Prolog: Știu de ce nu o să mă îmbogățesc ca doctor. Că fac medicina de dragul pacienților, nu de dragul meu. Îmi ajunge și Skoda luată în rate. Mercedesul și așa nu merge cu apartamentul în care stau cu chirie – trebuie musai asortat cu vilă și piscină, nu? Concediile le petrec în România, doar munții sunt ca în Austria, și la Eforie Nord sunt prețurile ca în Miami. Cel puțin plec de la servici mulțumită că am ajutat cum am putut mai bine pacienții care și-au pus încrederea oarbă în mine.
Deci plec de la servici liniștită. Obosită, dar liniștită. Și intru apoi pe Facebook, să mă uit la filme cu pisici, și văd IDIOȚENIA asta pe pagina unei prietene (am șters logo-ul clinicii care avea oferta).
Ce-i cu bătaia asta de joc!? Ah, stai… Am uitat unde mă aflu.
Să le zic la germani, care toată ziua își actualizează terapiile după ultimele consensuri internaționale! Vai, maică, au aflat ăștia din România cum să descoperi extra mega precoce dacă ai unul, sau, hai să fim generoși, 3 cancere! Cu testul ăsta, scăpăm România de cancerul de sân, ovarian și cervical. Wow! Dă banul și afli instantaneu.
Afli ce?
Serios. Întreabă medicul ce afli, și o să îți facă niște teorii de o să crezi că ești în Star Trek. 99% nu o să știe să îți explice pe limba ta de ce tocmai TU trebuie să investești în sănătatea ta astfel.
Eu fac parte din ăia 1%. Te povățuiesc cum mi-aș povățui cea mai bună prietenă. Dacă nu îți convine ce zic, e ok. Nu se poate să am așa mulți prieteni. Îmi pune Facebook limită.
Cancerul de sân e pe primul loc în topul cancerelor care afectează femeile. Pe la mijloc e cancerul de col (pe la mijloc în România, pentru că în Vest, datorită screening-ului, apare din ce în ce mai rar). Tot pe la coadă e cel ovarian.
DE CE SĂ NU FACI SCREENING-UL CU CA 15.3, marker-ul din sânge asociat cu cancerul de sân? !!!Atenție. Am zis mai sus asociat cu cancerul de sân, deci nu are nicio treabă cu prevenția. Dacă e pozitiv, deja e ceva neînregulă!!! Aceeași regulă si pentru CA 125, marker-ul pentru cancerul ovarian.
- Nu are nicio valoare diagnostică! Nu îi spune mai nimic medicului. Și el știe asta! Te minte pe față și îți ia banii cu o nesimțire de neimaginat.
- CA 15.3 poate fi crescut și în alte afecțiuni: endometrioză, boala inflamatorie pelvină, afecțiuni hepatice, ș.a.
- Markerii tumorali se fac DOAR când se suspicionează un tip de cancer, sau a fost deja confirmat, și are valoare DOAR pentru a urmări boala după ce s-a acordat o formă de tratament. De exemplu: cancer ovarian înainte de operație, valoarea CA 125 de 500; după operație, valoare de 50; la 1 an de la operație, sub limită (cancerul a fost supresat cu chimioterapie) SAU peste limită, de exemplu iar 500 (cancerul s-a extins chiar și cu chimioterapie).
Astfel, nu facem teste cu impact emoțional uriaș pe degeaba!
Dragă femeie. Ai 25 de ani. Sănătoasă tun. Faci testul ăsta, că așa vrei tu, fără indicație medicală, că îți e frică de bau-bau.
Bun. Și nu faci STOP CARDIAC când îți vin rezultatele și sunt îngroșate? (că în România vin prin telefon la pacient, nu la medic, că pacientul știe singur ce să facă cu rezultatele – mi le trimite mie, pe net, pentru interpretare) Te prinzi imediat că nu e normal, și deja faci pe tine. Vezi moartea cu ochii. Adrenalina la nivelul 1000! Medicul tău nu îți răspunde la telefon! Deja l-ai sunat de 100 de ori! Duminica, la 2 noaptea! Tu mori și nesimțitul ăsta, care ți-a luat banii, nu îl doare de tine.
Ce faci? Dai Google. O idee și mai proastă decât să faci testul ălă. Poze cu operații monstruoase, cazuri dramatice, tratamente cu uleiuri esențiale!? Poate dai de vreun dr. care face blogging, răspunde pe GRATIS!!! – parcă ți-o pus Dumnezeu mâna în cap! Jelești la el (sau la mine, alt exemplu) , prin mail, pe Facebook, Instagram, etc.
După ce dr. de pe net îți ascultă povestea cu interes, mai pune și întrebări de lămurire… DĂ DIN UMERI și te trimite să discuți cu primul doctor. Nu te poate liniști 100% (deși vrea, pe GRATIS, să te știe bine) dar NU POATE, pentru că TU nu ești RESPONSABILITATEA LUI (a mea, implicit). Bă, ce prost e dr. ăla de pe net!
Fiecare doctor e responsabil de pacientul pe care pune mâna și căruia îi recomandă o analiză sau îi prescrie un tratament. El ar trebui să audă pacientele cum plâng disperate, nu altul. Și nu e vorba de bani aici. E vorba de ACTUL MEDICAL per ansamblu.
BINE, DL./DMNA. Dr, colegii mei de breaslă. Ia să vedem ce facem acum.
Vine pacienta la cabinet. Te-o prins în sfârșit! E moartă de frică. Nu o dormit cu nopțile. Dar a plătit consultația de azi – $$$ Super! Revenim. Are rezultatele patologice. Tu ce faci? Îi zici că nu are relevanță? Nu există. Altfel de ce a dat banul? Îi zici că are cancer? Îi zici că trebuie să îi scoți sânii, deși nu are nicio tumoră? Îi zici că trebuie scoase ovarele (și uterul; așa scrie în tratatul de oncologie), deși nu are copii? Cum te scoți? Ce faci? Ce îndrugi? Greșeală de laborator? Te scarpini în cap, dai și tu repede un Google. Recomanzi alte teste, pe care ea trebuie să le plătească din buzunarul ei, nu? Nu mai scoți frica din ea nici cu aghiasmă!
Ați înnebunit, dragi colegi? Vă săpați singuri groapa cu astfel de idioțenii. Peste tot circulă vești gen ”Dr. din România m-au mințit, spunându-mi că am cancer, deși nu aveam”, și voi vă jucați cu focul? Vă întindeți singuri capcane, deși nu sunteți niciunul Indiana Jones.
Femei, vreți să știți totuși niște adevăruri medicale?
- Majoritatea cancerelor apar la populația îmbătrânită. Singurul screening care se merită la femeile sub 35 de ani este cel de cancer de col.
- Există screening pentru cancerul de sân. Ginecologul palpează sânii la controlul anual. Fiecare țară oferă screening gratuit prin mamografie, de la o anumită vârstă. Dacă se suspicionează ceva, se poate face și ecografie și BIOPSIE, care este standardul de aur. Markerii tumorali se fac doar când biopsia spune că e cancer.
- Cancerul ovarian e cel mai parșiv dintre toate tipurile de cancer la femei. Nu trebuie să ai o tumoră uriașă în burtă ca să ai cancer ovarian. Semnele apar des când e avansată boala, și nu te ajută 100% nici măcar ecografia anuală. Evoluția e fulminantă. Îmi pare rău să vă spun asta, dar este unul din cancerele pentru care nu există un screening eficient.
- Singurele paciente unde se merită un screening intensiv sunt cele care provin din familii cu cancere ereditare. Astfel, multe femei recurg să renunțe la sânii lor dacă este prezentă mutația care a dus la cancerul mamelor/mătușelor/bunicilor. Femeile cu cancer ovarian ereditar renunță la ovare imediat după ce au 1,2,3 copii, sau își îngheață ovocitele și li se scot ovarele pe la 20 de ani.
Femeilor! Majoritatea dintre voi sunteți sănătoase și nu o să vă îmbolnăviți de cancer! Nu trăiți toată viața cu această frică. Mergeți la controalele regulate și se vor depista repede problemele. Clar că există mereu excepții. Extrem de rare. Eu una o să mă confrunt cu boala dacă/când o apărea. Am alte chestii de făcut momentan.
O să închei într-o notă pozitivă! Anunțul acela promovează ceva super important și cu relevanță medicală (pe bune, fără glumă): genotiparea HPV.
DA! Ești tânără și faci sex? (sau ai o anumită vârstă; sau nu faci sex; indiferent; ești femeie!?) – se merită genotiparea HPV. Germania vrea să scoată testul Papanicolau din controlul anual, și să îl facă ”la nevoie” dacă testul HPV este în ordine.
Ce e genotiparea HPV? Se recoltează tot celule din colul uterin, ca la testul Babeș-Papanicolau. Se analizează genetic și se extrag fragmente de ARN specifice acestor viruși.
- Majoritatea femeilor au HPV.
- Majoritatea tulpinilor nu provoacă cancer! Ci negi de piele, așa zisele condiloame.
- Dacă ai tulpini HPV cancerigene, nu înseamnă că o să faci cancer. Corpul distruge des acești viruși, de la sine. Un test Babeș-Papanicolau detectează repede modificările patologice, iar terapia va fi conform standardelor internaționale.
- Există femei cu risc mai mare de a avea tulpini cancerigene și de a dezvolta cancer (parteneri sexuali multipli, sistem imunitar scăzut, consum de alcool și tutun)
- HPV provoacă și alte tipuri de cancere! Oral, labial, vulvar, penian! Aveți grijă și la alte modificări.
Concluziile? Dragă femeie,
- Nu fă teste medicale fără să ți se explice, de către un medic competent, de ce se merită, care sunt beneficiile, care sunt consecințele. Ce îi mult, strică. Nu uita.
- Dacă tot ai bani în buzunar, gândește-te bine unde să îi investești. Testarea asta HPV sună bine, și ai aflat mai sus de ce s-ar merita să o faci.
- Nu trăi toată viața cu frica că s-ar putea să ai ceva! Și stresul ăasta te îmbolnăvește!
- Mergi la controalele anuale și fă testele screening recomandate vârstei tale sau grupei tale de risc.
Mersi de citire. Aș aprecia un LIKE și o DISTRIBUIRE pe Facebook, dacă și tu ești de acord cu mesajul transmis!
Respect!
ApreciazăApreciat de 1 persoană