Cum să eviți apariția cariilor dentare în sarcină?

Modificările specifice sarcinii apar la nivelul întregului organism, unele dintre ele fiind mai mult sau mai puțin evidente. Când vine vorba despre cavitatea orală, viitoarele mămici ar trebui să știe că dinții lor sunt mult mai predispuși la apariția cariilor dentare. 

Ce este caria dentară? 

Caria dentară este o afecțiune apărută inițial la nivelul smalțului, care se poate extinde rapid spre nervul dentar în cazul în care cauzele dezvoltării sale persistă. Motivele principale pentru care apare caria dentară, în general, sunt:

  • igiena dentară deficitară, realizată incomplet sau incorect
  • consumul excesiv de alimente care favorizează apariția cariilor dentare, printre care se numără cele bogate în zahăr rafinat, de tipul caramelelor, fondantelor 
  • nerespectarea vizitelor periodice la cabinetul stomatologic, pentru consultații de rutină 

Este necesar un regim alimentar în sarcină? 

Toată lumea știe că sarcina vine la pachet cu schimbarea unor obiceiuri alimentare în viața viitoarei mame. Ei bine, acestea nu pun în pericol sănătatea dentară, atât timp cât igiena orală este respectată cât de bine se poate. 

Astfel, este recomandat de către medicii specialiști stomatologi ca, după consumul alimentelor de orice fel între mesele principale, să se realizeze un periaj dentar complet și corect.

În special atunci când se consumă diverse alimente pe timpul nopții, este esențial ca suprafețele dentare să fie curățate înainte de mersul înapoi la culcare. Altfel, resturile alimentare restante între dinți vor favoriza dezvoltarea bacteriilor care produc acizii ce afectează puternic smalțul dentar, producând carii dentare. 

Cum menții igiena orală în sarcină? 

Viitoarele mămici ar trebui să știe să nu este mare diferență între a menține igiena orală în timpul sarcinii, față de felul în care aceasta este realizată în mod normal. 

Singurul lucru de menționat este acela că graviduțele ar trebui să se spele mult mai des pe dinți, preferabil după fiecare masă sau după consumul diferitelor alimente pe timpul zilei, pentru a elimina resturile de mâncare rămase interdentar. 

Pe scurt, igiena orală poate fi menținută la un nivel optim urmând următorii pași:

  • periajul dentar să se efectueze cu ajutorul unei periuțe de dinți cu peri moi (pe ambalajul periuței trebuie să scrie SOFT sau EXTRASOFT), indiferent că este una manuală sau una electrică 
  • periajul dentar trebuie efectuat ori de câte ori este nevoie, preferabil după fiecare masă, cu mișcări circulare, blânde, de „măturare” a suprafețelor dentare, dintre gingie spre marginea liberă a dintelui 
  • ața dentară trebuie folosită ÎNAINTE de periaj, pentru a mobiliza resturile rămase între dinți 
  • apa de gură se poate folosi după periaj, fiind important ca aceasta să aibă menționat pe etichetă „pentru uz zilnic” 

Cariile dentare pot fi tratate și fără durere 

Este destul de cunoscut faptul că anestezia efectuată în sarcină nu pune în pericol viața pacientei sau a fătului, însă stresul provocat de tratamentul dentar și de posibilitatea de a simți durere pe timpul procedurilor stomatologice poate avea un impact negativ asupra viitoarei mame. 

De aceea, tehnologia stomatologică a evoluat considerabil, fiind posibil ca afecțiunile de tipul cariilor dentare să poată fi tratate și fără anestezie, cu ajutorul laserului stomatologic. 

Laserul dentar este un instrument nou apărut în domeniul stomatologiei, care folosește doar lumina pentru a putea curăța țesutul dentar afectat de carie. Astfel, pacienta nu simte nici vibrație, nu sunt prezente zgomote neplăcute și nici nu produce durere. 

Motivul principal pentru care gravidele nu au nevoie de anestezie în cadrul tratamentului cariilor cu laserul este acela că lumina la care acționează laserul prezintă o intensitate variabilă.

Practic, medicul stomatolog stabilește intensitatea laserului în funcție de gradul de sensibilitate al pacientei, astfel încât aceasta să nu resimtă nicio durere. 

Astfel, pacientele însărcinate se pot bucura de tratamente stomatologice mult mai ușoare și mai eficiente, în cazul în care cariile dentare încep să își facă apariția.