A mai trecut o săptămână din dieta de care m-am apucat acum 14 zile cu scopul de a slăbi. Unii își schimbă comportamentul alimentar din alte motive, de exemplu pentru a reduce valoarea colesterolului sau poate a controla dietetic o rezistență crescută la insulină (așa-zisul pre-diabet zaharat).
În postările Facebook m-ați întrebat ce nume are dieta și eu v-am răspuns exact ca în titlul articolului. Nu urmăresc un plan. Îmi fac singură planul conform unor reguli pe care le descopăr pe parcurs, luând în considerare principii științifice. Dieta asta este pentru cei care vor să înceapă cu ceva simplu care le va aduce repede rezultate și îi va motiva să continue și să treacă în fiecare săptămână la un nou nivel. Documentez aici experiența mea pentru a motiva alte persoane și, în același timp, mă las motivată de doamnele din grupul de Facebook care au reușit să slăbească prin alte metode. Cândva o să aibă un nume acest regim alimentar și va fi structurat cum pot eu cel mai bine: simplu și ușor de înțeles și aplicat de către oricine.
Succesul până acum: alte 900 de grame date jos, ajungând la 1.8 kg în minus în doar 14 zile!
Așa că, dacă dorești să slăbești printr-un miracol 10 kg în același timp, acest plan nu e de tine (și am dubii că dieta aceea extremă te va ajuta cu adevărat fără să îți provoace probleme medicale).
Înainte de a vă spune cum am reușit să trec de săptămâna asta cu succes, vă rămăsesem datoare cu câteva informații teoretice.
Cum știm că suntem ”prea” grași?
Nu putem spune doar ochiometric dacă o persoană are un exces de kilograme. De aceea s-au inventat formule matematice pentru această aproximație. Bineînțeles că nu sunt perfecte, însă ajută ca să stabilim o linie zero.
IMC (indicele de masă corporală) este des folosit de către medici. Și eu îl folosesc și el este motivul pentru care m-am apucat de dieta pe care vreau să o țin toată viața.
Aici se poate calcula IMC-ul online, de exemplu: calculator IMC. Există multe calculatoare, iar cele mai complexe iau vârsta și sexul în considerare. Când am ajuns la valoarea 26 (supraponderalitate) m-am speriat, iar acest lucru m-a determinat să las lenea la o parte și să trec la acțiune! Vreau să ajung ideal la valoarea de 22, 23 (58kg). Așa o să mă simt și matematic ok.
Altă formulă este Greutatea Ideală. Eu consider această ecuație prea strictă și de aceea nu o recomand. Îmi zice că aș cântări ideal doar 53kg, dar am fost odată 54kg și vă spun că arătam ca un schelet. Așa nu vreau!
AȘA CĂ: nu vă fixați ca scop 20 de kg în 3 luni. E prea mult. Dacă sunteți la valoare IMC 30, să vă fixați să ajungeți la o valoare de 28 în 3 luni.
Slăbitul încet și, mai important, SCHIMBAREA ATITUDINII față de alimente sunt esențiale pentru succesul de lungă durată.
Ce înseamnă schimbarea atitudinii? Înseamnă să fim mai conștienți ce mâncăm. Dacă ne e foame, în loc să fugim repede să ne luăm un corn cu ciocolată de la magazinul de afară, pentru că e rapid și are gust bun, poate ne luăm ceva vreme să analizăm situația. Nu ar fi mai ok dacă am lua un iaurt simplu? Băgăm carbohidrați în exces în corpul nostru sau optăm pentru proteine și grăsimi? Despre schimbarea atitudinii alimentare o să am un articol separat, când vorbesc despre efectele psihice ale unei diete.
Repet întrebarea comică de pe Facebook: sunt o pizza sau o căpșună?
Ce am mai învățat săptămâna asta:
1. Să îmi porționez și să îmi selectez și mai bine mâncarea. Eu folosesc aplicația de pe telefon, dar voi puteți și acasă să vă faceți chiar rețete folosind tabele cu calorii, de exemplu de pe acest site cu sute de mii de produse: Calorie count. De exemplu, o salată cu piept de pui are aceleași calorii ca un hamburger, dar are un volum mai mare în stomac deci dă senzația de sațietate. Și te simți și mai ușoară după aceea! La un hamburger adaugi și cartofi prajiți, o cola… triada infarctului miocardic!
2. Să mă abțin de la gustări în exces! Am folosit anumite trucuri: m-am luat la întrecere cu o altă participantă și am reușit să ne menținem amândouă sub limită; am amânat gustările, până când nu mi-a mai fost poftă de ele; mi-am zis: cu ce te ajută ciocolata asta? Și ajută acest comportament. La un moment dat nu mai ai poftă, dacă câteva zile scoți zaharurile rafinate din alimentație. Mai bine îți cumperi banane și mere. Au și ele glucide, dar și alți nutrieți sănătoși.
3. Am avut grijă la cumpărături. NU am mai cumpărat dulciuri, ci am umplut frigiderul cu legume, fructe, iaurt, brânzeturi (ce ai în casă/frigider, mănânci!)
4. Am combinat și dieta de postit pe intervale, adică am mutat ora mic-dejunului la 10, 11 și am mâncat doar în cele 8 ore până la 19. Am observat că reușesc chiar performanța să mă opresc la ora 5 cu masa. De fapt am două mese pe zi, eventual cu ceva gustări între (fructe, müsli). Am avut o zi când seara mi-au ieșit doar 950 calorii în loc de 1200. Și chiar mă mirasem că nu îmi fusese foame de mai mult.
5. Am băut mai multă apă! Înainte nu ajungeam la 1 L pe zi. Acum beau dimineața înainte de cafea un pahar și înainte cu culcare un pahar. Așa am cel puțin 500 de ml în plus. Apoi, dacă simt senzația de foame, încerc să îmi fac mai degrabă o băutură rece/caldă, pentru că de obicei ne este doar sete. Fug mult în gardă, fără pauze. Corpul are nevoie mult mai urgentă de apă decât de mâncare. Așa am redus numărul de gustări luate în fugă.
6. Sportul este important la fel de important pentru sănătatea psihică, cât este pentru sănătatea fizică. Nu trebuie să fie extrem – aerobic, jogging, activități care ne fac să transpirăm (e de preferat, dar uneori după gardă nu mai am energie). Ajunge și Yoga, cu muzică relaxantă, 10, 20 de minute pe zi pentru a ne liniști mintea. Mulți laudă beneficiile meditației. Încă nu sunt destul de calmă pentru asta, dar îmi propun pentru data viitoare să încerc!
7. Dacă ”sari calul” revino imediat pe cal! Adică, dacă într-o zi nu ai respectat dieta, revino repede la ea. Am comis-o 2 zile la rând din cauza unor evenimente. Dar apoi am revenit și am slăbit la fel de mult ca în prima săptămână!
8. Farfuria este importantă! O farfurie mare pare goală cu o porție de 300, 400 calorii. Puteți să folosiți una mai mică pentru voi, sau chiar un bol mic. Creierul pricepe că e de ajuns, doar privind porția. Și dacă creierul e mulțumit, așa o să fie și stomacul! Asta e una din tehnicile manipulării psihice ale senzației de foame.
Cum să creem ”rețete” cu puține calorii
Ei bine, nu chiar rețete pompoase, ci combinații simple cu puține calorii (detalierea punctului 1). Deschideți frigiderul/dulapul/cămara și vedeți ce alimente sunt bombe calorice. Dacă aveți un bărbat (plus copii), atunci majoritatea alimentelor sunt cu siguranță ”dușmanii” oricărei diete. Bărbații și copiii au un metabolism mai rapid ca al unei femei. Așa că, deși o porție normală pe ei nu îi îngrașă, pe femeie o să se vadă excesul cu trecerea fiecărui an. După cum am spus și în articolul 1, un bărbat are nevoie de 2000-2500 de calorii pe zi, o femeie doar 1200-1600!
Femei! Scoateți ”dușmanii” din alimentația proprie! Nu e musai să mâncați ce servește bărbatul. (nu vreau să dau vina pe soțul meu… dar da, el e responsabil de kg mele în plus, pentru că el gătește delicios! :)) )
De exemplu, eu am scos pâinea, pastele și orezul din multe combinații. Fripturica de pui este ok numai cu salată, nu trebuie să mai punem 300-400 calorii pe garnitură cu mulți carbohidrați. O porție de 100 de grame de iaurt cu un măr tăiat bucățele te ajunge 200 de calorii! Asta este o gustare minunată în comparație cu un corn cu ciocolată – undeva la 500 de calorii. În loc de sandwich dimineața (500 calorii) mai bine müsli cu lapte (250 calorii). Neapărat să vă luați timp să măsurați/cântăriți porția voastră (cântar de bucătărie, căni de măsurat). Așa o să învățați ca pe viitor să porționați ochiometric tot ce ajunge pe farfurie.
ȘI CEL MAI IMPORTANT: soțul meu nu mai are voie să gătească pentru mine :))
Nu o să vă fac o listă de rețete. Voi știți singure ce vă place! De aceea vă invit să ”inventați” 10 rețete pentru voi, la care să apelați des. Dacă adăugați la pe fiecare farfurie fructe și legume, veți creea niște meniuri delicioase, iar farfuria va arăta plină pentru creier!
Data viitoare vorbim despre diferențele între grăsimi/carbohidrați/proteine într-un limbaj pe care să îl înțeleagă toți. Așa realizăm de ce unele sunt periculoase în exces – nu, proteinele nu sunt întotdeauna bune, cum zahărul nu este întotdeauna rău!
Voi cum ați reușit să slăbiți? Care este dieta care a funcționat la voi?
Ne auzim în fiecare zi pe grupul de Facebook Femei de la A la Z, unde vorbim despre reușitele noastre!
L.