De foarte mult timp circulă zvonul că fiecare sarcină vine la pachet cu pierderea unui dinte. Ei bine, acesta se dovedește a fi doar un mit – condiția fiind aceea ca viitoarea mămică să se prezinte periodic la medicul stomatolog.
Vizitele la cabinetul stomatologic nu sunt nicidecum interzise în perioada sarcinii, ba din contra! În momentul în care femeia află că este însăcinată, sau chiar atunci când își dorește un copil în viitorul apropiat, consultațiile stomatologice sunt indicate de specialist.
De ce sunt importante vizitele la stomatolog înainte și în timpul sarcinii?
Sarcina aduce un pachet întreg de emoții și de bucurie, alături de schimbări hormonale și modificări ale organismului. Astfel, viitoarea mamă poate vedea și la nivelul cavității bucale niște schimbări, unele fiind firești – precum gingivita de sarcină, în timp ce altele trebuie atent monitorizate.
În primul trimestru de sarcină pot exista numeroase episoade de vărsături. Vărsăturile au un pH acid, conținând suc gastric, care are un efect dăunător pentru dinți.
În mod normal, dinții sunt acoperiți de smalț – acesta este cel mai dur țesut din organism și poate fi „distrus” de către acidul prezent în cavitatea bucală din varii motive. Pe măsură ce acidul persistă la nivelul dinților, smalțul devine din ce în ce mai subțire, semn că apare caria dentară.
Ce este caria dentară?
Caria dentară este o afecțiune ce apare inițial în smalț, dar care se poate extinde până la nivelul nervului dentar, în cazul în care nu se intervine la timp. Există două motive principale pentru care apar cariile în timpul sarcinii:
- igiena orală precară a mamei, care nu respectă periajul dentar zilnic și vizitele periodice la medicul dentist pentru igienizări profesionale
- vărsăturile frecvente din primul trimestru de sarcină.
Igiena orală trebuie respectată mai ales în sarcină!
O igienă orală corectă constă în:
- periaj dentar efectuat de minimum două ori pe zi, dacă nu chiar după fiecare masă, realizat cu o periuță moale manuală sau electrică
- folosirea aței dentare ÎNAINTE de periaj, pentru a mobiliza resturile de alimente rămase între dinți, astfel încât acestea să fie curățate prin periaj
- folosirea unei ape de gură de uz zilnic, care să curețe chimic suprafețele dentare și gingivale
De asemenea, este indicat ca viitoarea mamă să se prezinte periodic la un cabinetul stomatologic pentru a curăța în profunzime dinții cu ajutorul unui detartraj cu ultrasunete (complet inofensiv pentru smalțul dentar) și a unui periaj profesional.
În lipsa unei igiene orale corecte, alături de consumul excesiv de alimente bogate în zahăr, se formează placa microbiană – practic, rămân resturi alimentare între dinți, care vor fi colonizate de bacteriile prezente în mod normal în cavitatea orală.
Astfel, bacteriile se vor hrăni cu zaharurile din resturi și vor produce acizi ce vor afecta puternic smalțul dintelui, ducând la apariția cariei.
Vărsăturile din primul trimestru de sarcină
Vărsăturile acide specifice sarcinii nu pot fi controlate, acestea având un impact negativ mai ales la nivelul dinților anteriori, pe fețele interioare – orale, ale acestora.
- Astfel, pentru aceste episoade, medicii stomatologi recomandă ca gravida să se spele pe dinți după fiecare episod de vărsătură, pentru a curăța suprafețele dentare.
- De asemenea, se pot practica și clătiri cu preparate pe bază de bicarbonat de sodiu, care să neutralizeze acidul restant după vărsături.
Periajul trebuie efectuat cât mai blând la nivelul suprafețelor afectate de vărsături – așa-numitele eroziuni în smalț, vizibile la dinții anteriori, unde smalțul este subțiat.
Astfel, o igienă orală corectă și o monitorizare atentă, periodică, contribuie masiv la reducerea riscului de apariție al cariilor dentare în sarcină.