Răspunsuri Facebook 09.08.2019

Noile răspunsuri la întrebările din ultimele zile!

Apreciezi ceea ce fac? Hai să ajutăm împreună cât mai multe femei din România, promovând sănătatea astfel:

  • dă LIKE la pagina mea de Facebook Dr. Laura Stirbu , pentru a crește vizibilitatea, și eventual o recomandare
  • DISTRIBUIE articolele, video-urile și pozele făcute de mine pe pagina ta, sau pe grupuri de mămici/femei
  • abonează-te pe acest site și pe Youtube , ca să primești imediat noile articole și filmulețe
  • Mersi mult! Sănătate!
Ma intereseaza daca este obligatoriu ca in sarcina sa iei vitamine. Eu am avut ceva probleme de sanatate la inceputul sarcinii, am slabit in 7 saptamani 12 kg, nu puteam sa mananc si varsam si apa pe care o beam. Doctorul mi-a spus ca nu este nevoie de medicamente. Acum nu prea ma hranesc cum trebuie, nu am starea de foame, mananc doar pt ca stiu ca trebuie sa ma hranesc. Sa o pun si pe seama caldurii? Sau trebuie sa fac si alte analize? Se acceptă o scădere a greutății în sarcină, dar trebuie totuși să avem grijă ca să nu ajungi să ai deficienție de vitamine și minerale. Multe gravide care nu au apetit au probleme cu greața, iar acest lucru se poate rezolva cu medicamente (gen Rennie). Eu una nu sunt pentru suplimentarea degeaba în sarcină, dar poate la tine ar funcționa. Vitaminele și îngeneral fructele cresc pofta de mâncare. Dacă tot te obligi să mănânci, pune multe fructe și legume pe farfurie, poate așa îți vine cheful. Îți recomand ca analize cel puțin hemoleucograma pentru a depista o eventuală anemie, care trebuie neapărat tratată în sarcină.
Am o scurgere alba branzoasa si mâncărimi in zona intima. Despre ce este vorba? Sună a candida, se tratează cu ovule și creme antimicotice. Mergi la farmacie, se dau fără rețetă, știu farmacistele ce au.
De curand am venit în Danemarca pentru a lucra și de câteva zile nu ma simt prea bine. Au început niște dureri abdominale joase usoare și care cu timpul au devenit mai intense impreuna cu sensatia de presiune în abdomen si cu urinari dese. Lucrez într o hala unde temperatura este în jur de 10 grade și câteva zile mi-a fost frig la picioare. Am început sa iau ciprofloxacin crezând ca am o boala inflamatorie pelvina cum mai avusesem în trecut. Dar după 4 zile de tratament a început sa ma doară și spatele în partea dreapta jos. Inițial am crezut ca e datorita faptul ca am ridicat o lada cu legume și m-am forțat. Pe moment m-a durut și am simțit și furnicături în piciorul drept. Ziua respectiva am continua munca și a fost ok. Acum abia reușesc sa ma ridic din pat. Nu găsesc nici o poziție în care sa stau și sa nu ma doară spatele. Acum am dureri intense în parte dreapta jos a spatelui și uneori dacă ma mișc simt o durere foarte puternica ascuțită împreună cu presiunea în abdomen și cu urinari dese. Mai precizez ca în luna martie am fost operata de un Chist pe uretra și care la 3 luni după operație totul este bine. În luna iunie am fost la control unde analiza la urina a ieșit bine rinichii în urma eografului erau bine și operația era cicatrizata completa. Nu știu ce se întâmplă cu mine. Momentan nu am posibilitatea sa ajung la medic. Ce credeți ca as putea sa am? NEAPARAT la medic. Dacă e infecție, ar fi trebuit să răspundă măcar puțin la antibiotic. Nu e însă exclusă o infecție mai serioasă. Când am auzit de operația pe uretră și micțiuni dese m-am speriat. Se poate să ai retenție urinară, GLOB VEZICAL, cu o vezică uriașă. Dacă asta e, e URGENȚĂ. Te rog mergi la spital la urgențe.
Mi-am dat seama ca sunt insarcinata dinainte de presupusa menstruatie, pt ca ma dureau sanii si crescusera in volum, iar acuma la 4 sapt si 3 zile mi-au disparut aceste simptome. Este normal? *Sper că ai sarcina diagnosticată prin test și nu doar după părerea ta.* La unele e normal, că se obișnuiește corpul. Alteori semnalizează oprirea sarcinii în evoluție. Ai răbdare și mergi la medic la controlul de 6 săpt.
Pe 22  iulie am facut o interventie cu ERAD, e posibil sa recidiveze, sau sã se agraveze situatia? Am facut aceasta interventie pt. cã la colposcopie mi s-a spus ca am tumoare de col-uterin. Am facut analiza Papanicolau, biopsie, etc. Si a decis sa facem aceasta interventie. Cu ERAD se îndepărtează zonele modificate și pacienta e ok pe moment. Riscul este însă prezent ca problema să recidiveze, așa că să faci în continuare, regulat, controul ginecologic cu ex. Papanicolau.
Sunt plecata din tara si nu pot ajunge la un control. Pe data de 18 iulie a fost prima zi de ciclu menstrual si ultima zi pe 26 iulie. La o saptamana distanta si anume de pe 31 iulie si pânã in prezent am inceput sã sangerez, dar nu abundent, cu mici cheaguri(câteva). Contact sexual(neprotejat) am avut de 3 ori de pe 26 iulie pana pe 31 iulie. Tin sã mentionez cã in primele zile am avut parte de o vreme destul de racoroasa, chiar si de 16 grade, iar dupa cateva zile, a inceput canicula 43 grade. In zilele foarte calduroase am stat aproape toate zilele cu picioarele in apã rece(direct de la chiuveta) si intr-o zi am fost la piscina. Cam dupa cele 3 zile de stat cu picioarele in apa rece , au inceput problemele. Alte simptome nu am, decât uneori un mic disconfort la burta. Ce ar puta fi? Aici ai toate răspunsurile: https://drlaurastirbu.com/2019/05/14/dereglarea-si-intarzierea-menstruatiei-ce-facem/
La inceputul lunii iulie,fiind insarcinata in 36 de saptamani,copilul meu a suferit moarte intrauterina.Imediat dupa ce am nascut,moasa mi-a spus motivul pentru care s-a intamplat:un nod real pe cordonul ombilical(l-am vazut cu ochii mei;jumatate de cordon era roz,culoare normala,si jumatate era alb),iar fetita mea avea de 3 ori innodat cordonul in jurul gatului.

In cazul unei alte sarcini,am un risc crescut de moarte intrauterina din acelasi motiv?De exemplu,daca nasti un copil cu diabet,ai risc crescut ca urmatorul copil sa aiba de asemenea diabet.Am inteles ca ceea ce s-a intamplat reprezinta 1% din cauzele mortii intrauterine.

Îmi pare rău pentru ce s-a întâmplat. Nu ai risc crescut ca acest lucru să se întâmple la următoarea sarcină, aceste tragedii se întâmplă pur și simplu.

Ai avut și diabet gestațional? Dacă da, atunci ai risc mai mare să faci și la a doua sarcină. Însă nu are legătură cu cordonul.

Îți urez recuperare rapidă și baftă cu următorul bebe. O să fie perfect!

La ultimul RMN mi s-a descoperit un chist endometriotic pe ovarul stang de 18/13 mm. In 2015 am fost operata laparoscopic de chist dermoid pe dreapta, iar de 23 mai nu mai am menstruație. Am făcut un singur test care a ieșit negativ. Ce e de făcut. Ginecologul meu  deja mi-a dat dufaston și normens pe care nu le-am început deoarece era înainte de RMN. Am făcut și papanicolau, incã nu am rezultatul. Am mai multe probleme de sănătate și operații, mai am și un fond alergic și de aceea îmi este teama sa iau orice medicament. Ce-mi recomandați sa fac? Ar fi vorba de o retenție de chist care duce la dereglarea menstruală. De obicei remite de la sine, dacă nu, ajunge Duphaston. Papanicolau nu are treabă cu această problemă.

Chistul este mic și necesită doar urmărire periodică. Duphastonul ar trebui să rezolve problema. Dacă nu, și chistul persistă, se poate chiar îndepărta operativ, pentru că uneori organismul nu reușește acest lucru și poate da dureri pe viitor.

Am avut tratament cu dufaston 3 luni pentru reglarea ciclului si dupa a zis domnu doctor  sa nu mai iau ca sa vedem cum vine . Nu mi-a venit luna trecuta. Am facut si 1 test de sarcina si este negativ. Ma doare spatele si uneori (nu tot timpul) burtica. Ce poate fi? După duphaston ar trebui să îți vină menstra. Mai așteaptă, dar ai grijă că poate veni mult tura asta. Durerile tale pot fi normale, sau au rar alte cauze extra-ginecologice. Mai multe nu pot spune fără să te fi consultat. Dacă ginecologul tău nu găsește cauza, mergi la medicul de familie.
Sunt insarcinata in 30 saptamani.. Momentam am tratament cu Duphaston 4/zi si Arefam de 200 mg 1/zi intravaginal(de la 8 saptamani iau).Medicul mi-a sugerat sa il intrerup undeva pe la 32 de saptamani. Mie totusi mi-e frica sa nu apara ceva dupa intreruperea tratamentului. E vreun motiv de ingrijorare? Șansele să se întâmple ceva, și aici vorbim de nașterea prematură, sunt extrem de mici, și dacă se întâmplă, bebe e destul de mare să supraviețuiască fără probleme. Nu îți fă griji.
Sunt insarcinata in 24 sapt si de vreo 3 zile simt o presiune pe vezica cand ma ridic din pat sau cand ma intorc in somn! Plus uneori dureri ca la menstruatie dar nu puternice!La control am fost in urma cu o saptamana! Nu aveam colul deschis , doctorita mi-a spus ca bebe e cu capul in jos si probabil apasa pe vezica! Zice ca la 36 sapt e important sa fie intors , pana atunci se intoarce cum vrea deci nu e problema ca e cu capul in jos! Ce parere aveti? Sunt normale presiunea si durerea? Dar faptul ca bebe era cu capul in jos? Da, sunt perfect normale durerile tale. Atât timp cât de exemplu se exclude infecția urniară, ești ok. 🙂
După cât timp este recomandat sa ramai insarcinata, după ce ai luat anticoncepționale timp de 10 luni? Poți începe direct. Să începi deja să iei acid folic – exact ca toate femeile care vor bebei.
Istoric:trombofilie:mthfr c si a.factorul 13.si pai4/5.o sarcina pierduta 7 luni retard de crestere.a doua 7 sapt.embrion oprit din evolutie.recomandati repaus la pat la urmatoarea?considerati ca si efortul este un factor nefavorabil?Lucrez 12h pe zi plus ture de noapte. NU se mai recomandă repausul la pat decât la insuficiență cervicală gravă. La tine se va administra Clexane odată ce rămâi din nou însărcinată. Gravidele sunt protejate de lege în majoritatea țărilor și nu au voie muncă în picioare pe termen lung, nu au voie ture de 12 ore. Discută cu angajatorul.
La cererea doctorului meu ginecolog am mai facut a 3 morfologie de trimestru 3 .

ce parere aveti de rezultatele de mai jos? In continuare sunt pe clexane de 0.4 mg /1 . Doamna doctor de la morfologie mi-a spus ca femurul (FL-5.96CM) bebelusului este mai mic ceea ce ,m-a panicat foarte tare deoarece imi zicea ca asta este semn de sindromul down, chiar daca toate analizele pe care le-am facut nu a iesit risc de sindrom down si ca toate masuratorile sunt ok (ca nu ar arata sindromul down \). ce parere aveti? Eu avand 34 de saptamani , sunt foarte ingrijorata.
Sarcina unica cu fat viu in prezentatie craniana . Craniu normal osificat, cu forma si dimensiuni normale. Structuri intracraniene: linia mediana simetrica, continua, cu cavum septum pelucidum prezent. Nuclei talamici vizibili. Ventriculi laterali simetrici. Ventriculul lateral(corn posterior)=5.6 mm Fata cu profilul fetal de aspect normal. Orbite simetrice cu cristalin prezent bilateral, de aspect normal. Palatal dur anterior de aspect normal. Buza superioara si inferioara vizibile, de aspect normal. Os nazal prezent cu lungimea de 9.2 mm. Regiunea cervicala de aspect normal. Torace normal conformat. Arii pulmonare cu parenchim cu ecostructura normala. Cord de dimensiuni normale, cu axul la stanga. BCF= 148 bpm, ritm regulat. Imaginea de 4 camere de aspect normal: concordanta atrio-ventriculara prezenta, cavitati simetrice, crux cardiac normal cu valvele atrio-ventriculare normal inserate. SIV aparent integru. Emergenta corecta a marilor vase (aorta din VS si artera pulmonara din VD) cu incrucisarea lor la baza cordului. Imaginea de 3 vase de aspect normal. Arc aortic la stanga. Diafragm vizibil. Abdomen cu stomacul vizibil la stanga. Ficat, colecist, anse intestinale de aspect normal. Rinichi vizibili bilateral, cu pozitie si ecostructura normala, fara dilatatia sistemului pielocaliceal. Vezica urinara vizibila, de aspect normal. Membre superioare si inferioare- trisegmentate, cu mobilitate normala si fara anomalii de pozitie. Coloana vertebrala de aspect normal, cu tegumentul supradiacent integru. Lichid amniotic in cantitate normala. Placenta inserata posterior, grosime 38 mm , ecostructura normala, cu insertia paracentrala a cordonului ombilical. Cordon ombilical cu 3 vase (2 artere si o vena), cu insertie abdominala normala. Velocimetrie Doppler pe artera ombilicala: IP= 1.24 Velocimetrie Doppler pe artera cerebrala medie: IP=2.28 Fluxuri cu spectru si valori normale in artera ombilicala si artera cerebrala medie. Sex feminin Greutate fetala estimata ecografic= 1870 g Varsta gestationala –UM-33 sapt.+ 6 zile -ecografic- 32 sapt+ 6 zile DPN(UM)=18.09.2019 DPN(eco)= 25.09.2019

Dacă măsurătorile au fost ok până acum, nu are cum să zică că femurul e acum mai mic. Nu mai are relevanță. Rămâi în continuare cu risc scăzut pentru sindrom Down, care poate fi confirmat sigur doar după amniocenteză, nu ecografic.
Sunt un primul trimestru de sarcina. Am mai avut cateva dureri sub burta pe toata perioada sarcinii, si iau utrogestan cate 2 pe zi. Se pare ca de cateva zile simt nevoia sa am orgasm. O fi normal? Pot avea?
Recent am facut un test si am aflat ca sunt insarcinata, dar nu este o sarcina dorita. Am fost la farmacie si farmacista mi-a dat 2 pastile de miropriston. A zis ca e de ajuns  pentru intreruperea sarcinii. Eu insa am citit ca este nevoie si de misoprostol pentru a se elimina sarcina. Puteti sa-mi spuneti cum e corect sa fac. Termenul este 4-5 saptamini. De obicei se iau mai multe pastile PLUS monitorizare medicală. Te rog să te adresezi unui medic ginecolog, nu farmacistă. https://drlaurastirbu.com/2018/09/18/avortul-medicamentos-desfasurare-si-implicatii-psihologice/
Am 2 luni jumate de când am născut și atunci când ridic greutate mai am scurgeri dar foarte puțin. Cât timp o sã mai am scurgerile acestea? Pot face ceva ca să se întoarcă ciclul menstrual ca am dureri de cap foarte mari numai atunci când alăptez, beau în jur la 3 litri de apa pe zi și tot la fel ma doare. Te rog să mergi la ginecolog pentru ecografie și hemoleucogramă (test de sânge). Poate că e doar dereglare hormonală (atunci e ok), sau poate ai resturi de placentă și pierzi non-stop sânge (anemie gravă, trebuie operație).
Ce as putea sa iau pentru streptococ hemofilic b, gingecologul mi-a prescris ampicilină capsule. Pe timpu tratamentului nu am mai avut simptome dar se pare ca după terminarea tratamentului au reapărut.  Un fel de arsura interioară , dus la baie fecvent, iritație vaginală la contact sexual și atunci când ies la

baie.

Ori ai din nou infecție vaginală, ori infecție urinară, ori ambele. În orice caz control medical pentru diagnostic ca să ai medicația corectă, nu pot să îți recomand 10 medicamente diferite. Trebuie ceva exact pentru problema ta. Poți rapid măcar o analiză de urină să faci.
Se poate intarzia cumva ciclul menstrual -cand voi pleca la mare la inceputul lunii septembrie se nimereste chiar atunci – e cam aiurea – dar nu grav – daca nu se poate asta e – sotului nu prea ii convine. A doua intrebare mai serioasa: Am 43 ani, eu sincer nu am mai fost de vreo 6 ani la doctor ginecolog cam de cand am nascut. Problema e ca intampin destul de des -aproape o data pe luna-din senin, dupa actul sexual sau mai tarziu dupa 2-3 zile de la asta- iritatii la nivelul vaginului pe care le tot tratam cu ovule Gynozol si imi treceau , acum au reapărut. Se poate trata definitiv asa ceva? Cred ca prezint si uscaturi ale vaginului, sau ceva cu flora nu ma pricep. Aici cum să oprești menstruația: https://drlaurastirbu.com/2018/07/26/menstruatia-si-concediul-cum-intarziem-ciclul/

Mergi la un control ginecologic, eventual la alt medic dacă nu ți-a plăcut dr. tău.

Neapărat analiză de secreție vaginală, poate ai bacterie și nu candida. Poate e și o adnexită. După tratarea infecției, să faci Papanicolau pentru a descoperi eventualele modificări ale colului. La 43 de ani se prea poate să ai și dereglări hormonale cu dereglarea florei vaginale – după tratamentul țintit, să iei lactobacili 6 zile (gen Viviflor).

Sunt insarcinata in 32 saptamani si acum o saptamana am avut niste sangerari,colul este inchis,putin scurtat. Mi s-a spus ca,copilul s-a situat cu capusorul in jos si de asta am sangerat. Acum tot mai am niste scurgeri maronii, sunt ca un mucus, nu imi curge tot timpul. Din ce cauza tot imi curg? E posibil sa ma curăț? Iau tratament utrogestan 200 mg la 8 ore si nospa forte 80 tot la ore. Terapia ta e foarte bună. Dacă scurgerile sunt foarte puține, se acceptă. S-ar putea să aibă sau nu legatură cu faptul că tot introduci Utrogestan în vagin (manipulare). Atât timp cât bebe se mișcă, nu îți fă griji. Sarcină frumoasă în continuare!
Imi puteti spune ce pot lua si eu de masea ca ma doare foarte tare.Am luat 2 vidane pana acuma ca numai pot. Sunt insarcinata in 19 saptamani. Durerile puternice în sarcină trebuie investigate de medic. Mergi repede la stomatolog, eventualele infecții trebuie urgent tratate. Nu sta cu dureri!
Acum două luni am avut un chiuretaj pentru ca sarcina se oprise din evolutie iar de atunci nu am mai avut pe la sf luni iunie câteva sangerari si atat! Oare sa imi fac griji! Doctorul meu este plecat in concediu! Ce ma sfătuiți să fac? Este normal să ai dereglări de ciclu. Așteaptă să își revină corpul.
Uneori,in timpul contactului sexual am o durere înțepătoare in partea dreaptă,îmi puteți spune parerea dumneavoastra despre acest lucru,va rog frumos? Nu e nimic grav, poate fi vorba de exemplu de un chist ovarian. Rar e vorba de o infecție și, uneori, poate e de ”vină” partenerul, când penisul atinge prea puternic colul uterin, și întinde ligamentele uterine.
Sunt insarcinata in 7 saptamani. Vomit foarte tare. Efectiv ma doare stomacul. Si cand am scaune simt ca in organism parca se deschide ceva. Nu am traversat cea mai fericita perioadă. Tensiunea o am mica 10, 6. De vreo 2 saptamani nu sunt in stare de nimic. Ce ar putea fi? Ce ai tu e ”normal”, hipermeza de sarcină. Ia medicamentel gen Rennie, poate te ajută. Eventual Metoclopramid. Dacă nu te ajută și te simți rău, poate e nevoie de internare cu medicamente pe venă. O să fie mai bine în curând.
Eu am ajuns la ginecolog in speranta ca pot face ceva sa raman gravida, ca de 2 ani incerc si nu raman, dar am un copil de 9 ani. Din pacate doctorita la care am fost este in concediu medical si nu a apucat sa vada rezultatele. Am făcut Papanicolau si inca vreo 3 analize pe langa. Pot să le trimit? În cazuri de infertilitate se recomandă ca un singur medic să aibă grijă de pacientă. Papanicolau nu îți spune nimic în legătură cu problema ta principală. Nu ești urgență, așteaptă să mergi cu toate analizele la interpretat. E o discuție foarte lungă, se discută multe aspecte și nu e ceva pentru internet. Aici ai mai multe sfaturi despre cum să obții o sarcină: https://drlaurastirbu.com/2017/11/01/cum-sa-obtii-o-sarcina/
Eu alăptez de 2 luni, ciclu nu mi-a venit exista posibilitatea de a rămâne însărcinată și pe perioada alăptării? Am auzit ca dacă alăptezi mai mult de 8 ori pe zi nu, iar dacă e mai puțin da. E normal să ai dereglări de ciclu, nu îți fă probleme, indiferent de cât de des alăptezi. DAR poți rămâne gravidă! Folosește protecție adecvată.
In urma cu un an de zile, in urma controlului ginecologic, mi s-a descoperit o rana pe col. In urma tratamentului aceasta s-a vindecat, insa testul HPV mi-a iesit pozitiv pentru genotipul 59 care este cu risc crescut. Am facut 3 luni de zile, cate 3 zile pe saptamana, aplicatii cu Aldara si Condylin, iar continuu, timp de un an, am luat System Well, Septiln si ovule cu aciclovir, isoprinosine etc. In primele 3 luni am mers la controale lunar, apoi la 6 luni, la 9 luni, iar la 12 luni am facut din nou testul HPV iesindu-mi tot pozitit pentru tulpina 59. Mi s-a spus ca colul arata bine. Mentinonez faptul ca scorul Babes-Papanicolau mi-a iesit tot timpul II, negativ pentru o leziune intraepiteliala sau maligna. As dori sa raman insarcinata, doctorul meu spune ca va trebui sa repetam tratamentul inca un an, dvs. ce imi recomandati? HPV nu înseamnă automat, imediat, cancer! E rar când se întâmplă. Treci la făcut bebe și repetă Papanicolau la 3/6 luni după naștere. Faci totul perfect, ai o monitorizare excelentă. Baftă cu bebe!

4 gânduri despre „Răspunsuri Facebook 09.08.2019

  1. Georgiana

    Buna ziua! De o perioada am dureri de ovar că și cum m-ar înțepa ceva? Iar cat am a fost însărcinată mă durea la fel până să pierd sarcina.

    Apreciază

  2. Sorina

    Bună ziua!Am născut in noiembrie,primul ciclu l-am avut in februarie,regulat în fiecare lună până in iunie,din iunie nu am mai avut ciclu,precizez încă alăptez.Relații intime neprotejate am avut,test de sarcină mi-am facut 3 toate negative.E normal sa nu imi mai vina ciclu?Mulțumesc!

    Apreciază

Comentariile sunt închise.