Răspunsuri Facebook 30.06.2019

Noile răspunsuri la întrebările din ultimele zile!

Apreciezi ceea ce fac? Hai să ajutăm împreună cât mai multe femei din România, promovând sănătatea astfel:

 • dă LIKE la pagina mea de Facebook Dr. Laura Stirbu , pentru a crește vizibilitatea, și eventual o recomandare
 • DISTRIBUIE articolele, video-urile și pozele făcute de mine pe pagina ta, sau pe grupuri de mămici/femei
 • abonează-te pe acest site și pe Youtube , ca să primești imediat noile articole și filmulețe
 • Mersi mult! Sănătate!
Sunt însărcinată în 9 săpt și la analize mi-a ieșit urocultura: creștere bacteriană <1000ufc/ml, și la secreție vaginală: celule epiteliale frecvente, leucocite rare, flora – frecvenți bacili Gram pozitivi (posibil lactobacili). Am avut și sângerări. Acum am doar o scurgere mai ciudată. Afectează cu ceva sarcina? Ar trebui să îmi fac griji? La sânge mi-a ieșit doar că sunt un pic anemică. Rezultatele sunt în ordine. Despre sângerarea în sarcina incipientă poți citi aici mai multe: https://drlaurastirbu.com/2017/10/05/tema-2-avortul-spontan/
Am un an și 3 luni de când am născut prin cezariană, înainte să rămân însărcinată am trecut printr-o intervenție chirurgicală (endometrioză bilaterală, nu reușeam să rămân însărcinată). Înainte să facă fetița mea un anișor am început să am probleme cu menstruația. Dacă înainte menstruația venea la 30-31 de zile, acum vine la 20-21, am discutat problema cu ginecologul meu anul trecut, el spunându-mi că nu e obligatoriu să îmi vină regulat menstra dacă înainte de naștere nu a fost regulată. Contact sexual nu am pentru că soțul este plecat din țară. Nu înțeleg de ce îmi vine de 2 ori pe lună și e ciudată la culoare. Ce credeți că ar putea fi? Mai multe despre situația ta găsești aici: https://drlaurastirbu.com/2019/05/14/dereglarea-si-intarzierea-menstruatiei-ce-facem/
La prima naștere totul a decurs natural. Dar la sarcina asta din săptămâna 35 sufăr de picioare și mâini foarte umflate și am dureri de încheieturi. Analizele sunt toate perfecte. Mă urmărește și un medic diabetolog care zice că e totul normal și să fac mișcare între 30-60 min/zi. Azi intru în săptămâna 39 și simt că nu mai pot pentru că nu mă simt în stare să mai fac mișcare. Faptul că stau prea mult la odihnă o să îmi afecteze nașterea? La temperaturile astea, e normal să te simți așa. Dacă faci mișcare, să fie pe răcoare. Nu e obligatoriu și nu o să te ajute să scapi de umflături, pentru că ele au o cauză hormonală. O să îți treacă după naștere. Baftă cu bebe 2!
Am născut în decembrie și trei luni de zile mi-a venit menstruația, a 4 lună nu a mai venit. Am așteptat și pe 2 iunie am făcut un test care a ieșit negativ. Am mai așteptat și ieri am mai făcut unul, tot negativ (iau anticoncepționale cezzaret). Doctorul cu care am născut nu îmi mai răspunde la telefon, nu sunt asigurată și nu am banii necesari ca să plătesc. Dacă puteți sa mă ajutați dumneavoastră? E totul normal. Sub Cezarette poți să ai astfel de dereglări.
Recomandați burtieră sau corset după nașterea prin cezariană? Am născut acum 7 săptămâni, burtica încă e prezentă (am luat în sarcină în jur de 9 kg-în prezent am 50); se retrage burtica mai ușor dacă porți corset/burtieră? Sau nu mă ajută în niciun fel la retragerea burții? Corsetul sau burtiera NU ajută la retragerea burticii, ci reduce la unele mămici disconfortul de a avea o burtică mare.
Sunt însărcinată în 7 săptămâni și aș vrea să merg la ștrand cu băi termale. Am voie sau este prea caldă apa? Este risc de avort ? Evitați temperaturile crescute în timpul sarcinii. Până în 30 de grade nu sunt probleme.
Am un bebe de 8 luni pe care îl alăptez și sunt și însărcinată. Mai pot alăpta în continuare sau este afectat bebe din burtică? Poți alăpta, atât timp cât nu îți provoacă dureri mari de burtă.
Sunt fata cu operația de salpingectomie care v-a mai scris. Am făcut testul și s-a confirmat că sunt însărcinată. Ce șanse sunt ca după operația de salpingectomie să duc sarcina până la capăt? Și dacă eu am operația aceea din 10 aprilie 2019, ce șanse sunt pentru o naștere normală? Din ce știu de la medicul meu din trecut, rezultatul pozitiv de pe test exclude riscul unei sarcini extrauterine. Dacă testul de urină e pozitiv, nu înseamnă că s-a exclus sarcina extrauterină. Doar ecografia face acest lucru. Ai șanse mari să duci la capăt sarcina și să naști natural. Pentru mine nu ai fi o sarcină cu risc.
Sunt însărcinată în 30 săpt, prima sarcina, toate analizele foarte bune, doar că de curând s-a observat ceva la bebe: „colon descendent și sigmoid cu conținut lichidian”. Doctorul mi-a spus să nu mă îngrijorez, mai revin la eco peste 14 zile. Aș vrea părerea Dvs. E normal ca intestinul bebelușului să aibă conținut, nu știu de ce a trebuit să spună asta medicul și să îți facă griji. Adevărul e că acest detaliu ecografic nu exclude însă existența unei patologie. Ecografia nu este 100% eficientă în detectarea malformațiilor fetale. Rămâi optimistă și mergi la control.
Sunt însărcinată în 32 de săptămâni și am interacționat cu un copil care avea boala gură-mână-picior. Prezintă vreun risc pentru sarcină? Da, însă riscul e mic. Să fii atentă la simptomele tale și să mergi la controalele regulate la ginecolog.
Mi-e frică să nu fiu însărcinată. E posibil să îmi vină menstruația normal, regulat dacă sunt însărcinată? De obicei menstra peste sarcină e mai redusă cantitativ. Dacă ești în dubii, fă un test.
Bebe 11 luni, am descoperit aseară 2 gâlme (ca boabe de mazăre) la ceafă, puțin lateral. Din ce am reușit să simt cu mâna, sunt așezate simetric una față de cealaltă, sunt mobile la atingere și nedureroase. Oare ce sunt? Așa e normal să se simtă la bebeluși? Să merg cu el la doctor sau să mai aștept și să supraveghez? Nu știu exact la ce te referi, dar ar putea fi vorba doar de oasele copilului. Bineînțeles că dacă îți faci griji poți merge la medic, dar nu are rost dacă bebe e în rest ok.
Zilele trecute mi-ați spus că e posibil ca scurgerea rozalie să fie sarcină. Și cred că e. Am făcut testul cu 3 zile înainte să vină menstruația, a ieșit pozitiv, am facut beta hcg și e 59.6, îmi arată 3 săptămâni. Însă simt înțepături inghinale, zilele trecute la fel, dar nu țin mult, câteva secunde. Am dureri ca la menstruație. Credeți că e normal? Da, aceste dureri sunt normale în sarcină, însă pot anunța debutul unui avort. Ești încă la început, când rata de avort e mare. Să mergi la control la 6 săptămâni pentru ecografie.
Gravidă cu viremie Hepatita B ADN 14 000 ui/ml. Se poate naște natural și alăpta? Am 33 săptămâni și acum încep tratament cu Tenofovir. Acum 2 ani, la prima sarcina, am avut ADN 200 ui/ml, am născut natural și am alăptat. Copilul a primit profilaxia și la 1 an la analize nu are hepatita B, nu s-a transmis, dar viremia a fost foarte mică. Da, poți naște natural și poți alăpta. La fel, trebuie făcut vaccinul copilului. Evită să faci răni la sâni, ca să nu ajungă sânge la copil.
Cum ar trebui să păstrăm igiena intimă? Ce ar trebui să folosim pentru un vagin curat? Aici am un articol despre asta 🙂 https://drlaurastirbu.com/2019/05/08/dragelor-va-rog-nu-va-mai-bagati-chestii-dubioase-in-vagin/
Am 4 săptămâni și 3 zile de sarcină de la UM. Sunt normale durerile ca la menstruație și durerile de ovare uneori? Au trecut 7 luni de când am avut molă parțială. Credeți că de data asta ar putea fi ok? Durerile sunt normale și ai toate șansele ca totul să fie ok. Multă baftă! Sper să fie totul bine la eco!
În ianuarie am pierdut un bebe de 12 săptămâni. Până în prezent nu am reușit să am o nouă sarcină. Soțul a făcut analize de spermă și rezultatul ne sperie:

„Ph -8

Volum-4.3ml

Concentratie-6.50 ml por cada ml

Concentración total 26.9

Morfología: normal 8

Con defect:92

Mobilitate -42

Vitalitat 77%”

Am putea face ceva pentru a obține o sarcină?

După spermogramă, este suspiciune de infecție. Ar trebui făcută spermocultură și tratament antibiotic. Șansele sunt slabe ca avortul să fi fost din cauza asta. Să faci și tu examen de secreție vaginală.
Am avut 2 sarcini oprite din evoluție la 8 și 4 săptămâni. Am făcut deja câteva analize de trombofilie care sunt în regulă. Medicul mi-a recomandat să merg totuși și la hematolog și, dacă nu se depistează alte probleme la următoarea sarcină, să iau tratament (Aspenter, Prednisolone și Utrogestan). Ce părere aveți? Primesc sfaturi din toate părțile de genul „schimbă doctorul”, dar mie îmi inspiră încredere și nu aș vrea sa merg la alt medic. Între timp este indicat să iau în continuare acid folic? Acidul folic e ok. Fără trombofilie nu se dă tratament pentru trombofilie… Aici ai mai multe informații despre avort și avortul recurent: https://drlaurastirbu.com/2017/10/05/tema-2-avortul-spontan/
Am probleme cu menstruația și pentru asta am mers la ginecolog și domnul doctor m-a trimis să fac un set de analize în a 3-a zi de menstruație și un alt set de analize în ziua 21 de după menstruație. Am făcut primul set, dar pe cel din ziua 21 nu am mai putut să îl fac. Este vreo problemă dacă îl fac peste doua luni, când voi avea menstruația tot de la același ovar? Căci știu că într-o lună am menstruația produsă de către un ovar și în a doua lună de celălalt ovar! Acest test se face la același ciclu. Așa că luna viitoare iar repeți ziua 3-5 și 19-21.
Ecografia intravaginală făcuta mai des (săptămâna 5, săptămâna 6, săptămâna 7) afectează cu ceva bebe? Nu ar trebui, dar de ce să faci ecografie non-stop? Nu aduce niciun beneficiu.
Dacă sunt însărcinată în 8 săptămâni și merg câteva zile la mare și stau la soare până la ora 10 și după ora 18 este ok? E ok. Să te ferești cum știi mai bine de căldură:)
Mai am 3 zile până la menstruație, am făcut câteva taste de sarcină din care 2 sunt foarte slab pozitive. Când e cel mai indicat să mai fac un test de sarcină? M-am săturat de teste negative! Repetă la 1 săpt. de la întârzierea menstrei și știi sigur.
Am 18 ani și am rămas însărcinată, doresc să fac avort (mai am o fetiță de 7 luni și nu mai vreau încă unul așa de repede). Am schimbat buletinul, locuiesc la București și sunt din Baia Mare, adresa e de acolo și trebuie să merg acolo ca să îl schimb. Pot să fac avort fără buletin dacă am împlinit 18 ani? Îți trebuie un document de identitate/ cardul de sanatate, când mergi la spital. Nu contează reședința din buletin.
Iau anticoncepționale Midiana zilnic, iar în ultima lună, în ultima săptămână, am pierdut una din pastilele albe și am mers în continuare cu cele rămase în blister, așa că am luat pastilele albe doar 20 de zile, iar în a 21-a zi am început cu pastilele verzi. Precizez că în ziua 21 în care am început pastilele verzi, am avut și contact sexual neprotejat, exista vreun risc să fi rămas însărcinată? Încă o precizare, în a 22-a zi, adica a 2-a zi de pastile verzi, deja sângerez ca și cum mi-ar veni menstruația. Ai șanse extrem de mici să rămâi gravidă, gen câștigi la Lotto. Eu nu mi-aș face griji.
Există vreun tratament pentru a elimina polipii endometriali fără a ajunge la histeroscopie? Am un polip endometrial de 1cm și am avut o intervenție histeroscopică în urma căreia a mai rămas un rest din el, descoperit ulterior ecografic. Am rămas însărcinată la 2 luni după intervenție, sarcina oprindu-se din evoluție la 4-5 săpt, iar polipul revenind la mărimea de dinainte de intervenție. Care este impactul dacă doresc o sarcină? Am o reținere în ceea ce privește o nouă intervenție, ținând cont de experiența anterioară. Dacă vrei copii, neapărat trebuie scoși polipii uterini. Numai operația ajută. Schimbă chirurgul ginecolog, cineva care are experiență mai mare cu histeroscopia operativă.

2 gânduri despre „Răspunsuri Facebook 30.06.2019

 1. Maria-Loredana Anițoaie

  Bună ziua ! Vă mulțumesc din suflet pentru tot ajutorul care mi l-ați oferit! Vestea că „vine bebe 2 „a fost cea mai frumoasă și deja începusem să visez la ceea ce înseamnă „mamă de doi copii” ! Dar din păcate marți seara am făcut o hemoragie puternică,și am ajuns sub supravegherea unui medic ginecolog aici în Germania. Miercuri dimineața s-a confirmat! Am pierdut! 😢😭😭Ca explicație : operația de salpigectomie. A zis doamna doctor de aici că perioada de recuperare după aceasta operație e cauza pierderi. A zis că nu aveam nici o șansă să o duc la capăt din cauză că am rămas însărcinată prea repede după operație . Trebuia să respect indicațiile medicului care ma operat în România (adică cele 6 luni de repaus),de care eu nici nu eram informată(nici verbal când am întrebat la externare, nici în foile de externare). Singurul răspuns când am întrebat medicul din România : dacă trebuie sa fac pauza iar 2 ani ca la cezariană pentru bebe doi a fost ” Asta nu e cezariană, doar ți-am scos trompa și recuperarea e mai ușoară, stai liniștită „. Nu vreau să credeți că învinovățesc pe cineva, e vina mea că nu m-am informat la timp. Acum aștept următorul consult la doamna doctor de aici să văd rezultatul analizelor . M-a pus să aștept 12 zile să vedem dacă e nevoie de chiuretaj. Ulterior joi (4 iulie) am început să elimin acele chiaguri de sânge. Încă am crampe și dureri puternice de spate. Nu mi sa dat nici un tratament și nici internarea nu a fost necesară.Acum tot ce mi-a mai rămas e să caut un psiholog pentru că am mare nevoie după această pierdere imensă.Vă mulțumesc pentru tot timpul acordat neclarităților mele. Felicitări pentru ceea ce faceți pentru noi „mamele/femeiele/gravidele”care avem nevoie de oameni ca dumneavoastră! Vă doresc multă sănătate! O zi frumoasă!

  În dum., 30 iun. 2019, 16:10 Dr. Laura Știrbu laurasgotzthis posted: „Noile răspunsuri la întrebările din ultimele zile! > Apreciezi ceea ce fac? Hai să ajutăm împreună cât mai multe femei din > România, promovând sănătatea astfel: dă LIKE la pagina mea de Facebook Dr. > Laura Stirbu , pentru a crește vizibilitatea, și eventua” >

  Apreciază

  • laurasgotzthis

   Imi pare rau de sarcina pierduta, dar nu iti face reprosuri. Nu are de unde sa stie nimeni de ce nu a prins. Da, ai un risc din cauza operatiei, dar sunt multe emei care pierd sarcini si sunt sanatoase tun. Priveste cu mult optimism in viitor. Chiar sa nu iti faci idei ca ai gresit cu ceva. S-a exprimat nesatisfacator colega. Recuperare rapida si multa bafta cu viitorul bebe!

   Apreciază

Comentariile sunt închise.