Răspunsuri Facebook 11.11.2018

Noile răspunsuri la întrebările din ultimele zile!

Apreciezi ceea ce fac? Hai să ajutăm împreună cât mai multe femei din România, promovând sănătatea astfel:

  • dă LIKE la pagina mea de Facebook Dr. Laura Stirbu , pentru a crește vizibilitatea, și eventual o recomandare
  • DISTRIBUIE articolele, video-urile și pozele făcute de mine pe pagina ta, sau pe grupuri de mămici/femei
  • abonează-te pe acest site și pe Youtube , ca să primești imediat noile articole și filmulețe 🙂
  • Mersi mult! Sănătate!
Sunt insarcinata in 32 sapt, la 28 de săptămâni am intrerupt Aspenterul. La ecografia de trim III facuta la un alt medic decat cel care mi-a oprit tratamentul cu aspenter, mi-a iesit cordon ombilical cu 3 vase, IR/AO 0,62 – drept pentru care medicul mi-a recomandat sa iau Aspirin cardio deoarece valoarea IR este prea mare. Ce parere aveti? Sa incep sa iau iar Aspenter? Aspenterul se dă mereu cu indicație clară, ori la început de sarcină (trombofilie, preeclampsie la sarcina precedentă) ori din trimestrul II (se descoperă risc de preeclampsie). Din trimestrul III, nu mai are efectul scontat în caz de preeclampsie, care se evaluează prin Doppler monitorizând arterele uterine și nu artera ombilicală (AO). RI al ombilicalei nu are semnificație medicală fără evaluarea Arterei Cerebrale medii. Astfel, tind să cred că dr. acesta nu are competență în Doppler. Pentru că nu știu toate detaliile cazului, nu îți pot spune dacă să iei sau nu Aspenter. Tind să zic că NU și te-aș sfătui să discuți cu primul tău medic, pentru că el a început, din cine știe ce motiv, terapia, apoi a întrerupt-o.
Sunt însărcinată în 27sapt., am fost la o consultație la medicul la care voi naște, mi-a recomandat ceai de măcieș. Eu din câte știu nu se recomanda in sarcina. Sunt un pic umflată la fata, maini, dar nu tot timpul. Tensiunea 110/70, analizele ok, Usg tot ok. As putea oare să beau acest ceai? NU SE BEA CEAI DIURETIC ÎN SARCINĂ!!! Ceaiul de măceș e permis, însă nu o să ajute edemele de sarcină. Acestea sunt cauzate mai degrabă hormonal, dacă se exclud alte boli (cea mai gravă fiind preeclampsia). Din păcate, tratamentul final este NAȘTEREA. Unele femei au edeme mari, de nu își mai simt bine degetele și au dureri la mers. Ce ajută uneori este masajul (drenaj limfatic), acupunctura, homeopatia. Nu sunt mare susținătoare a metodelor alternative, dar văd pe secție că uneori merge.
Sunt însărcinată în 27 de săpt., uneori noaptea mă apucă niste dureri asemanatoare contracțiilor. de ce sa fie oare? sunt la a 5 sarcina, colul e închis, e în norma tot. Mi s-a zis că e din cauza că sunt mușchii întinși deja și uterul se lasă, dar asta se întâmpla cînd dorm. Medicul mi-a recomandat utrogestan pâna la 30 de săpt. Eu nu prea vreau sa le administrez, iau MgB6 si no-spa 80mg la nevoie. Ce poate fi și ar fi oare nevoie de utrogestan? Sună a întinderi uterine (în special noaptea, de la efortul de peste zi), mai dureroase fiind a 5a sarcină (normal). Eu recomand doar Magneziu, de 3 ori pe zi, fără No-Spa și Utrogestan, dacă restul parametrilor sunt OK. Dacă restul sarcinilor au fost ok, atunci am toată încredere că și aceasta se va desfășura normal!
Sarcina 34 sapt, m-am trezit ieri cu partea dreapta mai umflata decat stanga (ochi, obraz, mana, picior) si inca persista. TA buna( 130/80mmHg) sub tratament cu Dopegyt, bebe activ! E ceva relativ normal sau medic urgent? Nu am alte stari de rau. Nu e urgență, dar mergi la medic dacă nu remite simptomatologia. Trebuie făcute analizele funcției renale și proteinemia cu proteinuria. Se prea poate ca în bolile hipertensive (tratament cu Dopegyt) să fie afectată funcția renală care duce la astfel de edeme, după trezire.
Sunt însărcinată în 35 de saptamani, ieri am avut controlul obișnuit în care bebe era in prezentatie craniana (de la 30 de saptamani), având fundul in partea stângă, iar picioarele in partea dreapta, undeva sub coastele mele de obicei. Astăzi, simt că ceva este diferit, parca și-a mutat corpul astfel încât îi simt mișcările picioarelor in partea stângă. Este posibil sa aibă această schimbare? Cumva sunt șanse să se și întoarcă? Sunt eu speriată degeaba, sau ar trebui să îmi sun medicul? Mentionez ca este la fel de activ, singura diferență este locul mișcărilor si faptul ca azi nu a sughițat absolut deloc. Bebe face tumbe dacă are loc. Nu îți fă griji de schimbările de poziție. Dacă chiar își dă silința, se întoarce și cu fundul în jos, dar puțin probabil. Atât timp cât îl simți, e totul ok 🙂
De la ce pot sangera in sarcina? Am 23 sapt 5 zile si tot sangerez pana si cu utrogestan. Există multe cauze, dar dacă dr. a exclus cele mai periculoase, atunci ai putea sângera chiar de la tratamentul cu Utrogestan, pentru că tot introduci degetele în vagin și lezezi fără să vrei colul uterin. Atât timp cât e vorba de mici pete, e ok. Discută cu medicul tău la următorul control dacă mai trebuie luate. Dacă colul e peste 3 cm, nu mai e nevoie.
Am născut acum 6 saptamani prin cezariana. Am avut lohii rosii vreo 4 saptamani apoi o secretie galbena-albicioasă. De 2-3 zile am început sa pierd sânge iar atunci când ma misc (nu mereu), seara ma mai ia frigul, deși in casa este cald (nu am febra), iar câteodată simt o durere in zona operației in interior. La control voi merge peste o săptămâna. Este normal? Îmi puteți spune mai multe ? Mi se pare totul normal. Lohiile sunt gata, și probabil ai avut prima menstruație, care e normal să fie mai ciudățică. Nici de frisoane nu îmi fac griji, dacă sunt uneori, doar noaptea, și nu ai febră detectată cu termometrul. Dacă tu te simți bine fizic, e totul ok.
Ce imi puteti spune despre gravidele care fumeaza? Mentionez ca ma aflu in saptamana 14 de sarcina, sunt fumatoare. Mometan fac eforturi pentru renuntarea la fumat, reducand cantintatea si fumand tigari slabe. Medicul ginecolog mi-a spus sa abstinenta de nicontina poate fii mai daunatoare pentru bebe decat daca fumez tigara. Din pacate asta nu m-a motivat suficient sa renunt total la fumat. Medicul tău are o problemă serioasă – incultura. Cum poți să spui că bebe de 14. săpt. e dependent de nicotină? Dacă pierzi sarcina că dr. ți-a spus că e ok să fumezi, medicul e responsabil de moartea copilului! Fiecare țigară ia din aerul bebelușului. Fumatul duce la avort, la naștere prematură, la moartea fătului în uter sau la copii distrofici (slabi). Fiecare țigară distruge din vasele de sânge care ar trebui să ajungă la bebe, să îl hrănească. Îl iubești pe bebe? Renunță la fumat de acum. Punct.
Sunt insarcinata in 33 de saptamani, de la inceput mi s-a spus ca bebe e mai mare cu cateva zile, nimic ingrijorator Bebe se dezvolta bine. La 24 de saptamani am facut testul de toleranta la glucoza care a iesit normal. Iar la ecografie la 26 de saptamani bebe era cu 3 saptamani mai mare dupa masuratorile ecografice, mai ales capul. Mi-a recomandat sa fiu atenta la alimentatie, sa mananc mai multe legume si proteine si sa reduc fructele, pastele, dulciuri etc. La ecografia de la 31 de saptamani bebe era din nou mai mare cu 3 saptamani, capul fiind cel mai mare, DBP=94mm, HC=296 cm, AC=302 mm, LF=66 mm. Greutate aproximativa 2500 gr la 31 de saptamani. Medicul meu zice sa nu imi fac griji in privinta asta ca ecograful poate da erori uneori. Eu nu am pus mult in greutate, 9 kg pana acuma, dar ma gandesc la bebe si la greutatea lui sa fie probleme la nastere. Ce parere aveti despre aceste dimensiuni? Într-adevăr, ecograful se poate înșela. Des măsor și eu capul peste valorile normale ale acelei săptămâni. Ce se poate face, e o nouă biometrie, la un alt medic, cu un alt aparat. SAU bebe e cu adevarat mai mare decat data calculata la inceput, ultima menstruatie nefiind mereu cel mai bun indicator al vârstei sarcinii. SAU părinții sunt genetic mai mari, și astfel bebe e la fel de mare. Am avut familii în care toți avuseseră copii peste 4 kg. Alt caz: pacienta înnebunită, medicul tot zicea că e peste 4 kg, eu măsor 3500 g, bebe se naște cu 3200 g :)) Dacă bebe e ok, activ, CTG normal, atunci stai liniștită 🙂
Am nascut acum 1 an prin cezariana. Am 16 zile de cand mi-am pus sterilet de cupru si de atunci am sangerari. Puteti sa imi dati si mie o parere ? Trebuie scos sau sa iau antibiotic? Am programare la ginecolog luni. Steriletul de cupru poate cauza aceste sângerări îndelungate (cel hormonal doar la început). Dacă nu ai dureri, febră și medicul vede steriletul ok în uter, nu trebuie să faci nimic, doar să aștepți. O să se obișnuiască organismul (rar nu trec sângerările și trebuie scos; fiecare organism e alfel)
Cezarette luate pt prima data pana acum, poate intarzia CM? Intreb pt ca tot astept „musafirii” si nu apar, nu sunt insarcinata. Ma gandesc ca din cauza acestora sa fie o dereglare ceva, pana cand intra ciclu din nou la normal.Eu avandu-l dereglat luna de luna. Da, e normal să fie ciclul dereglat la început. Își revine după câteva luni. Dacă nu, trebuie schimbate pilulele.
2 chisturi ovariene de 5 cm si 3 cm, cel mic aparut in perioada de dupa nastere ! Prima menstruatie dupa sarcina la 1 an si 2 luni, dupa întreruperea anticonceptionalelor. Medicul mi-a spus ca pentru chisturi pot lua tratament doar daca intrerup alaptarea, numai ca eu nu-mi doresc acest lucru momentan. La momentul controlului nu-mi venise inca mesntruatia, se mai pot elimina si in timpul menstruatiilor, sau sunt prea mari  La ce riscuri ma expun daca nu ma tratez acum? Eu te-aș lăsa în pace pe moment. De obicei remit chisturile de la sine. Poți lua de fapt anticoncepționale pentru ele, Cezarete/Duphaston, care ajută. Dacă nu te dor chisturile, poți să mai aștepți. Pot să facă dereglări menstruale, care sunt deranjante, dar nu grave. Chisturile mari se pot rupe, dând dureri și, extrem de rar, hemoragie internă. Sfat: așteaptă; tratament doar la dureri. Când termini cu alăptarea, poți face și alte tratamente. Chisturile care nu dispar în timp ar trebui operate, dar mai ai vreme.
Sunt însărcinată în sapt 20, si se pare ca mi s-a declanșat o alergie (mâncărime la nas și ochi, nas înfundat și strănut), și as avea nevoie de niște lămuriri cu privire la alergiile pe timpul sarcinii. Menționez ca în trecut am suferit de alergie, însă în ultimii ani nu m-am mai confruntat cu ea, decât acum de când sunt însărcinată! Medicul de fam. mi-a dat decât spray nazal. Reacțiile alergice se tratează cu antihistaminice și în sarcină, de ex. cetirizină. Dacă sunt așa deranjante simptomele, poți lua fără probleme. Însă alergiile sunt atipice în Noiembrie, când e cald. Ar putea fi vorba chiar și de o infecție virală, care se tratează doar simptomatic.
Fac injecții cu Clexane 0,4 ml încă de la început sarcinii (29 de săptămâni acum) până acum o lună mi le făceam in burta, dar de aproape 1 luna mi le fac in picioare, doar că am observat că mi se formează noduli (care dor aproape 2 săptămâni). Aș dori să știu dacă substanța ajunge să își facă efectul oricum sau ar trebui să revin să le fac in burta? Substanța își face efectul. Să tot schimbi zona în care faci, gen 1 zi în burtă, o zi coapsa dreaptă, altă zi coapsa stângă, mereu în porțiuni de piele diferite. Pentru că burtica e mare, dacă nu ai multă grăsime, atunci ai grijă când bagi acul (nu o să ajungă în uter niciodată, stai calmă). Să fii sigură că apuci fix grăsime când bagi acul. Nodulii aceia îi poți masa cu creme hidratante, își revin.
Am nascut acum un an prin cezariana. De o luna jumatate am inceput cate putin sa fac sport. De aproximativ 2 saptamani fac sport mai intens. Ultimul CM l-am avut pe 21 oct, iar de aproximativ 2 saptamani, dupa ce fac sport, seara am o scurgere maronie. In genul ultimei zi de CM. Mentionez ca nu e cantitativa, doar cat sa pateze putin chilotul. Abia joi am programare la dr ginecolog, astfel ca poate ma ajutati cu o parere, ce ar putea fi. E o dereglare hormonală. Nu e grav. dar deranjant. Medicul o să excludp alte cauze rare: infecții, chisturi ovariene. Dacă totul e ok, atunci poți lua anticoncepționale să controlezi sângerările neplăcute.
Ma confrunt cu candidoza si micoza recurente, apar frecvent si nu am reusit sa depistez un motiv concret.Am incercat diferite tratamente prescrise de medicul ginecolog, toate dau rezultat pe moment dar dupa o perioada infectiile reapar (uneori ma confrunt cu aceste probleme si de doua ori pe luna). Ce analize ar trebui sa cer pentru a depista problema? Infecțiile vaginale sunt la un moment dat frustrante. Am avut câteva paciente, iar sfatul meu a fost următorul: renunță la orice tratament. Nu mai da cu geluri cu pH și cine știe ce creme. Lasă zona genitală să își revină, eventual ovule cu lactobacili 3 zile, clătire doar cu apă. De ce? Pentru că la un moment dat fix chimicalele irită pielea. Mucoasa vaginală încearcă să își revină, secretă mai mult lichid, lucru ce poate deranjează, dar e normal până se regenerează. Ai grijă să ai lenjerie din bumbac, să nu îți speli lenjeria cu mult detergent, să fie tratat și partenerul. La 2 luni de la pauză, fă o cultură de col cu antibiograma. Dacă mai apare ceva, atunci dă tratament specific. Pacientele mele și-au revenit toate după pauză.

2 gânduri despre „Răspunsuri Facebook 11.11.2018

  1. Elena

    Buna ziua, pe data de 11 mai fac 28 de saptamani si trebuie sa opresc Aspenterul. Ce trebuie să iau in locul lui? La prima sarcina am facut Clexane de la început până la sfârșit si dupa cateva zile. Acum nu stiu cum sa procedez cu Aspenterul. Va mulțumesc mult!

    Apreciază

    • laurasgotzthis

      Salut Elena. Despre asta trebuie sa discuti cu medicul tau. Nu stiu de ce iei Aspenter. De obicei se ia pana la sfarsitul sarcinii pentru trombofilie, si pana la sapt 37 in risc de preeclampsie. Sanatate

      Apreciază

Comentariile sunt închise.