Hiperplazia gingivală în sarcină este un motiv de îngrijorare?

Schimbările hormonale din timpul sarcinii produc numeroase modificări la nivelul organismului, inclusiv la nivelul mucoasei bucale. Viitoarele mămici sunt sfătuite să să prezinte periodic la medicul specialist în stomatologie pentru a putea menține sub control modificările ce apar mai ales la nivelul gingiei. 

Cum arată o gingie sănătoasă?

În mod normal, o gingie sănătoasă este de culoare roz-pal, aderentă de dinte și cu un contur de aspect plăcut, papilele gingivale „umplând” spațiile dintre dinți. Cu toate acestea, există situații în care aspectul gingiei se poate modifica, ele fiind în sarcină:

  • gingivita de sarcină, dezvoltată pe fond hormonal 
  • hipertrofia gingivală 

Ce este hipertrofia gingivală? 

Hipertrofia gingiei, cunoscută și sub denumirea de parodontom, este o mărire în volum a marginii gingivale care, în mod normal, este alipită de dinte. 

Afecțiunea este una de natură benignă (nu este cancer) și nu pune în pericol evoluția sarcinii sau sănătatea viitoarei mame, fiind, mai degrabă, o problemă estetică. 

Cum recunoști o hipertrofie gingivală?

Incidența apariției acestei afecțiuni este de maximum 10%, ceea ce înseamnă că maxim 10 femei din 100 vor dezvolta o hipertrofie gingivală de-a lungul sarcinii. În mod normal, aceasta se remarcă prin:

  • papilă interdentară mărită de volum, inestetică 
  • zona umflată a gingiei este moale și nu doare la atingere 
  • poate avea o suprafață lucioasă și netedă 
  • culoarea poate să varieze, însă, de cele mai multe ori, este roșie-violacee spre albastru
  • poate sângera ușor 

Cum scapi de granulomul gravidei?

Cunoscută și sub denumirea de „granulomul gravidei”, hiperplazia gingivală trebuie ținută sub observație. Există riscul ca această formațiune să crească într-un mod considerabil și să afecteze vorbirea și masticația gravidei, situație în care acesta trebuie extirpat. 

De asemenea, femeile însărcinare se plâng adesea de problemele inestetice ce apar odată cu dezvoltarea unui granulom al gravidei, acesta fiind motivul principal pentru care se prezintă la cabinetul stomatologic. 

Cel mai adesea, un granulom de acest gen poate fi ținut sub control cu ajutorul unui periaj dentar și a unui detartraj cu ultrasunete, astfel încât depozitele de bacterii și resturi alimentare să fie eliminate. În acest mod sunt eliminate riscurile de apariție a complicațiilor. 

Granulomul poate fi extirpat foarte ușor chirurgical, fără riscuri pentru viitoarea mămică, însă existe șanse și ca acesta să se retragă odată cu nașterea. 

Gravidele trebuie să aibă mare grijă ca hiperplazia gingivală să nu favorizeze retenția resturilor alimentare, motiv pentru care este ideal ca vizitele la medicul stomatolog să fie respectate inclusiv pe durata sarcinii.