Răspunsuri 16.04.2018

(abonați-vă pe site ca să primiți următoarele răspunsuri direct prin e-mail! dacă întâmpinați probleme, dați un mesaj la secțiunea Contact)

1. Salut. Sunt gravidă și am o infecție urinară. Poate afecta bebele?

Infecția urinară nu afectează direct fătul, iar în sarcină trebuie neapărat tratată antibiotic. Fără tratament, simpla infecție se poate complica cu PIELONEFRITA, care poate duce la naștere prematură (rar la moartea fătului în cazul unui șoc septic).

 

2. Buna dimineata. In 4 martie a.c. am pierdut o sarcina de 6 saptamani, oprita in evolutie. M-am prezentat de urgenta la spital, in urma unei hemoragii, unde mi s-a facut chiuretaj prin aspiratie. Totul a decurs normal si mi s-a prescris sa revin la control dupa primul ciclu menstrual (aprox. 4-6 saptamani). Eu am implinit ieri 42 zile de la nefericitul eveniment, menstruatia nu a venit. Ma pot prezenta la control? In aceasta perioada nu am avut contact sexual, deci exclusa sarcina. Multumesc.

După un chiuretaj e relativ normal să apară dereglări de ciclu. Pacienta poate să se prezinte la control (e chiar recomandat un nou control la cateva săptămâni de la operație ca să se observe dacă mucoasa uterină a revenit la normal).

 

3. Buna ziua. V-am urmarit cu mare interes filmulete postate pe youtube si recunosc ca am aflat multe lucruri noi folositoare, pe care nu le stiam de la medicul meu ginecolog. Sunt insarcinata in 17 saptamani, RH negativ, iar sotul RH pozitiv. Intrucat acum un avort facut acum 15 ani, la care nu stiu RH fatului, am decis sa verificam titrarea anticorpilor la solicitarea noastra. Pentru ca deja dezvolt anticorpi, am cerut ajutorul medicului ginecolog, care ne-a spus ” ca sarcina e ca si pierduta”. Dupa zile de cautari, am gasit un cabinet SYNLAB GMBH INTL in Germania, care (cu ajutorul partenerilor din Constanta) au recoltat sangele meu si incearca sa afle RH bebelusului. Vom afla in 3 saptamani rezultatul, pana atunci monitorizam la fiecare 2 saptamani, titrul de anticorpi. Domnul doctor e depasit de situatie, asa ca am apelat la alti specialisti. In Constanta, am gasit un medic care a reusit acum 2 ani sa nasca cu o mamica cu titru ANTI-D 2500, desi foarte mare, a monitorizat permanent si ceilalti factori si a gasit suficiente motive sa duca la bun sfarsit aceasta sarcina. Putem face ceva, orice in acest moment? Doctorul care a avut un caz similar cu al meu a spus ca nu are suficienta experienta si se va documenta ce putem face mai departe. Va multumim!

Aici articol detaliat, în care explic pe înțelesul tuturor INCOMPATIBILITATEA RH.

Incompatibilitatea de Rh nu apare la fiecare femeie care nu s-a vaccinat după un avort, pentru că organismul fiecărei persoane reacționează altfel. Așa că este greșit ca un medic să ”nu dea nicio șansă” unei sarcini ca cea a pacientei.

Semnele unei incomaptibilități RH apar de obicei repede – în acest caz, la 17 săptămâni am putea să le observăm și chiar să aplicăm și un tratament.

Ce facem cu o astfel de pacientă?

  • Fătul va trebui monitorizat ecografic mai des, pentru a depista din timp complicațiile, asta dacă apar în primul rând (e rar, după cum am mai zis). Ce vedem la ecograf? Eventual ascită în burtă, care comprimă alte organe, și un semnal DOPPLER (analiza vitezei sângelui fetal) anormal.
  • Dozăm periodic titrul de Anticorpi, ca metodă de monitorizare. Câteva sute de anticorpi, sau chiar și câteva mii, pot fi suportați cu bine de sarcină (am citit de cazul unei paciente cu incompatibilitate fetală de RH cu 16.000, iar fătul a putut fi salvat cu tratament)
  • Dacă titrul crește însă fătul se simte bine, ca profilaxie se poate induce nașterea mai repede pentru a evita alte complicații (de preferință după 34 de săptămâni, ideal 37).

Despre tratament citiți în articolul menționat mai sus.

Pacienta din acest caz a făcut foarte bine că s-a documentat singură și a cerut părerea altor medici cu experiență. Observ din păcate că, în România (în special, dar și în alte țări), unor doctori încă le e rușine să recunoască la început că sunt depășiți de situație – în defavoarea pacientului. Dacă acest cuplu nu ar fi luptat pentru sarcina actuală, probabil s-ar fi lăsat convinși de unii dintre acești medici incompetenți să avorteze, pentru că ”nu mai are nicio șansă”.

În cazurile dificile, căutați mereu o a doua părere, NEAPĂRAT LA SUPRASPECIALIȘTI CU EXPERIENȚĂ!

 

4.  Îmi puteți recomanda un medic aici in Romania, în bucurești mai exact? Eu am o sarcină cu risc, a 3-a sarcină și 2 cezariene, cu o placenta foarte joasă care acoperă in intregime colul. Dacă dvs. erați in tară apelam la dvs. fiindca am primit recomandari in privinta dvs. Va multumesc frumos pt. raspuns.

În primul rând, mulțumesc pentru reclama pozitivă care mi se face:) Încerc să ajut cât mai multe paciente, bebelușii și familiile lor – și îmi face plăcere.

Revenind la întrebare: pentru că nu am lucrat în țară și am învățat doar în Cluj, nu pot face recomandări în București. Dacă stau să mă gândesc mai bine, nu aș face recomandări nici în Cluj-Napoca, pentru că nu îi cunosc așa de bine pe medicii de acolo. Cred că alte paciente din București ar fi mai în măsură să răspundă la întrebare cu NUME.

Pentru că e vorba de o cezariană cu 2 indicații clare: PLACENTA PRAEVIA și status după 2 cezariene, această pacientă va avea 100% o a 3-a operație, lucru care îl poate face ORICE GINECOLOG (sper!!!). În cazul ăsta, eu aș vrea, ca pacientă cu venituri modeste în România, să găsesc un medic dedicat profesiei sale, care nu o să își bage mâinile în buzunarele familiei (banii aceia ar trebui folosiți pentru copil!).

Îi urez pacientei mult succes la căutat!

 

5. Buna seara doamna doctor. Sunt însărcinată în 10 saptamani. In urma ecografiei sa constatat sarcina intrauterina localizată în cornul uterin drept. As dori sa stiu va rog daca se poate, ce riscuri implica. Bebe se dezvolta normal? Pe masura ce sarcina înaintează este posibil ca sa si schimbe pozitia in uter? Va multumesc din suflet. Ma bucur nespus de mult ca v-am descoperit. Aflăm multe lucruri interesante.

Descrierea localizării sarcinii este interesantă, însă ține de medicina inutil de descriptivă a secolului trecut. Atât timp cât sarcina e intrauterină și embrionului îi bate inima, acest detaliu este irelevant pentru evoluția sarcinii (pentru cei cărora le plac momentele ȘTIAȚI CĂ, acest detaliu ne spune, de exemplu, că ovulația a fost din ovarul drept; fascinant, dar neimportant). Pe măsură ce bebe crește, sacul gestațional va ocupa întreg uterul, indiferent de poziția sa inițială. În 3 ani de zile nu am văzut astfel de detalii în nicio fișă de urmărire a gravidei. În loc să scriu povești, mai degrabă mai văd 2 paciente.

 

 

Aștept și întrebările voastre data viitoare!

Nu uitați să vă abonați pe site și de LIKE & DISTRIBUIE pe Facebook!

Sănătate!

Cu drag,

Laura

Un gând despre „Răspunsuri 16.04.2018

Comentariile sunt închise.