Gingivita de sarcină – cum o recunoști și ce e de făcut

Sarcina este un eveniment deosebit de important, ce aduce o puternică încărcătură emoțională în viața fiecărei femei. Toate modificările fizice, aproape magice, pe care viitoarea mămică le va observa, aduc de cele mai multe ori numai fericire și zâmbete pe chipul celor dragi. 

Cu toate acestea, există anumite schimbări care se petrec, și care aduc de la sine câteva simptome neplăcute. În ceea ce privește cavitatea bucală, una dintre cele mai întâlnite modificări este apariția gingivitei de sarcină. 

Ce este gingivita de sarcină?

Gingia face parte din țesutul care protejează rădăcinile dinților și care asigură stabilitatea acestora în oasele maxilare. Pe lângă acest lucru, gingia joacă un rol esențial în fizionomie și estetică, asigurând un aspect plăcut al zâmbetului

Inflamația gingiei poartă denumirea de gingivită – adesea, aceasta indică o afectare a gingiei aflată într-un stadiu incipient, care poate fi tratată foarte rapid, ușor și minim-invaziv. 

Cu toții știm că sarcina vine la pachet cu numeroase schimbări și la nivel hormonal – nivelul hormonilor sexuali feminini este crescut, progesteronul putând fi chiar și de aproximativ 10 ori mai mare decât normal, semn că există un dezechilibru hormonal. 

Inflamația gingiei, așa-numita gingivită de sarcină, apare pe fondul acestul dezechilibru hormonal, practic țesutul gingival având un răspuns mult prea exagerat la factorii iritanți prezenți în cavitatea orală. 

Care sunt motivele pentru care gingia se inflamează?

Există mai multe motive pentru care gingivita de sarcină își face apariția, pe lângă dezechilibrul hormonal deja existent. Cel mai adesea, din păcate, foarte multe femei nu mențin igiena orală la un nivel optim, acest fapt ducând la:

  • acumularea de placă microbiană 

Este cunoscut faptul că, în cavitatea orală, există numeroase și variate specii de microorganisme, bacteriile fiind „ținute” sub control grație periajului dentar efectuat zilnic

Dar ce se întâmplă atunci când igiena orală este neglijată?

Odată cu nerespectarea periajului dentar, între dinți (la nivelul spațiilor interdentare) se acumulează resturi de alimente. Acestea vor fi rapid colonizare de bacterii, care se vor hrăni și se vor înmulți rapid, mulțumită zaharurilor cu care se hrănesc de la nivelul acelor resturi alimentare restante. Astfel, apare placa microbiană – acel depozit alb-gălbui, vizibil mai ales la nivel gingival, care încă mai poate fi curățat cu ajutorul unui periaj dentar corect realizat. 

  • dezvoltarea tartrului dentar

Factorul cel mai iritant pentru gingie, care favorizează apariția și persistența gingiviei de sarcină și după naștere, este tartrul dentar. Cunoscut și sub denumirea de piatră dentară, acesta nu este nimic altceva decât placă microbiană mineralizată, întărită de substanțele prezente în salivă. 

De ce este tartrul dentar așa de periculos? Ei bine, spre deosebire de placa microbiană, odată format, tartrul dentar este foarte aderent de dinte, și nu mai poate fi curățat decât vcu ajutorul medicului stomatolog în cabinet, în urma unui detartraj cu ultrasunete. 

Cum recunoști gingivita de sarcină? 

Gingivita de sarcină poate fi foarte ușor recunoscută de viitoarele mame, deoarece prezintă semne și simptome foarte evidente, preintre care se numără: 

  • sângerările gingivale, care apar mai ales în timpul periajului 
  • dureri gingivale, resimțite la periaj, care o fac pe mamă să perieze mai superficial, riscând o curățare mai slabă și favorizând depunerile de resturi alimentare
  • schimbarea aspectului gingiei: aceasta devine umflată, roșie-violacee, lucioasă, iar marginea gingiei pare că „se desprinde de pe dinte” 

Cel mai adesea, gingivita de sarcină își face apariția în a doua lună de sarcină, iar simptomele pot atinge un maxim în a opta lună. 

Ce trebuie să faci atunci când observi gingivita de sarcină? 

Gingivita de sarcină este o modificare naturală, fiziologică, care apare în viața oricărei viitoare mame. 

În cazul în care sănătatea orală este una optimă, iar igienizarea dinților se realizează periodic la medicul specialist în cabinetul de stomatologie, nu este niciun motiv de îngrijorare. Așadar, aceasta dispare odată cu nașterea, iar țesuturile revin la normal. 

Cu toate acestea, în cazul în care igiena orală are de suferit, iar dinții sunt acoperiți într-o anumită măsură de tartru dentar, sunt necesare câteva intervenții minim-invazive, lipsite de riscuri, pentru a asigura un status oral optim, și anume: 

  • o igienizare profesională, care să curețe depozitele de tartru dentar și care nu este deloc riscantă pentru smalțul dentar 
  • un tratament minim-invaziv, biocompatibil, realizat cu laserul stomatologic, care să îmbunătățească aspectul gingiei și care să crească imunitatea locală