CURAJUL de a te îndoi de tine, ca medic (prezentare de caz, gravida cu dureri)

🚑 (vă rog să distribuiți pe Facebook pentru a informa atât pacienții cât și medicii despre diverse probleme de sănătate)
De ce să ascultăm / punem mână / vedem pacientul per ansamblu / să avem CURAJUL să ne îndoim de noi, ca medici.
CAZ din rezidențiat:
O pacientă în 13 săptămâni este adusă cu ambulanța în urgențe. Înafară de durere în partea dreaptă de 1 oră și puțină greață, fără alte simptome. Din anamneză spune că are probleme cu scaunul și că de fapt îi e greață de la începutul sarcinii. Prin palpare nu există semne pentru o apendicită. Ecografic bebe e ok. Datele de laborator exclud o appendicită sau o altă infecție. Fără febră.
Diagnostic: Dureri de burtă în graviditate, constipație, emeză de sarcină. Ținere sub observație pentru excluderea apendicitei!
După clismă și terapia durerii, se simte mai bine. Doarme.
👩‍🔬Personal cred că are doar constipație și dureri normale de sarcină.
Seara mă duc să o văd, deși ieșisem din gardă. Ceva nu îmi plăcea la caz. Încă are dureri, dar mai ușoare. Vrea să meargă acasă dacă nu e ceva grav. Îi recomand să rămână, pentru că o apendicită la gravide e greu de diagnosticat și starea se poate înrăutăți în câteva zile. Nu și nu, ea vrea acasă.
Merg să mă schimb apoi dau să ies din spital. Pacienta merge pe hol, cu greu, ținându-se de burtă. O rog să mai ceară medicamente de la asistentă și să rămână, pentru că nu arată a bine. E de acord.
👩‍🔬Până să o văd chinuindu-se pe hol, chiar credeam că e un caz ușor. Dar tocmai s-a transformat într-un caz serios.
Sun colega de gardă de noapte și îi spun să aibă mare grijă cu ea noaptea și neapărat să o prezinte chirurgilor a doua zi, eventual noaptea în regim de urgență dacă se acutizează.
👨‍🔬Chirurgii nu o consideră un caz clar de apendicită acută (dureri suportabile, în sânge încă nu există semne). Vor să o mai vadă peste 1 zi.
👨‍🔬(a treia zi de internare) Chirurgii generaliști se hotărăsc să o opereze din cauza tabloului clinic per total. Diagnostic final intraoperativ: APENDICITĂ acută. A plecat sănătoasă acasă la 3 zile de la operație.
🍋Apendicita nu se diagnostischeaza intotdeauna imediat, la primul control, si este extrem de rara la gravide. Am fost fericită că s-a găsit cauza durerii și că pacienta a fost tratată înainte să devină un caz clar de abdomen acut. M-am simțit prost că am tratat-o inițial ca un caz ușor (deși așa e în 99% din cazuri). DAR m-am simțit ca un medic adevărat când am ascultat de acea voce din mine, care, deși datele spuneau altceva, mă făcea să mă îndoiesc de mine.
⛳️De fiecare dată realizez cu stupoare că a fi medic e mult mai mult decat sa pui diagnostice si sa dai terapie după standardele din carte. E ceva magic în doctori, un fel de al 6-lea simt, care corelează toate informațiile la un nivel la care nu va putea niciodata un calculator sa functioneze. Am simțit de fapt de la internare că ceva nu e ca în carte, dar m-am bazat pe datele înșirate pe foaia de internare. E bine să ne îndoim de noi, ca medici, spre binele pacientului! Nu, în niciun caz nu trebui să exagerăm! Ce e DES e DES și ce e RAR e RAR. Nu se operează o gravidă că NI SE PARE. Un medic trebui să ia toate aspectele în calcul înainte să ia o decizie care poate aduce mai multe dezavantaje pacientei (de exemplu pierderea sarcinii din cauza unei operații fără justificare).
💊Învăț în fiecare zi să fiu mai atentă. Să fiu mai rapidă. Să fiu mai empatică. Învăț în fiecare zi să fiu cea mai bună variantă a mea, pentru pacientele mele.
De abia aștept să o revăd în câteva luni în sala de naștere, cu bebele!
Sănătate!
L.S.

2 gânduri despre „CURAJUL de a te îndoi de tine, ca medic (prezentare de caz, gravida cu dureri)

  1. Camelia

    Felicitari! O mica intrebare, ce se intampla daca avea sarcina mai dezvoltata? Undeva peste 33 de saptamani? Isi mai dadeau seama medicii in timp util? Sau mai aveau cum sa o opereze si sa duca sarcina pana la termen? Ma gandesc ca e mai greu de ajuns la apendic la varsta gestationala mai mare sau ca simptomele pot insela in contractii false sau reale 🤔☹

    Apreciază

    • laurasgotzthis

      Contractiile vin si pleaca, o durere constanta trebuie monitorizata. Da, se opereaza si in sarcina avansata daca simptomele sunt grave. Daca uterul e mare, se face laparotomie, ca inainte. Nu se intervine pe uter asa ca sansele sunt mici sa fie probleme apoi cu sarcina. Pacineta poate apoi naste luni de zile de la operatie. Mai nou, apendicita necomplicata se trateaza doar cu antibiotice. Poate ar fi fost o optiune si pentru ea, dar trebuie explicate riscurile de catre medicul care indica operatia, iar pacienta decide ce vrea ca prima optiune. Sunt extrem de rare bolile acute cand se discuta inclusiv terminarea sarcinii. Apendicita nu e una din ele. Medicina moderna are solutii mai pentru orice.

      Apreciază

Comentariile sunt închise.