Răspunsuri Facebook 20.03.2019

Noile răspunsuri la întrebările din ultimele zile!

Apreciezi ceea ce fac? Hai să ajutăm împreună cât mai multe femei din România, promovând sănătatea astfel:

  • dă LIKE la pagina mea de Facebook Dr. Laura Stirbu , pentru a crește vizibilitatea, și eventual o recomandare
  • DISTRIBUIE articolele, video-urile și pozele făcute de mine pe pagina ta, sau pe grupuri de mămici/femei
  • abonează-te pe acest site și pe Youtube , ca să primești imediat noile articole și filmulețe
  • Mersi mult! Sănătate!
Sunt in procesul de înțărcare de vineri seara, copilul este ok, dar sânii mei nu! Mă puteți ajuta să-mi recomandați “pastila minune”, sa iau pentru oprirea lactației ? Sânii nu o să oprească producția așa de repede. Trebuie să continui să te mulgi sau să dai sânul, dar mult mai rar ca înainte. Unele femei pot trece de această etapă fără bătaie de cap, dar la majoritatea apare staza de lapte. Laptele în exces trebuie eliminat.

Pastila ”minune” (Cabergolina) se dă cu rețetă medicală și are efecte secundare (des probleme cu tensiunea arterială, vertij, dureri de cap). Se ia mai multe zile – nu doar 1

Am 22 de ani si medicul ginecolog mi-a recomandat anticonceptionale Karissa. Sunt intr-o situatie dificila, deoarece nu stiu daca sa le iau sau nu. Dumneavoastra ce recomandati? Sunt mai multe avantaje decat dezavantaje, sa incep sa le iau? De ce să le iei? Anticoncepție, probleme cu acneea? În aceste cazuri ajută anticoncepționalele. Indiferent cauza, dacă tu nu vrei să le iei, nu lua. Nu te forțează nimeni. Avantaje/dezavantaje e o chestie pur personală, atât timp cât nu ai contraindicații.
Am înțeles că nu ar fi o problemă să zbori dacă ești la început de sarcină, dar ai o trombofilie destul de lejeră? Zborul cu avionul nu este contraindicat în sarcină, dar trebuie uneori luate măsuri de precauție. Trombofilia e o bolaă ce predispune la tromboză venoasă, dar nu înseamnă că o să apară imediat problema din cauza zborului. La zboruri lungi, peste 4 ore, se recomandă tratament profilactic cu Aspirină, chiar și persoanelor care nu sunt gravide. Discută cu medicul la următorul control.
Am o fată de 19 ani, i-au apărut niște condiloame vaginale iar dr. ginecolog i-a recomandat să facă HPV. Rezultatul a fost pozitiv pentru tulpinile 18, 26, 31, 39 și 40. Cât de grav este acest rezultat? Menționez că are un partener stabil.

.
Copiat de la alt articol de pe blog:

  • Majoritatea femeilor au HPV. Se transmite repede, în special sexual.
  • Majoritatea tulpinilor nu provoacă cancer! Ci negi de piele, așa zisele condiloame.
  • Dacă ai tulpini HPV cancerigene, nu înseamnă că o să faci cancer. Corpul distruge des acești viruși, de la sine. Un test Babeș-Papanicolau detectează repede modificările patologice, iar terapia va fi conform standardelor internaționale.
  • Există femei cu risc mai mare de a avea tulpini cancerigene și de a dezvolta cancer (parteneri sexuali multipli, sistem imunitar scăzut, consum de alcool și tutun)
  • HPV provoacă și alte tipuri de cancere! Oral, labial, vulvar, penian! Aveți grijă și la alte modificări.
Dacă am născut recent o fetiță, moartă din cauza că am făcut diabet mare și tensiune (țin sa menționez că acum iau medicamente de diabet), dacă o să rămân însărcinată din nou, va fi necesară insulină? Îmi pare rău pentru pierderea ta. Cu tratament din timp, se poate duce sarcina perfect până la capăt. O să trebuiască repede controlat diabetul și tensiunea, eventual profilaxie cu Aspirină. Discută mai multe cu medicul tău, înainte să rămâi gravidă. Dacă nu te susține, caută unul care luptă pentru tine, ca să ai un bebe perfect.
Am născut natural acum 7 ani o fetiță. În perioada sarcinii, în urma analizelor am descoperit că am anticorpi de tip A și B, chiar dacă am rh pozitiv. Nu au crescut deloc toată sarcina, au rămas la 1, dar medicii mi-au spus că nu mai este cazul pentru o nouă sarcină, pentru că pot apărea probleme! Eu acum îmi doresc din tot sufletul încă un copil, dar ginecologul nu mă susține. Nu știu ce sa fac! Pentru mămicile cu Rhesus pozitiv, șansele să apară incompatibilități sangvine sunt extrem de mici, sub 1% (anticorpi speciali). Nu se justifică atitudinea negativă a dr. tău. Eu îți urez multă baftă cu al doilea bebe, sunt sigură că o să fie totul perfect, din punctul de vedere mai sus. Mulți colegi medici, mi-e rușine să recunosc, nu știu să interpreteze analizele speciale, și se sperie din orice. Pentru liniștea ta, poți merge cu toate analizele la un specialist hematolog, cu supraspecializare în medicina transfuzională. Ei vor ști să îți explice tot.
Vaginita (vaginoza) bacteriană poate cauza și dureri de spate? Nu. Doar dacă e asociată cu adnexită (inflamația tubo/ovariană)
Sarcină 28+3 zile, de cele mai multe ori când stau în picioare sau întinsă în pat pe spate mi se întărește burta, am fost deja internată 3 zile din această cauză, însă nu am primit și o posibilă explicație. Acum iau no-spa zilnic, însa făra rezultat. Aș dori să aflu părerea dumneavoastră și să aflu și alte experiențe ca ale mele de la mămicile din grup. Unele gravide au dureri mari, provocate de întinderea ligamentelor uterine, simt o apăsare jos, de parcă ar naște. Dar totul e perfect normal. Normale sunt și contracțiile, dacă sunt periodice. Dacă lungimea colului e ok, atunci ajută să iei Magneziu, de 3 ori pe zi, și să reduci efortul/statul în picioare. De disconfort s-ar putea să nu scapi până la naștere. Unele gravide nu au o sarcină plăcută:(
Sunt însărcinată în 25 săptămâni și de 5 zile, am o durere de spate de abia pot merge. Am fost la doctor și mi-a recomandat o cremă cu care să mă masez de 3 ori pe zi. A zis că durerile sunt din cauza nervului sciatic. Îmi puteți recomanda ceva pt ameliorarea durerii? Crema nu o să te ajute (iar cele cu voltaren sunt interzise în sarcină). În primul rând, trebuie exclusă staza renală, înainte să dăm vina pe nervi. Durerile de spate pot fi controlate mai bine prin adoptarea unei poziții corecte, eventual fizioterapie, masaj pentru gravide, tape-ing, centură de susținere. Din păcate sunt unele femei care trebuie să suporte durerile, pur și simplu, până la naștere. Creșterea bebelușului va agrava problemele de coloană, în timp. Din păcate, nu există tratamentul minune. Sper să funcționeze măsurile conservative. Nu se dau medicamente, decât în crize dureroase!
Am născut prin cezariană acum 10zile. Azi mi-a scos firele. Nu pot să am scaun deloc. Mănânc numai supe și iaurturi. Nu mai pot. Nici cu supozitor nu reușesc. Îmi vine să plâng. M-ar ajuta o clismă? Am întrebat o asistentă și mi-a spus că dacă am dopul așa tare, nu se înmoaie cu apa caldă de la clismă. Supozitorul îl țin 10 minute și tot nu se topește, iese întreg, doar el. Ce pot face, că nu mai pot! Ba da, clisma ajută. Sau supozitoare cu DULCOLAX. Sau pastile cu DULCOLAX, trei de-odată!
Mi-a apărut de 2 ori ureaplasma în sarcină, deși am luat tratament de fiecare dată (ovule + antibiotic ). E atât de grav dacă nu trece? Medicul meu a zis că dacă nu trece, o lăsăm în pace. Cred că am mai avut întrebarea asta, săpt. trecută. Nu e grav, și dacă nu trece, nu se merită un nou tratament antibiotic, dacă sarcina e ok.
Am o fetiță de 5 luni pe care o alăptez. De aproximativ 2 săptămâni am început să iau anticoncepționale cerazette și de ieri văd că am început să am sângerări care sunt din ce în ce mai abundente, asemănându-se cu primele zile ale menstruației. Până acum nu am avut menstruație deloc, doar niște scurgeri maronii care, din câte am înțeles, se datorează cezarienei. E posibil ca asta să fie început de menstruație? Sau e din cauza pastilelor? Nu își fă griji, e totul ok. O să dispară în curând aceste sângerări, pentru că se reglează ciclul cu Cezerette. Dacă nu vrei deloc sângerare, le iei fără pauză. Dacă vrei menstră, se iau 3 săpt. cu 1 săpt. pauză, și așa mai departe.
Îmi puteți spune mai multe metode de protecție? Nu mai vreau să rămân gravidă. Prezervativ (70% siguranță), anticoncepționale orale/injecție/dispozitiv intradermic/inel vaginal, sterilet. Discută cu medicul tău despre ce ar fi mai ok pentru tine.
Mâine am 3 luni de la naștere (naturală). Medicul nu m-a mai chemat la control la 6 săptămâni. Ce ziceți să fac un control totuși? Nu e obligatoriu să mergi la control, dar se merită să faci examinarea de rutină și să discuți despre ce trebuie să ai în vedere în perioada alăptării, despre anticoncepție, despre următoarea sarcină.
Ce pot lua în sarcină pt durere de dinți? Paracetamolul nu mă ajută la nimic, am 32 de săpt. Aici în Germania stiți dacă duminica sunt dentiști care lucrează în caz de urgență? Plâng de durere. În urgență lucrează tot felul de medici. Se caută pe internet clinicile deschise urgențelor. La 32. de săpt nu mai funcționează nimic ce poate fi luat de la farmacie. Trebuie mers la stomatolog.
Sunt însărcinată și momentan mă aflu în Germania, și tot aici voi și naște. Sunt programată pe săptămâna viitoare la cezariană din cauza că bebe nu s-a întors, pentru că am bazinul mic sau cordonul ombilical e prea scurt. Eu atunci o să am 37s+6zile. Oare nu e prea repede? Din câte am înțeles, doar în luna a noua plămânii își termină procesul de maturizare. Exista ceva riscuri pentru bebe? Bebe poate fi scos oricând după 37 de săpt. De obicei se operează la termen, dacă nu sunt indicații clare ca nașterea să fie mai devreme. Plămânii se maturizează complet la 34 de săpt.
Mi-am făcut analiza pentru Ac anti D. Rezultatul este absent. Ce înseamnă? E ok. Aici ai mai multe informații despre grupele sangvine și anticorpii acestora. https://drlaurastirbu.com/2017/12/19/care-e-treaba-cu-rh-ul-grupele-sangvine-si-incompatibilitatea-de-rh/
E prima seara când nu mai dau san, menționez ca vreau sa-l intarc, în legătură cu sânii nu știu cum sa fac, să pun comprese reci să ii las așa, sau să mă mulg, nu știu cum ar fi ok? Sau unde aș putea să mă interesez mai bine la ce medic pe ce specialitate. Medicul de familie și ginecolog pot să te ajute. Dacă ai în zonă un consultant acreditat în alăptare, ar fi perfect. Faci bine ce faci: comprese reci, să te mulgi doar când te dor sânii/sau îl pui puțin pe bebe să ajute, ceaiul de mentă oprește lactația. Există chiar și medicamente care ajută. Plus multă răbdare.
Am fost la un control ginecologic în urma unor dureri insuportabile în partea stângă (pe perioada menstruală se umflă) și am fost diagnosticată cu un endometru apărut în urma operației de cezariană. Există posibilitatea să se resoarbă prin tratament? Iar dacă trebuie neapărat operat, risc să ajung în imposibilitatea de a mai rămâne însărcinată? Am auzit din mai multe părți că operația ar cauza infertilitate. Nu prea înțeleg diagnosticul, dar da, dacă este vorba de endometrioză după cezariană, anticoncepționalele reglează de obicei durerile. Se poate și opera, dar nu fix operația asta o să cauzeze 100% infertilitate. ORICE operație pe uter se poate complica cu infertilitate. Cezariana e una din astfel de operații. Astfel, nu te speria de o posibilă infertilitate. Fă ce trebuie ca să ameliorezi durerile.
Am nascut de 6 luni si nu am fost la controlul de 6 saptamani, deoarece medicul a fost in concediu, si cam de la 8 saptamani am niste scurgeri ” ca un ciclu ” care imi vin cam la 2-3 saptamani , 1 luna. Sunt cam ciudate ca aspect, cu mici cheaguri. Imi făcusem programare la alt medic, dar din cauza ca nu am cu cine sa las copii, nu am putut ajunge. Sunt cam neliniștită din cauza aceasta. Crezi ca poate fi ceva? Am nascut natural , la termen. Organizează totuși un nou control medical. Mie mi se pare că e totul ok, dereglări menstruale după naștere (normale 1 an).
Am nascut acum un an prin cezariana, gemene, menstruatia a venit după 3 luni, și de atunci dereglat. Acum am 14 zile întârziere, am facut un test de sarcina si e negativ. Nu m-am protejat niciodată și nu iau nici anticonceptionale. Doar ne-am ferit. Nu am stări de rau, (nici la prima sarcina nu am avut deloc). As vrea sa stiu daca e posibil sa fiu insarcinata. Dacă ai dubii, repetă testul la câteva zile, până vine menstra. Dacă nu te protejezi, poți rămâne oricând însărcinată. Discută cu soțul de planuri aveți. Poate vreți o pauză mai lungă cu gemene. Dereglările de ciclu sunt normale, dar se poate interveni medicamentos dacă te deranjează.
Sunt mama unei adolescente care a făcut în ianuarie 14ani. Anul trecut în luna martie i-a venit ciclu și până în decembrie avea două-trei săptămâni ciclu, o săptămână pauză, au fost luni când avea o săptămână ciclu, două-trei zile nimic, iar venea. Medicul ginecolog a dat tratament: crețișoară, 4bones plus, până i se oprește și evecare trei luni. A luat cele două medicamente și i s-a oprit, le-am întrerupt și a luat în continuare evecare, iar la o săptămână ia venit iar,am sunat medicul și a spus să ia iar până se oprește. Acum are de pe data de 13 și are foarte mult, seara își pune tampon de noapte și dimineața este pătat tot: pantaloni, cearceaf. Analize am făcut la două laboratoare,am fost cu rezultatele la : medicul de familie, ginecolog și la medicul pediatru la Grigore Alexandrescu și au spus că sunt bune. Saptamana trecută a amețit la școală, vă rog să îmi dați un sfat ce să fac, îmi este milă de ea să stea mereu cu tampoane. Medicii la care am fost au spus că o să se regleze. O hipermenoree așa de puternică trebuie întreruptă. Evecare a stimulat și mai mult mucoasa uterină, și poate a și agravat problema fetei. Pentru că are și probleme din cauza sângerării, eu aș opri hormonal mentra cu progesteron. În cazul ei se recomandă chiar și chiuretaj uterin, dar e măsură drastică pentru 14 ani. Asta aș recomanda oricui în hipermenoree – progesteron în continuu, până se oprește menstra. Apoi se poate face pauză o săpt (când iar vine menstra), apoi reluat terapia 3 săpt, cu pauza de rigoare. Unele femei iau progesteron fără pauză. Pentru 14 ani aș încerca doar să opresc menstra, apoi aș urmări evoluția după ce face  o nouă pauză. Așa ar face un ginecolog care are interesul bunăstării pacientei. Nu se lasă să sângereze non-stop.
In luna noiembrie soacra mea a fost operata de fibrom. de atunci se ingrasa pe zi ce trece, desi mananca mai putin ca inainte de operatie. care ar putea fi cauza si cum sa faca sa nu se mai ingrase ? Dacă i-au fost scoase și ovarele, poate se îngrașă pe bază hormonală – aici ar putea discuta cu un endocrinolog. Dacă încă are ovarele, e o evoluție atipică, și tot endocrinologul ar fi cel mai avizat medic care să investigheze cauza.
Atunci cand urinez ma ustura jos, am mancarimi si in timpul actului sexual am dureri foarte mari! Ce medicament as putea lua? Sau trebuie mers la medic? Mers la medic pentru analiză de urină și control ginecologic. Unele candidoze se manifestă așa.