Răspunsuri Facebook 17.10.2018

Noile răspunsuri la întrebările din ultimele zile!

Apreciezi ceea ce fac? Hai să ajutăm împreună cât mai multe femei din România, promovând sănătatea astfel:

  • dă LIKE la pagina mea de Facebook Dr. Laura Stirbu , pentru a crește vizibilitatea, și eventual o recomandare
  • DISTRIBUIE articolele, video-urile și pozele făcute de mine pe pagina ta, sau pe grupuri de mămici/femei
  • abonează-te pe acest site și pe Youtube , ca să primești imediat noile articole și filmulețe 🙂
  • Mersi mult! Sănătate!
Am un băiețel de 6 luni și o săpt. De la 3 luni am observat că ține capusorul înclinat spre dreapta. I-am pus o perna pentru a-l regla, dar nu a mers. Am mers la doctorul de familie, dansa mi-a sugerat sa ii pun perna. La ce doctor ar trebui sa merg? Ce ar putea fi? Și încă o mica problema: de câteva zile tot duce mânuță la cap și ureche și începe să plângă, ar putea fi otita? Pentru neclarități cu privirea la copii, trebuie mers la pediatru. Ei se ocupă numai cu aceștia, așa că nu se compară experiența lor cu cea a medicilor de familie. Da, copii își duc mâna la ureche în caz de otită (însă pot fi și alte cauze).
Am 35 de sapt. si ieri, cand am mers la doctor, mi-a spus ca am colul scurt, și ca nu ajung la termen. Asta ce inseamna? Bebe are 2700g. Ce se va intampla daca nasc mai davreme? Un col scurt ar semnala faptul că nașterea se apropie. Nu știu ce înseamnă ”scurt” pentru dr. tău, pentru că examinarea este extrem de subiectivă, și oricum nu spune mai nimic despre evoluția sarcinii. Sunt femei cu ”col scurt” ce duc până la termen. La 35 de săpt. bebe poate să vină pe lume, și o să aibă nevoie doar de puțin ajutor din partea neonatologilor. Majoritatea copilașilor prematuri nu o să aibă niciun fel de probleme.
In data de 5 octombrie m-am internat în spital cu colul deschis, mai avea 0.5 cm, am ajuns cu contractii mari. Mi s-a facut cerclaj. După mi s-a spus ca voi avea nevoie de pesar, dar deja astept de o săpt. si inca nu mi l-au pus. Sunt de atunci pe tratament. Este normal sa mai am contractii? Sangerari am avut foarte putine. De 11 zile sunt la pat, doar toaleta am voie. După calculele mele am peste 24 de săpt., dar ei tot o tin ca am doar 22. Sunt disperată, nu stiu ce sa mai fac. Pot duce sarcina? Ma mai tine mult in spital? Ori se face cerclaj, ori se pune pesar. Dacă chiar e colul de 0.5 cm, atunci o să stai la pat în spital până naști. Sper că ești într-un spital cu terapie intensivă neonatală, pentru că pe aceste secții pot fi menținți în viață bebelușii peste 24. de săpt. Dacă mai ai contracții, trebuie să îți schimbe medicația. Vâsta sarcinii se calculează după rezultatul ecografiei din primul trimestru – s-ar putea ca nici tu, nici medicii de la spital să nu aveți dreptate. Ce a spus ginecologul la prima ecografie? Îți urez multă baftă, să porți cât mai multe săptămâni!
In urma cu 10 luni am nascut un băiețel, iar în urma nașterii am slăbit foarte tare. Slaba eram si inainte, dar acuma am ajuns de la 54kg la 36kg . Imi puteti recomanda niste vitamine compatibile cu alaptarea? Parca pe zi ce trece ma usuc pe picioare, și uneori nici chef de viață nu mai am. Imi doresc enorm sa ma ingras. Multe femei slăbesc din cauza alăptării, pentru cp este un proces ce consumă multe calorii. Trebuie să crești aportul alimentar. Vitaminele nu îngrașă, ci cresc apetitul. Să mănânci ce îți dorești tu, și cât poți tu. Pentru că ai o greutate extrem de mică, îți recomand obligatoriu un consult medical și o discuție cu un nutriționist. Slăbești că nu mănânci bine, sau oare e altă boală la mijloc?
Am 15 săpt. Dacă bebele cântărește 118 Gr e cam mult? Poate devenii obez? În prima jumătate a sarcinii, toți copii au cam aceeași greutate și nu se vorbește de obezitate. Mai târziu se detectează acest lucru, când circumferința abdominală va fi mai mare ca cea a craniului. Predispuși la macrosomie sunt bebelușii din mame diabetice, mai rar alte cauze.
Am fost ieri la medic și mi-a zis că am placenta situata posterior. Mi-a fost rușine să întreb de consecinte. E grav? Provoacă hemoragie mare la naștere, cum am citit pe net? Se impune obligatoriu cezariana? Am 15 săptămâni, își mai modifica pozitia de acum? La 15 săpt. nu poți spune unde va sta placenta definitiv, se modifică în timp. Placenta posterioară e ok, nu știu de unde vine prostia asta cum că sângerezi mai mult. Placenta praevia sângerează și necesită de obicei cezariană.
Daca nu am avut nicio naștere pana acum, imi pot pune sterilet? Da! Mai jos am o poză cu diferențele între tipurile de sterilet.
Se poate da antibiotic amoxacilina unui bebelus fara sa i se faca testare de alergie?Am primit de la dr pediatru. Da. Nu este obligatoriu ca bebe să fie testat. Data viitoare să discuți orice nelămurire cu pediatrul.
Am născut prin cezariană acum 11 luni. Când ar fi indicată o nouă sarcină? Răspunsul în poza de mai jos.

252scezariana