Răspunsuri Facebook 18.08.2019

Noile răspunsuri la întrebările din ultimele zile!

Apreciezi ceea ce fac? Hai să ajutăm împreună cât mai multe femei din România, promovând sănătatea astfel:

  • dă LIKE la pagina mea de Facebook Dr. Laura Stirbu , pentru a crește vizibilitatea, și eventual o recomandare
  • DISTRIBUIE articolele, video-urile și pozele făcute de mine pe pagina ta, sau pe grupuri de mămici/femei
  • abonează-te pe acest site și pe Youtube , ca să primești imediat noile articole și filmulețe
  • Mersi mult! Sănătate!
Am 34 ani și sunt la a treia sarcină. Până acum, nu am făcut niciun test, decât analizele de bază, ecografii și consultul lunar. Deși ceilalți doi copii sunt sănătoși, sarcina aceasta poate avea vreun risc? În prezent am 30 săptămâni de sarcină și până acum bebelușul este în regulă și cântărește 1,700 gr. Dacă până acum totul e ok, atunci ai șanse mari ca bebe să fie perfect. Niciun test medical nu îți garantează 100% asta. Fii optimistă!
Am născut natural acum 7 săptămâni în Germania. La 13 zile după naștere, am mers la control, iar medicul meu a constatat că nu am fost curățată cum trebuie și au rămas resturi. Am fost trimisă la spitalul unde am nascut și mi s-au recomandat niște pastile pentru curățare. Timp de o săptămână am fost la spital pentru control și am fost informată că nici acum nu sunt curățată și tot a mai rămas puțin sânge care urmează să se elimine la prima menstruație. La ultimul control doctorul a zis că am chisturi pe ovare, puțin sânge și lichid în uter. El nu crede că mai pot rămâne însărcinată. Puteți să-mi spuneți dacă asta ar fi singura problemă sau poate fi ceva mai grav? E o inepție să îi spui categoric unei femei că nu mai poate rămâne însărcinată. Poate s-a exprimat prin ”există posibilitatea ca să nu mai poți rămâne” dat fiind faptul că rezultatul ecografic nu este unul normal. Chisturile sunt inofensive. Aspectul intrauterin ar putea fi problema – nu te-am examinat, nu pot zice exact, DAR dacă resturile nu se curăță, pot produce sinechii (ca un lipici în uter) și e mai greu să rămâi gravidă. Eu îți recomand un control la un alt medic, poți și la spital, pentru a doua opinie.
Am o scurgere neagră care nu miroase. Nu am alte simptome, mâncărimi sau dureri la contact. Este o scurgere neagră, nu roșie, roz sau maro. Am folosit irigatorul ca să mă curăț și am constat că în interiori era mai multă. Puteți să-mi spuneți de la ce poate fi? Ce poate prevesti? E vorba de sânge vechi. De obicei nu are relevanță medicală (se întâmplă). Dacă nu ai fost anul ăsta la ginecolog, fă o programare pentru a știi sigur că totul e ok.
Bună seara.

1) Ce pot face pentru a regla menstruația?

2) Am 2 sarcini născute prin cezariană și în urma acestor intervenții am rămas cu dureri de spate. (dacă stau aplecată mai mult de un minut nu pot să mă mai ridic fără ajutor).

Anticoncepționalele reglează ciclul menstrual. Pentru durerile de spate îți recomand consult ortopedic.
Din cauza utrogestanului și a progestului injectabil mă constip și ajung sa am crampe dureroase. Aceste crampe se opresc după ce reușesc să am scaun.

Credeți că această situație afectează bebelușul? Sarcina are 10 saptamani, aceste crampe îmi provoacă și dureri de burtă. Din păcare nu le pot trata cu No Spa.

Încerc să beau multă apă și să mănânc corespunzător astfel încât să nu mă mai constip, dar tot sunt probleme.

Constipația nu afectează bebelușul. DAR poți face multe lucruri pentru a avea scaun regulat. Mult iaurt, prune uscate, pasta de ardei iute, eventual preparate de la farmacie pentru înmuierea scaunului. Constipația poate produce hemoroizi! Tratează-te!
Marți am fost la control și bebelina are 3 kg și 300 gr (37 săptămâni). Medicul a spus că totul este în regulă și că are dubla circulară de cordon. Ar trebui să mă îngrijoreze? Îmi este groaznic de frică să nu pățească ceva fetița. Mi s-a recomandat să iau în calcul și nașterea prin cezariană pentru că am un istoric cu moarte intrauterină la 39 de săptămâni. A spus să nu riscăm aiurea, pentru că în timpul travaliului se pot întâmpla multe. Ce părere aveți? Cu tot cu istoricul tău, nu se indică cezariana. Se induce nașterea (38, 39 săpt), vei fi monitorizată constant, la cel mai mic semn de probleme se face cezariana secundară. Ai șanse însă mari să naști vaginal fără probleme!
Din experiența dumneavoastră, mutațiile MTHFR, ambele heterozigote și FactorV| Val34L, pot întârzia apariția unei sarcini?

Prima sarcină a fost obținută, natural, după 9 ani de încercări. În timpul acesteia am făcut profilul pentru trombofilie. Pentru aceste mutații am luat Aspenter până la finalul trimestrului al doilea. Copilul are la 10 luni și ne dorim tare mult un al doilea, dar acesta întârzie să apară. Ultima menstruație a fost pe 11 Iunie. Cu toate acestea, testele de sarcina făcute sunt negative. În ultima lună am avut o scurgere de culoare gălbuie, abundentă uneori cu aspect brânzos, dar fără alte simptome. Am acuzat ușoare dureri de burtă asemănătoare cu cele de dinaintea menstruației. Credeți ca acest lucru ar putea influența testul de sarcină?

Pentru că prima sarcină a prins după 9 ani, îți recomand deja monitorizarea ciclului și eventual terapie de inducere a ovulației. Trombofilia pune probleme după ce apare sarcina, nu înainte. Vezi sfaturi: https://drlaurastirbu.com/2017/11/01/cum-sa-obtii-o-sarcina/
Dacă am început un avort medicamentos cu Medabon și am luat doar primul comprimat, fără cele vaginale, iar apoi m-am răzgândit. Acest comprimat poate avea un efect negativ asupra sarcinii? Medicul nu a știut să îmi ofere un răspuns sigur. Nu există răspuns sigur. NU provoacă malformații, dar nu garantează nimeni că sarcina va ține.
Cu un an în urmă am avut o sarcină oprită în evoluție. 6 luni după chiuretaj ne-am protejat iar de 6 luni încercăm din nou, dar fără succes. Am făcut o analiză a TSH-ului acesta fiind 3.83 indice de referință (0.27-4.2).

Puteți să îmi spuneți dacă trebuie tratament sau e posibil să rămân însărcinată cu așa indice?

Rezultatul e normal. Rămâi optimistă! Aici sfaturi: https://drlaurastirbu.com/2017/11/01/cum-sa-obtii-o-sarcina/
De curând am aflat că sunt din nou însărcinată. Este sarcină dorită și planificată. Am fost la doctor pentru analizele de sânge, urină și Papanicolau. În urma rezultatelor medicul mi-a spus că în opinia lui, am chlamydia. Nu am avut niciodată probleme, am mers la ginecolog periodic și nu am avut mai mulți parteneri sexuali. Sunt cu soțul meu de 4 ani și singura dată când am avut probleme, a fost în cealaltă sarcină, când am avut candida din cauza urinei acide. După naștere, nu am mai avut nicio problemă. La fel, ca data trecută, nici acum nu prezint niciun simptom, doar că urinez des (am pus asta pe seama sarcinii deși am doar 7 săptămâni). Simt o presiune în partea de jos (asta am pus-o pe seama cezarienei) dar, din câte am citit pe internet, nu e o regula ca ele să apară.

Care ar putea fi cauza? Am fost de 2 săptămâni la medic și încă nu am nici un răspuns. Stau ca pe ace. Îmi poate afecta sarcina? E riscant să fac tratamentul cu antibiotic dacă într-adevăr am infecția?

Nu există ”în opinia mea ai Chlamydia”. Așa zic testele? Nu citim rezultatul în stele. Testele de Chlamydie sunt foarte speciale, așa că întreabă exact dacă au fost făcute cele corecte. Testul de urină nu e bacteriologic, ci prin metoda PCR pentru această bacterie.

DA, dacă ai infecția, aceasta duce la dureri abdominale, la infertilitate și la risc mare de avort. TREBUIE tratată, inclusiv în sarcină e posibil și 100% recomandat.

Am făcut ecografia morfologică + 4D la 23 săptămâni și 2 zile. Am văzut pe hârtia de la medic scris la placentă că ar fi maturată grad I/II. Medicul nu mi-a zis dacă e sau nu bine, însă am citit tot felul de informații pe internet și m-am speriat. Dacă nu era ceva ok, îți spunea și te chema la re-evaluare. Nu îți fă griji.
Luna aceasta mi-a întârziat menstruația 8 zile. Inițial, când am observat întârzierea, am crezut că sunt însărcinată.

Am făcut 2 teste Clearblue și au iesit 2 liniute (una dintre ele mai puțin vizibilă).

Întradevăr chiar este cea de a doua liniuță pentru că am arătat testul și altor două persoane care mi-au confirmat.

Ulterior, ca să fiu sigură, am mai făcut un test clear blue digital unde îmi arată ca nu sunt însărcinată. Acum mi-a venit și menstruatia dar dar nu a durat decat 2 zile, iar normal la mine era de 5-6 zile.

Se poate să fiu însărcinată sau nu?

Ori a fost eroare de test, ori ai avut un avort spontan în stadiu incipient. Doar un test de sânge ar putea spune ce a fost (dar nu îți garantez că va detecta hormonul, pentru că scade imediat după sângerare). Eu ți-aș recomanda să treci peste această întâmplare ciudată și fii optimistă pentru viitor.
Este normal ca în timpul ciclului menstrual să existe stări de greață și diaree? Acest lucru mi se întâmplă de ceva timp și nu știu dacă ar fi ceva grav sau simple simptome. Da, e normal dacă e asociată starea asta doar cu menstra. Însă nu strică un control ginecologic dacă nu ai fost.
Am candida și alăptez. Ce tratament pot urma? Orice antimicotic, de exemplu miconazol ovule.
Am născut în urmă cu 3 luni și acum am făcut cistita. Acuz dureri abdominale puternice și când urinez simt aceeași durere. Eu alaptez și as vrea să știu și părerea dumneavoastră. Iau Mondial și Uriprev acut. Această infecție ar putea afecta bebelușul? Dacă ai simptome serioase, nu te ajută preparatele naturiste. Îți trebuie antibiotic. Infecția nu dăunează bebelușului iar majoritatea antibioticelor sunt permise în alăptare (de ex. fosfomicina).
Înțeleg că depresia premenstruala des intalnita, dar ce îmi puteți spune despre depresia „puternică” post menstruală? Există așa ceva? Cum se poate ca în momentele în care femeia ar trebui să se simtă minunat, se simte mai rău decât înaintea ciclului? Ce se întâmplă cu hormonii în organismul acesta uimitor pe care, noi femeile, îl avem după menstruație? Risc să fiu luată în glumă de un medic ginecolog dacă îmi fac curaj să mă duc să vorbesc despre asta? Nu e vorba că riști să fii luată în râs, ci faptul că poți da de ginecologi încuiați la minte și fără empatie. Dacă încă te simți ciudat după, poate ai o insuficiență estrogenică. Încearcă anticoncepționale combinate, de obicei ajută. Recomand în orice caz și o hemoleucogramă, poate e vorba de anemie. Dacă persistă problemele, se merită consultarea unui internist pentru a exclude cauze organice, înainte de a te adresa unui psiholog / psihiatru. Oricând poate fi vorba chiar și de o afectare psihică.
Pe 24 august am 3 luni de când am născut, ciclul menstrual nu s-a întors, pot începe să folosesc anticoncepționalele Cerazette chiar în condițiile acestea?

Dacă da, cum și ce trebuie să fac? Dacă nu, ce aș putea folosi? (sterilet sau prezervative nu) Medicul meu ginecolog din Italia nu vrea sa îmi recomande nici un fel de anticoncepționale în timpul alăptării, dar nu vreau alt bebe.

DA poți lua Cezarette începând de ACUM. Recomand să le iei non-stop cel puțin 3 luni, să fii sigură că s-a instalat efectul dorit. Apoi poți continua așa, sau 21 de zile plus 7 pauză, apoi repeți ciclul. 1 lună să folosești neapărat și prezervativ!
Anul acesta mi s-a întâmplat ca în fiecare lună să fac vaginoză bacteriană (gardnerella).

Am primit diverse tratamente de la medic: metronidazol 2 g one shot oral, ovule klion, ovule cu clindamicina, ovule zifex complex, urmate de fiecare data de 7 zile cu lactobacillus. Problema a devenit recurentă iar eu sunt disperată, mai ales pentru că nu am schimbat nimic în rutina mea care să ducă la această problemă. Ca gel intim folosesc Lactacyd. Ce aș putea să mai încerc ca să scap de problemă? Ar trebui să se trateze și soțul meu ? El nu are nici un simptom. Mentionez ca doresc să rămân însărcinată și nu știu în ce măsură mă afectează vaginoza asta, pentru că nu s-a întâmplat să rămân însărcinată în ultimele luni.

Neapărat tratarea partenerului în caz de recidive! Vai de mama lui de medic ginecolog care nu s-a gândit la asta! Nu mai recomand folosirea de Lactacyd, OB-uri, dușuri vaginale, până nu se rezolvă problema. Ia încă un tratament împreună cu soțul, contact doar la 1 săpt. de la terminarea terapiei tale! Încearcă schema asta și sper să îți treacă. De obicei nu sunt probleme cu sarcina din cauza asta, dar mai bine tratezi înainte.
De 2 zile simt înțepături în zona vaginului când mă întorc în pat și când mă ridic de pe scaun. Menționez ca sunt însărcinată în 31 de săptămâni. La ultimul control bebelușul era bine. Bebe este activ, mișcă. Cât de normale sunt aceste dureri? Normal! Dureri provocate de întinderea ligamentelor uterine.
Sunt căsătorită și ne dorim un bebe! Problema mea este că nu am menstruație luni la rând. În România doctorul mi-a dat pastile pentru 5 zile și mi-a venit imediat!

Acum sunt în Germania și aici nu vor să îmi dea nimic! Vă rog să mă sfătuiți ce să iau sau ce să fac. Îmi doresc din tot sufletul un bebeluș!

Îți recomand un consult la o clinică de infertilitate. Mulți ginecologi normali nu sunt experți în tratarea acestei probleme, deși este simplă, conform standardelor. Acolo vei discuta cu medici care numai asta fac, susțin cuplurile cu dificultăți să aibă minunea lor! Sună la un centru pentru o programare.
Sunt însărcinată în 39 de săptămâni. Urmeaza să nasc curând și am o teamă!

La începutul sarcinii, am descoperit un fibrom de 7 cm submucos în partea dreaptă a uterului. Sarcina a evoluat normal ajutată de Arefam, iar fibromul a crescut la 10 cm. Nu am avut nici eu, nici buburuza probleme, încă mai are loc în burtica. Întrebarea este cum ar fi mai bine sa nasc ținând cont de acest fibrom: natural sau prin cezariană? Ce riscuri ar fi în ambele situații?

Mereu se încearcă vaginal. Ce poate surveni în timpul travliului: sistarea travaliului din lipsa contracțiilor eficiente, ruptură uterină, extrem de rar. Depinde mult și unde e fibromul, intramuscular e cu prognostic mai nesatisfăcător decât cel subseros. Nu cred că e vorba de miom submucos la tine, ci unul din cele 2 de mai sus. În timpul cezarienei, miomul poate sângera excesiv, nu este recomandată extragerea sa concomitentă.

Sfatul meu: rămâi optimistă! Cu monitorizare în travaliu, se poate hotărî repede dacă ar trebui făcută totuși cezariana. Ai încredere în medicii tăi!

La noi la clinică, majoritatea femeilor cu fibroame au născut fără probleme vaginal.

În luna noiembrie am pierdut o sarcină (avort spontan) din cauza trombofiliei. Urmez un tratament preconcepțional din luna aprilie.

Din luna mai am încercat să rămân însărcinată, dar nu am rămas. Credeți că din cauza trombofiliei voi rămâne mai greu însărcinată?

Trombofilia pune probleme în menținerea sarcinii, nu concepere. Ai rămas o dată gravidă, fără alte intervenții, o să reușești din nou! Fii optimistă!
Aș vrea să știu ce pot face deoarece am ciclul neregulat. Sunt perioade când nu îmi vine și câte 3, 4 luni și vreau să rămân însărcinată, dar nu pot. Îți recomand un consult la o clinică de infertilitate. Mulți ginecologi normali nu sunt experți în tratarea acestei probleme, deși este simplă, conform standardelor. Acolo vei discuta cu medici care numai asta fac, susțin cuplurile cu dificultăți să aibă minunea lor! Sună la un centru pentru o programare.
Sunt însărcinată în aproape 12 săptămâni. Am stat și internată. Am zone de decolare. Chiar mai mărișoare. Mi s-a recomandat Utrogestan 3 pe zi să le înghit pentru că m-am iritat jos. Plus niște injecții cu progesteron și No Spa.

Medicul spune că sunt șanse să fie bine dacă stau la pat, dar există și șanse să pierd sarcina. Nu poate garanta. Din ce știti dumneavoastră, am șanse mari? Stau doar în pat. Iar pe lângă toate astea mai am mici dureri jos și pete foarte mici maronii. Am înțeles, de la medic, că și placenta e cam jos dar sunt șanse să se mai ridice.

Pentru 12 săptămâni e prea devreme să spunem ceva. Șansele sunt totuși mari. Iei tratamentul adecvat. Rămâi optimistă!
Cât la sută este bun tratamentul cu Myo Sun Plus? Tot încerc să rămân însărcinată și nu reușesc. În urma controlului mi s-a confirmat că  totul este ok la ovare. Am avut dufaston 3 luni pentru reglarea CM, dar după ce nu am mai luat, nici CM nu mi-a venit. Pe 24 iunie a fost ultimul sunt 27 de zile întârziere. Testele și ecografiile sunt negative. Ce șanse am? Eu nu recomand MyoSun pentru că duce la dereglări menstruale neașteptate. Scoate-le din tratament și așteaptă 3 luni până să începi MONITORIZAREA OVULAȚIEI prin teste de sânge și ecografie la medic. Dacă nu ovulezi, se poate induce ovulația. Aici ai mai multe sfaturi: https://drlaurastirbu.com/2017/11/01/cum-sa-obtii-o-sarcina/
La rezultatul de la Babeș Papanicolau mi-a recomandat doctorul ovule Polygynax. Este ceva grav? Nu este grav, înseamnă că s-au detectat semne ale unei inflamații locale. https://drlaurastirbu.com/2019/08/07/ce-facem-cu-un-test-pap/
Nu știu cum să fac să rămân însărcinată. Având în vedere că singura problemă pe care mi-au depistat-o doctorii ar fi AMH-ul cu o valoare de 0.8. Încercăm să facem un copil de un an și jumătate. Inițial soțului i-a ieșit mai proastă spermograma. Apărea ceva cu teratozoospeemie, apoi când a refăcut-o la un interval de vreo trei luni au zis că e ok. Doar că apare aglutinare și că nu ar fi ăsta un impediment în a rămâne însărcinată pentru că numărul ar fi ok.

Vă rog, din suflet, să mă ajutați cu un sfat. Am putea avea un copil dat fiind problemele relatate mai sus?

AMH-ul încă e ok și se poate stimula ovulația. Problema e spermograma soțului. Nu numai numărul trebuie să fie ok. Îți recomand o clinică de infertilitate. Ei o să verifice toată situația, o să recomande alte investigații și o să recomande cea mai bună variantă pentru voi. Aici ai mai multe info:

https://drlaurastirbu.com/2017/11/01/cum-sa-obtii-o-sarcina/

În perioada menstruației am dureri foarte mari în primele 3 zile și iau mai multe antiinflamatoare. Ar trebui să mă îngrijoreze sau sunt normale? Este recomandat un consult de specialitate sau anumite analize în acest caz? Unele femei au astfel de dureri, fără o cauză evidentă. Uneori, endometrioza e responsabilă. În orice caz, tratamentul cu anticoncepționale ameliorează durerile. Mergi la un ginecolog pentru un consult amănunțit și eventual rețetă pentru anticoncepționale.
Cumnata mea care locuiește în Germania a primit un diagnostic crunt. Endometrium carcinom Figo IA G1,Adenocarcinom, endometroid. În germania i sa recomandat scoaterea uterului definitiv. Problema e că nu are copii și își dorește. Oare nu mai există nici un fel de tratament? Nici în Germania nici în România? Îi recomand neapărat un consult la o clinică universitară mare, cu centru de reproducere asistată. Stadiul de cancer este unul incipient, nu este grav, deci nu e obligatorie scoaterea uterului în astfel de cazuri. Se poate de exemplu face chiuretaj uterin plus terapie cu progesteron pentru 6/12 luni apoi se susține apariția sarcinii. Să îi dai articolul ăsta și îi urez multă baftă!

https://fertiprotekt.com/endometriumkarzinom

Daca mi-a intarziat ciclul o zi se poate sa fie sarcina sau doar o dereglare? Detalii aici: https://drlaurastirbu.com/2019/05/14/dereglarea-si-intarzierea-menstruatiei-ce-facem/
Am o scurgere foarte abundenta si cu un miros foarte puternic, dar foarte urât. Uneori mi-e teama sa ies din casa caci iese mirosul foarte tare.am facut toate controalele necesare date de dr la care merg si nu iese nicio infecție. A iesit doar streptoc B,si am facut tratament pt el însă această problemă o am in continuare. mi-as dori tare mult sa ma ajutati cumva sa imi dau seama care e problema. Poate fi vorba de Trichomonas, care nu se vede la examenul obișnuit. Așa că recomand un examen de secreție NATIV pentru depistarea parazitului. Pentru infecțiile vaginale supărătoate se poate aplica și un tratament empiric cu antibiotice puternice (ceftriaxonă i.m. sau i.v.), urmat de o cură de antimicotice și probiotice.
am 38 de ani, iar de la paște (ultima menstră) nu am mai avut menstruatie! Mentionez ca am sterilet si am facut si test de sarcina, care a ieșit negativ, iar simptome specifice sarcinii, nu am. Credeți că e posibil să intru așa devreme la menopauza? De la 38 ani? Dacă ai sterilet hormonal, e normal. Steriletul de cupru va sângera indiferent.
Menstruația mea a fost pe 1 august. Pe 12 august am avut un singur contact sexual neprotejat, dar nu a ejaculat în mine. La o ora am luat escapelle. Exista șanse sa rămân însărcinată? Existp mereu o mică șansă. Să faci un test de sarcină la 3 săpt de la contact.

2 gânduri despre „Răspunsuri Facebook 18.08.2019

  1. andrea borbelybartis

    Bună ziua am o întrebare am un băiețel de 5 ani și de 2 imediat am aflat ca am hernie de disc ușor extinsa pe partea dreapta eu mi-aș mai dori un copil dar mie frica as putea f un al doilea bebe?

    Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.