Vasectomia – sterilizarea bărbatului

Din diferite motive, unele persoane se hotărăsc să nu mai aibă copii. De obicei este vorba de cupluri care, la un moment dat, își încheie planificarea familială și doresc o contracepție definitivă pentru o viață sexuală fără grija unei sarcini nedorite.

STERILIZAREA scade riscul apariției unei sarcini surpriză cu până la 99%. Se poate efectua atât la femeie cât și la bărbat. Aici citiți despre sterilizarea sau legarea trompelor la femeie: Sterilizarea femeii.

Deși vasectomia e mult mai ușoară decât legarea trompelor uterine, aud foarte rar de cupluri care au ales această variantă. Bărbaților le e frică de acest atentat la ”masculinitatea” lor, deși medicina spune altceva – e o metodă sigură și eficientă, cu riscuri minime (în comparație cu laparoscopia necesară unei femei). După ce femeia probabil a folosit vreo 20 de ani diferite tipuri de contracepție, poate a venit în sfârșit timpul ca bărbatul să poate responsabilitatea aceasta. Așa că, doamnelor, începeți discuția cu partenerul și mergeți pentru mai multe lămuriri la medicul urolog.

VASECTOMIA este sterilizarea bărbatului și nu trebuie confundată cu CASTRAREA.

 • Vasectomie = deconectarea canalului care duce sperma de la testicul în penis;
 • Castrare = extragerea ambelor testicule din corp;

5 lucuri esențiale și pe scurt despre vasectomie:

 1. Este de preferat față de legarea tubelor uterine la femei pentru că: e mai rapidă, implică mai puține riscuri intra- și postoperatorii, are rate mult mai mari de repermeabilizare: 90% față de sub 50%.
 2. NU scade potența! Se operează foarte departe de vasele de sânge și nervi. Dacă apar probleme, sunt mai degrabă de natură psihică, pentru că bărbatul nu se mai simte bărbat fără spermă, deși…
 3. Cantitatea de ejaculat se modifică doar cu 5%! Domnule pacient, ești la fel de bărbat ca înainte. Nu îți fă griji!
 4. Sperma NU se acumulează în testicule și duce la creșterea lor. Spermatozoizii vor muri repede și vor fi reabsorbiți de către organism.
 5. Operația durează ca. 20 de minute, poate fi făcută în anestezie loco-regională, iar recuperarea este rapidă. În 5 zile poți să reiei activitățile sportive (atât fotbal cât și sex).

Sper că v-au fost de ajutor aceste informații!

Apreciezi ceea ce fac? Hai să ajutăm împreună cât mai multe femei din România, promovând sănătatea astfel:

 • dă LIKE la pagina mea de Facebook Dr. Laura Stirbu , pentru a crește vizibilitatea, și eventual o recomandare
 • DISTRIBUIE articolele, video-urile și pozele făcute de mine pe pagina ta, sau pe grupuri de mămici/femei
 • abonează-te pe acest site și pe Youtube , ca să primești imediat noile articole și filmulețe
 • Mersi mult! Sănătate!

2 gânduri despre „Vasectomia – sterilizarea bărbatului

 1. mihaelaraducan

  cum poți să fii singură dacă ți s-a un legat trompele….Am 42 ani și am născut acum 4 luni o fetiță prin cezariana.La 8 luni de sarcină am fost întrebată dacă vreau sa mi se lege trompele și am semnat ( adică am fost de acord),după ieșirea din spital nu mi s-a mai comunicat nimic,nici pe fișa de externare,asa ca aș dorit să stiu cum pot afla….mai țin să mentionez ca este a doua cezariana,mai am și un băiat de 11ani …deci ????

  Apreciază

Comentariile sunt închise.