În momentul în care o femeie află că este însărcinată, este esențial ca aceasta să fie pregătită pentru toate modificările hormonale și comportamentale care vor apărea treptat, de-a lungul celor 9 luni de sarcină.
Alimentația ar trebui să fie cât mai diversificată, astfel încât viitoarea mamă să aibă parte de toți nutrienții necesari unei dezvoltări armonioase a fătului.
Cu toate acestea, există un aspect important care trebuie luat în calcul în momentul în care viitoarea mămică află vestea cea mare – sănătatea orală.
Sănătatea orală joacă un rol important în menținerea sănătății generale – un status dentar satisfăcător asigură o masticație adecvată, astfel încât nu apar probleme digestive. Pe scurt, principalele motive pentru care viitoarele mame trebuie să acorde atenție menținerii sănătății orale în sarcină sunt:
- evitarea apariției cariilor dentare care pot fi dureroase, producând un disconfort pacientei care nu poate apela la antiinflamatoare și analgezice în sarcină
- evitarea apariției infecțiilor dentare, situație în care trebuie urmat un tratament endodontic de canal, care presupune vizite repetate la cabinetul stomatologic care pot dura destul de mult și care presupun manopere invazive
- menținerea igienei orale este foarte importantă, pentru a ține sub control gingivita de sarcină care apare încă din a doua lună de sarcină
- vărsăturile frecvente în primul trimestru de sarcină pot demineraliza smalțul dentar, dacă nu sunt aplicate măsuri corespunzătoare la timp, pentru a preveni apariția eroziunilor dentare
Ce alimente nu trebuie consumate în sarcină?
În general, în sarcină, viitoarea mămică are voie să consume majoritatea alimentelor, cu puține excepții precum alcoolul, peștele crud, etc.
Cu toate acestea, stomatologii recomandă un regim alimentar predominant necariogen, adică viitoarea mămică ar trebui să evite alimentele care favorizează apariția cariilor dentare.
Alimentele cariogne sunt considerate a fi cele care conțin cantități considerabile de zahăr rafinat și de carbohidrați simpli, printre acestea numărându-se:
- caramele
- fondante
- bomboanele aromate, jeleurile
- produse de patiserie care conțin margarină, zahăr în exces
- sucuri acidulate, carbogazoase
Bineînțeles, medicul stomatolog trebuie să țină cont de tendințele pacientei și de obiceiurile speciale din această perioadă – așa-numitele „pofte”.
Astfel, este important ca pacienta, chiar și dacă consumă astfel de alimente considerate cariogene, să efectueze un periaj dentar după fiecare gustare de acest gen.
Astfel, resturile alimentare restante pe suprafețele dinților sunt curățate, iar bacteriile prezente în cavitatea orală, producătoare de carii dentare, nu se pot hrăni cu zahărul conținut în aceste alimente.
Medicul stomatolog joacă un rol esențial în consilierea gravidei cu privire la regimul alimentar potrivit pentru sănătatea gravidei: astfel, stomatologul o poate încuraja pe viitoarea mămică să consume alimente bogate în nutrienți, care să elimine pofta de dulce și care să fie bogate în:
- proteine de origine animală (pui, pește), nu doar de origine vegetală
- minerale: calciu, fosfor, fier
- vitamine: în special Vitamina D, pentru care se recomandă și profilaxia rahitismului, începând din ultimul trimestru de sarcină
- acidul folic, pentru a preveni nașterea unui copil subponderal
- vitamina A, pentru a elimina riscul unei nașteri premature
De ce este important să ai grijă la alimentație?
Alimentația în sarcină, din punct de vedere stomatologic, este un aspect important care trebuie ținut atent „sub lupă”.
Astfel, consumul unor alimente bogate în micronutrienți și macronutrienți asigură necesarul pentru o dezvoltare armonioasă și o sarcină cu evoluție normală.
Cu toate acestea, evitarea alimentelor cariogene sau menținerea igienei orale după consumul acestora contribuie substanțial la eliminarea riscurilor de placă microbiană și tartru dentar.
Care este diferența dintre placă microbiană și tartru dentar?
Placa microbiană se formează la nivelul resturilor alimentare rămase între dinți, unde bacteriile cariogene se pot acumula, se pot hrăni (cu resturile conținute în aceste resturi alimentare) și își pot accelera activitatea, producând acizi care afectează smalțul.
Aceasta poate fi recunoscută foarte ușor, viind vizibilă cu ochiul liber sub forma acelor resturi alb-gălbui dintre dinți.
Placa microbiană poate fi eliminată foarte simplu, prin respectarea orarului de periaj dentar și prin folosirea aței dentare și a apei de gură.
Tartrul, spre deosebire de placă, este un depozit întărit și aderent de dinte, ceea ce înseamnă că nu mai poate fi eliminat prin simplul periaj. Tartrul dentar este, de fapt, placă microbiană (formată din resturi alimentare și microorganisme) mineralizată, întărită de mineralele conținute în salivă
Tartrul dentar este un depozit foarte iritant pentru gingie, mai ales în timpul sarcinii, atunci când apare gingivita de sarcină – o inflamație care se datorează dezechilibrului hormonal.
Astfel, pentru a menține sănătatea orală sub control și pentru a evita apariția și dezvoltarea plăcii microbiene (și a cariilor dentare), viitoarele mămici sunt sfătuite să țină cont de vizitele și de sfaturile oferite de medicul stomatolog.