zilnic din mâncare. Vă dau un exemplu și voi mai puteți căuta pe net.

VALORI NUTRIȚIONALE BANANĂ (sursa http://retetesmart.ro/valori-nutritionale-avansate-ingredient/plantains-banana-09277)

BANANA

Graviduțe și mămici, acesta este recomandarea mea și este la latitudinea voastră ce doriți să luați în timpul sarcinii și alăptării. Personal consider că o alimentație echilibrată este cea mai benefică pentru mami și copil și că firmele farmaceutice încearcă cu disperare să profite de dragostea mamei, vânzându-i suplimente alimentare de care nu are neapărat nevoie.

Vă doresc o sarcină ușoară!

Sanatate!

4 gânduri despre „FEMIBION – afacerea murdară cu gravide

  1. Andreea

    Bună ziua!
    Ce facem dacă nu avem o dieta corespunzătoare? Am o fetita de 1an și 8 luni și ne planuim al doilea copil. Iau metilfolat 400micrograme dar nu am o alimentație corespunzătoare, nu am timp și nici pofta de mâncare din păcate. Cu ce as putea sa suplimentez pana reușesc să mănânc ce trebuie?

    Apreciază

    • Laura S.G.

      Salut Andreea! Alimentatia sanatoasa nu inseamna sa mananci tone de fructe si legume. Iar gravidele nu trebuie sa manance excesiv, sigur te hranesti suficient. Foarte bine ca iei deja acid folic. Pentru fetita de aproape 2 ani sigur faci mancare sanatoasa. Asa ca mananca ce ii dai si ei. Atat timp cat te simti bine, nu suplimenta cu nimic. Sanatate!

      Apreciază

Comentariile sunt închise.