Vizita la medicul stomatolog în sarcină

Cabinetul stomatologic nu trebuie nicidecum evitat de-a lungul celor 9 luni de sarcină, așa cum ar crede foarte multe viitoare mămici. Cu toate că unele proceduri stomatologice sunt de evitat pe parcursul sarcinii, asta nu înseamnă că vizitele pentru controale de rutină nu trebuie respectate.

Așadar, viitoarea mămică ar trebui să se programeze periodic la cabinetul stomatologic, atât înainte de a rămâne însărcinată (atunci când se planifică o sarcină), cât și după ce testul de sarcină a ieșit pozitiv. 

Iată principalele motive pentru care să vizitezi stomatologul înainte să rămâi însărcinată:

  • poți face radiografii, care să ofere informații despre posibilele infecții prezente la nivelul rădăcinii dinților: în mod normal, radiografiile sunt interzise în perioada de sarcină, deci ar fi indicat să faci una înainte de a rămâne gravidă 
  • poți suporta o anestezie mult mai ușor 
  • ședințele la stomatolog pot fi mai lungi 
  • cariile dentare profunde și superficiale pot fi tratate, astfel încât să nu existe riscul de dezvoltare a unei infecții pe timpul sarcinii 
  • poți urma tratamente cu analgezice, antiinflamatoare și antibiotice (dacă este necesar și doar la indicația medicului stomatolog) fără stres că ar putea fi afectată viitoarea sarcină 
  • igiena orală este ținută sub control, cu ajutorul igienizărilor profesionale 

Cum decurge vizita în cabinetul stomatologic în sarcină?

În cazul în care ai avut grijă să ții sub control problemele dentare înainte de a rămăne însărcinată, ești o norocoasă! 

Tot ce trebuie să faci acum este să respecți vizitele periodice la medicul stomatolog, pentru a putea fi urmărită sănătatea ta orală. 

Vizitele în sarcină la cabinetul stomatologic vor fi mai scurte, iar pe parcursul lor va avea loc un simplu control de rutină – dinții și gingiile vor fi examinate cu atenție de medicul stomatolog. 

O intervenție poate fi igienizarea profesională. Aceasta constă în:

  • detartraj cu ultrasunete, pentru a elimina depozitele de tartru existente: acesta va fi efectuat atât timp cât gingia nu sângerează abundent, putând fi realizat și în cadrul a două ședințe separate 
  • periaj profesional, pentru curățarea plăcii microbiene 
  • Air-Flow: o procedură prin care este pulsat un jet de apă sub presiune, care să curețe suprafețele dentare greu accesibile, timp în care pacienta nu va simți nicio durere 

Vizita la medicul stomatolog în sarcină ar trebui să fie una cât mai plăcută și mai scurtă, căci femeia însărcinată nu poate petrece foarte mult timp pe scaunul stomatologic. 

Astfel, în primul și în al doilea trimestru de sarcină, pacienta va fi așezată pe scaunul stomatologic cu spătar oblic, și nu va fi complet culcată. Astfel, se evită amețelile, apariția reflexului de vomă și greața, care pot apărea pe parcursul ședinței. 

Totodată, în ultimul trimestru, dacă situația impune vizite la cabinetul stomatologic, pacienta se va așeza culcată, pe o parte, pentru a evita apariția unor probleme circulatorii – staza sanguină pe vena cavă. 

Ședințele la stomatolog în sarcină sunt scurte și repetate, dacă este necesar. Viitoarea mămică va primi consiliere din partea medicului stomatolog cu privire:

  • menținerea igienei orale 
  • produsele de igienă orale sigure de folosit în sarcină
  • obiceiuri alimentare

Articol de Bianca Dumbrovca, studentă anul V la Medicina Dentară, UMF Carol Davila, București