Răspunsuri 02.04.2018

(abonați-vă pe site ca să primiți următoarele răspunsuri direct prin e-mail! dacă întâmpinați probleme, dați un mesaj la secțiunea Contact)

1. Sărut mana. Mă scuzati ca va deranjez am și eu o întrebare: soția mea în vârstă de 19 ani a fost operata de abces mamar iar la biopsie i-a ieșit mastopatie fibrochistica. E ceva grav?

Articol: Mastopatia fibrochistică

Mastopatia fibrochistică nu este în sine o boală gravă, însă poate duce la complicații: dureri mari de sâni, noduli, abcese, cancer (foarte rar).

În cazul acestei paciente, problema acută s-a rezolvat (abcesul). Eu aș chema-o obligatoriu la control în fiecare an, pentru un examen de sân (ajunge doar palparea, nu neapărat ecografie/mamografie, atât timp cât nu sunt probleme).

 

2. Bună seara. Mi-a ieșit un prim rezultat al curetajul endocervical cu biopsie. Ca și diagnostic histopatologic este scris: „aspectul histopatologic este sugestiv pentru diagnosticul exo-endocervicita cronica erozivă”. Este grav? Sunt foarte îngrijorată. Mulțumesc anticipat de ajutor! O seară bună!

Articol: Cervicita cronică

Cervicita nu este un diagnostic grav. Este vorba de o infecție netratată. Pacienta trebuie să urmeze un tratament local indicat de medic (de obicei antibiotic și antiinflamator) și să repete testul Babeș-Papanicolau la 3 luni (de obicei), pentru că sub inflamație se ascunde FOARTE RAR cancerul de col.

 

3. Buna seara as avea si eu o intrebare. Imi puteti spune si mie daca este neaparat sa fac dublul test sau nu. Si de ce trebui facut? Ma tot framanta lucrul asta.

Articol: Dublu, triplu și cvadruplu Test (screening Sindrom Down)

Dublu test este o analiză a sângelui pe baza căreia se poate aproxima riscul de sindrom Down în sarcină. Nu este un test obligatoriu. Aici am descris experiența mea de doctor în ceea ce privește acest diagnostic: Sindrom Down, un diagnostic dificil de pus

 

4. Sunt însărcinată în 33 de săptămâni. De câteva săptămâni mă doare soldul drept. Nu mă mai lasa să mă aplec cum trebuie. Și de 2-3 zile, am dureri ușoare de burta și de mijloc. E normal. Și aceste dureri, înseamnă că se pregătește corpul pt naștere nu? E prima sarcina, și sunt destul de curioasa.

Articol: Durerile în sarcină

La 33. de săptămâni e mai degrabă vorba de dureri cauzate de întinderile ligamentelor uterine și de presiunea intrabadominală datorată destinderii uterine (uneori durerile se localizează numai pe o parte). Deasemenea, mișcările fetale pot provoca astfel de dureri. Un al patrulea motiv ar fi contracțiile uterine, care sunt normale atat timp cât sunt rare (de exemplu 3 pe oră). Totul e ok în 99% din cazuri.

5. Se poate face histeroscopie operatorie daca esti virgina?

Articol: Histeroscopie diagnostica/operatorie

Răspuns: DA.

Pe mine m-ar interesa DE CE. Care ar fi indicația? Există alte examinări non-invazive care ar putea duce la același rezultat?

 

 

Aștept și întrebările voastre data viitoare!

Nu uitați să vă abonați pe site și de LIKE&DISTRIBUIE pe Facebook!

Sănătate!

Cu drag,

Laura

 

2 gânduri despre „Răspunsuri 02.04.2018

  1. Daniela

    Bună vă rog frumos dacă vreți să mi spuneți, am 39 de ani.,pe 8 Martie am fost operată de sarcină extrauterina…după cât timp pot încerca din nou să rămân însărcinată.,şi dacă mai am riscul dea avea ,tot o sarcina extrauterina ?Mulțumesc ptr. Răspuns.

    Apreciază

    • laurasgotzthis

      Salut Daniela,
      Se recomandă o pauză de 6 luni. Riscul de a avea o nouă sarcină extrauterină e mai mare decât la pacientele ce nu au avut așa ceva. Depinde de norocul fiecăruia. Am avut destule paciente cu sarcini normale după un astfel de eveniment. Nu abandona visul de a avea un nou bebe:)
      Sănătate

      Apreciază

Comentariile sunt închise.