Răspunsuri Facebook 24.03.2019

Noile răspunsuri la întrebările din ultimele zile!

Apreciezi ceea ce fac? Hai să ajutăm împreună cât mai multe femei din România, promovând sănătatea astfel:

  • dă LIKE la pagina mea de Facebook Dr. Laura Stirbu , pentru a crește vizibilitatea, și eventual o recomandare
  • DISTRIBUIE articolele, video-urile și pozele făcute de mine pe pagina ta, sau pe grupuri de mămici/femei
  • abonează-te pe acest site și pe Youtube , ca să primești imediat noile articole și filmulețe
  • Mersi mult! Sănătate!
Mi-a venit ciclul cu 2 zile mai devreme fata de cand ar fi trebuit sa mi vina (conform calculelor mele). In prima zi am avut niste dureri îngrozitoare fara o sangerare foarte mare. A doua zi mi-au trecut durerile si am sangerare foarte putin, iar a treia zi s-a oprit. Ce imi recomandați si de ce se intampla asa? Precizez ca de aproximativ 3 luni am o durere abdominala dreapta joasa, insa medicul de familie mi-a spus ca este mai degrabă o durere lombare. Îți recomand un control ginecologic, cu ecografie. Poate fi vorba de un chist, dacă ai astfel de dureri și dereglare hormonală.
Sunt însarcinata în 29 săptămâni, sarcina decurge foarte bine însă in urma administrării unor antibiotice pe o perioada mai îndelungată pentru Klebsiella prezenta în cultura de col, am început sa am simptome asemănătoare unui dezechilibru la nivelul florei intestinala. Am efectuat analiza pentru clostridium dificile și a ieist negativ, însă apare prezenta o enzima Gdh pozitiva. Pentru aceasta mi s-a recomandat de către medicul gastroenterolog tratament cu antibiotice și anume Vancomicina la 4 ore pe cale orala. Am auzit tot felul de lucruri contra administrării vancomicinei pe perioada sarcinii și sunt foarte speriata ca ar putea afecta bebelușul. În prezent nu am nici un simptom ce m-ar determina sa iau acest antibiotic însă medicul gastroenterolog asa mi-a recomandat. Tratament pentru 14 zile. În cazul în care nu as trata se poate transmite la bebeluș? Dvs ce ma sfătuiți? Dacă nu ai simptome, nu se justifică terapia. La gravide se intervine mereu cu grijă. Un gastroenterolog nu are cum să priceapă asta.

Pe lângă asta…

Pasaj luat dintr-un ghid românesc de gastroneterologie, depistarea C. Difficile: ”Detectarea enzimei GDH (glutamat dehidrogenaza) – Metoda are sensibilitate ridicată, insa specificitate redusă; de aceea poate fi utilizată drept test screening și necesită un test care să confirme prezența toxinelor (nu face diferența intre tulpinile toxigene si netoxigene)”.

Astfel, nu se dă terapie doar pe GDH pozitiv, cât timp nu a ieșit bacteria la examenul microbiologic.

Am varsta de 26 de ani. Sunt impreuna cu iubitul meu de aproximativ 5 ani. Nici pana in prezent nu am reusit sa intretinem relatii sexuale, eu fiind virgina. La inceput am incercat mai des, insa eu eram ft speriata. Pe parcurs ne-am obisnuit asa si am incercat tot mai rar. In prezent nu mai am nici o temere insa tot nu am reusit. Este posibil sa fie vreo problema medicala la mine ? Unu la mână, trebuie examen ginecologic, să se vadă dacă totul este în ordine, anatomic. Doi la mână,  merita și prietenul să meargă la urolog. Poate din cauza lui nu merge. Am auzit destule povești… Dacă anatomic totul e ok, atunci se merită terapie la un psiholog sexual. Să nu vă fie rușine. Uneori, există blocaje mentale care disturbă viața sexuală.
Trebuie facuta pauza la anticonceptionale? Iau de 4 ani anticonceptionale Mercilon si tot am auzit ca trebuiesc facute pauze lungi pentru ca afecteaza ficatul.Analizele sunt bune la ficat.Poate afecta altceva sa imi fac griji? Pauza nu e obligatorie, iar afectarea ficatului e un mit. Sunt femei care fac pauza in fiecare luna, ca să aibă menstra. Altele iau pilulele ani de zile. Altele fac pauză la câteva luni, cum le duce capul. Faci cum vrei. Discută cu ginecologul la următorul control nedumerirea ta. Dacă vrei anticoncepție de lungă durată, poate ai vrea să treci pe un sterilet.
Am avut o sarcină oprită din evoluție. Când am rămas însărcinată m-am umflat destul de tare și am luat repede în greutate. Acum am picioarele umflate și mă dor, câteodată îmi amorțesc mâinile și picioarele. Care ar putea fi cauza, poate avea legătură cu pierderea sarcinii? Urmează să fac analizele de trombofilie, ar fi bine să evit să rămân însărcinată momentan sau să las lucrurile să evolueze natural? Da, poate fi o dereglare hormonală. După un avort se recomandă 3 luni pauză, să își revină organismul. Nu e obligatoriu, până la urmă faci ce vrei tu. În orice caz, multă baftă cu următorul bebe! Uite aici alte informații: https://drlaurastirbu.com/2017/10/05/tema-2-avortul-spontan/
Am menstruația la 31 – 33 de zile și mă ținea 4-5 zile. Luna aceasta mi-a venit pe 18 (a 33-a zi ) și nici până azi 23 nu mi-a trecut, dar nu-mi curge abundent, doar pe hârtie și foarte puțin pe tampon, deci nici nu se oprește, dar nici nu curge. Menționez că am un fibrom și o rană pe col. Noi încercăm să facem un bebe, e posibil să fie sarcină sau e ceva mai grav ? Poate fi o simplă dereglare de ciclu, sau sângerare de la fibrom/rană pe col. Pentru a exclude sarcina, fă un test. Se merită o discuție amplă cu ginecologul tău despre bolile tale și dorința de a avea copii.
Există anticoncepționale compatibile cu alăptarea 100%? Nu prezintă niciun risc pentru bebe? Anticoncepționalele cu progesteron (de ex Cezarette) sunt permise în alăptare.
Azi am fost la ginecolog pentru că am dureri și arsuri foarte accentuate în zona suprapubiană. Mi s-a făcut colposcopie și am leziune pe col și simptomele vin de la vezica urinară. Mi s-a recoltat pentru papanicolau, am specificat că vreau să știu dacă am vreo infecție de natură ginecologică. Dar nu mi-a mai recoltat nimic și eu am uitat să întreb ce iese la test dacă există vreo infecție sau dacă trebuie să merg să fac altă analiză. Pentru simptomele tale se face examen de urina si ecografie. Nu se face Papanicolau. Sau poate a facut examen de secretie, si nu Papanicolau. Mai discută cu doctorul tău. Nu mi se pare că a făcut ceva care să te ajute.
În afară de babeș-papanicolau, pe care l-am facut, ce analize mai pot să fac ca să văd dacă am vreo infecție vaginală? Ce iese la test dacă există? Ginecologul m-a găsit și cu leziune pe col. Se face examen de secreție de col și analiza urinei pentru Chlamydie.
Am un bebeluș de 5 luni pe care primele 3 luni l-am alăptat. Am fost internați în spital la 2 săptămâni după naștere cu o răceala unde s-au constatat că avea și stafilococ auriu. Până atunci bebelușul făcea scaun normal de 7 ori pe zi. Problema este că de când am fost internați și i s-a administrat și Smecta ca sa îl strângă la burtică (pentru că doctorița a zis că face mult scaun), de atunci bebelușul se tot constipă și a trebuit să îl ajut să iasă cu scaunul. Cum aș putea să îl ajut să facă din nou scaun singur, fără să îl doară și fără să îl mai ajut? Bebe nu trebuie să iasă singur, dar nu bine să se chinuie cu constipație. Există și produse farmaceutice (nu recomand niciunul, pentru astfel de indicații, discută cu pediatrul). Ce ajută, și e la îndemâna oricui, e adaosul unei lingurițe de apă pe zi în dieta bebelușului (permis fără probleme în constipație).
Sunt însărcinată în 36 de saptamani. Dureri în zona ovarelor am de când am rămas însărcinată (mai am o cezariana la activ) și am și arterele uterine mărite puțin pe fondul unei gene PAI heterozigot modificate la trombofilie. Evit cât de mult pot efortul și statul în picioare, dar de ieri durerea s-a mutat și mai jos, în zona pelviana și aproape toată burta mă doare! Cum disting durerea de burtă de contracții (la prima sarcină nu am avut deloc contracții, deci nu știu cum sunt)? Bebe apasă cu capul în jos, așa că e normal ce simți. Bazinul e mai ”moale” după o naștere, și de aceea ești mai sensibilă. Contracțiile sunt crampe care vin la câteva minute, și te doare toată burta (inclusiv sub coaste, buric). Discută mai multe du medicul tău la următorul control.
Sunt bucătar de meserie, sarcină de 8 săpt. De la cât timp devine „periculos” sau ar putea afecta într-un fel sarcina munca? Timpul mult stat în picioare, ridicat, alergat. Tăieturile sau arsurile mele din aceste luni ar putea avea vreun efect asupra lui bebe? Această întrebare trebuie să o pui angajatorului tău, sau unui specialist în medicina muncii, iar ei îți vor modifica activitatea în funcție de legislația țării. Sunt mulți factori de luați în calcul (unde lucrezi, cu ce instrumente, cu ce fel de alimente). Ginecologul îți poate da doar o adeverință medicală prin care să ceară adaptarea condițiilor de muncă la sarcină, sau concediu medical.
Îmi puteți spune mai multe metode de protecție, nu mai vreau să rămân gravidă deocamdată să mai treacă un timp, am un bebe de două luni. Aici am răspuns deja: https://drlaurastirbu.com/2019/03/20/raspunsuri-facebook-20-03-2019/
Am 28 săptămâni, la ultimul control (18.03.2019), medicul a descoperit că am colul deschis (am scurgeri maronii, uneori contracții, rar dureri ca la CM). În luna ianuarie a descoperit că am un polip (până în această lună nu l-a văzut la control, ECO). Am primit no-spa, scobutil când durerile sunt mari, utrogestan 200 și repaus la pat. Analizele sunt bune (valori normale ), bebe e bine. Mă îngrijorează colul deschis, aveți mămici care au dus sarcina la termen? E suficientă medicația pe care am primit-o? E suficientă medicația. Atât timp cât colul uterin e peste 3 cm, ajunge. Majoritatea mamelor duc sarcina până la o vârstă când bebe poate veni fără mari probleme. Rar se naște foarte prematur. Ce e indicat, ar fi câte un examen de secreție de col, lunar, pentru a prinde din timp infecțiile vaginale, responsabile de scurtarea colului. Fi optimistă!
În urmă cu câțiva ani am fost diagnosticată cu ovare micropolichistice. Nu am avut nicio problemă până în septembrie anul trecut, când am ajuns de la 61 de kg (aveam 59, însă alt medic mi-a dat anticoncepționale și am pus 2 kg, deși le-am întrerupt de 1 an, nu am mai putut slăbi) la 67. Fac sport, am o dietă echilibrată, pur și simplu am explodat! Am făcut analize la tiroidă și au ieșit bune. Papanicolau a ieșit bine, toate analizele de sânge sunt bune. În ianuarie am fost la ginecolog și mi-a recomandat normens 3 luni și myo sun 2 luni. Cu tratamentul am ajuns la 64 de kg, însă acum 2 săpt am terminat myo sun și am ajuns la 66,5 kg (într-o săptămână).Am ajuns aproape de unde am plecat. Unde să mă mai duc? Ovarele micropolichistice mă pot duce la obezitate? Nu ovarele micropolichistice te duc la obezitate. Ele sunt un alt simptom al  unei boli de fond. Dacă valorile tiroidei sunt bune, și nu ai diabet (să faci un test de rezistență la insulină, TTOG 75), atunci mai probabil e de la factorii de mediu (stres, alimentație). Încearcă o dietă cu restricție calorică (număratul caloriilor; o să te miri cât de mult mănânci în exces, fără să vrei). Cu doar 1800 kcal pe zi, ai să slăbești vizibil în câteva săptămâni. Personal, doar asta m-a ajutat și mă ajută. Și eu făceam sport și aveam ”dietă echilibrată” cu pizza și ciocolată, când ieșeam de la servici.

2 gânduri despre „Răspunsuri Facebook 24.03.2019

  1. Visa Georgiana

    Bună seara !dna dr.
    Am 26 de ani si 2 cezariene,nu ca am vrut eu dr a decis.
    De la ultima se fac 2 anii in august ,cea ce ma sperie sa spun asa este ca,in ultimul an am perioadă cand ma doare la 1 deget de la buric in jos ,atunci când am ceva cu talie înaltă ,sau sa fie mai strîmt, sau daca stau pe vine atunci când sunt în picioare și apas ușor locul ma doare daca stau întinsă pe spate și palpez locul aceași durere nu se mai resimte, tot am zis in ultimul timp la dr dar am asa o retininere sau o frica ,dat fiind faptul că la a doua cezariana dupa operatie fetiță la 1 luna si 2 săptămâni am aflat ca are tumoare intra craniana si hidrocefalie .Chiar am ramas cu unele sechele .Ce ma sfătuit si va rog daca stiti un ginecolog bun in Romania înafară de cel mai de coșmar spital clinic cf 2 .Va multumesc frumos va apreciez ca femeie și dr,sa culegeti in fiecare zi succesul și mulțumirea tuturor.

    Apreciază

    • laurasgotzthis

      Salut Geo,
      Durerea de burta poate avea legatura cu operatiile cezariene, sau nu. Trebuie sa te vada un medic, sa faca palpare, sa faca o anamneza mai amanuntita (suna a hernie). Nu pot sa iti recomand, daca eu nu am lucrat direct cu acel coleg. Dar sunt multe mamici care vorbesc despre, de ex, spitalul Filantropia, si au fost multumite. Nu stiu in ce context a aparut problema la fetita, poate nu are de fapt nicio legatura cu nasterea sau monitorizarea sarcinii.
      Sanatate!

      Apreciază

Comentariile sunt închise.