Dieta care își caută numele – Partea 3

Cum ne controlăm alimentația când mergem în concediu?

Asta e întrebarea de 1000 de puncte. Nu-i așa că ne zicem: Hai lasă, că doar acum ești în concediu… Și revii de la all-inclusive cu 4 kg în plus? Ori acesta nu este un comportament sustenabil unei diete, adică schimbarea comportamentului alimentar. Dacă ne ”scăpăm” în aceste zile, stricăm tot la ce am lucrat înainte. Ne revine pofta de dulce, de pizza, de toate cele, așa că s-ar putea să ne trezim de unde începusem cu dieta acum câteva săptămâni sau luni.

V-am anunțat că o să mă ”scap” la papanași. Slăbiciunea mea din România. Am servit o porție la Oradea – sunt altfel față de cei din Cluj. Am servit și o prăjitură cu ciocolată de la cea mai delicioasă cofetărie din studenție. Și cam atât. În rest am respectat regulile impuse la început. Din cine știe ce motiv, aplicația de contabilizat caloriile nu a mai funcționat în acele zile. Probabil dacă aș fi văzut exact caloriile în urma prăjiturii, m-aș fi controlat și în celelalte zile. Am mâncat ciorbe și supe, da, dar și produse de patiserie – deși am spus că scot cât de mult pot astfel de produse din alimentație. În România, din păcate ai peste tot numai patiserii. Să întreb de o salată cu rucola la colț de stradă? 5 zile fără sport, alimentație pe fugă – doar -200grame.

E ok. Nu am pus pe cântar. Principiile au funcționat, însă eu doream cel puțin -500grame. Cel mai greu a fost să rezist din nou la ciocolată. Concediul mi-a redeschis apetitul așa că am cedat și în prima zi de servici 😦

Nu e nimic! Revenim la treabă! 4 zile înapoi și deja am -300grame. Până la cântărirea de  joi sunt sigură că o să îmi ating țelul!

Ce am învățat în concediu:

  1. Da, poți să ”trișezi”, dar cu măsură. Prăjitura a fost de fapt împărțită cu mama. Papanașii au fost și prânz și cină, după ce am umblat toată ziua pe drumuri.
  2. Motivația celorlalți contează mereu! Am postat și ”păcatele” pe Facebook și mi-a plăcut mult feedback-ul celorlalte femei care urmează dietele proprii. E important să știi că nu ești singura care se strofoacă să reziste tentațiilor. Încă un motiv ca restul femeilor să folosească postările mele pentru a ajuta și a se lăsa ajutate! Mi-a plăcut mult să văd cum au discutat unele femei între ele.
  3. Trucuri trucuri trucuri! Dacă avem de unde alege, să alegem salate / supe în defavoarea produselor bogate în carbohidrați: pizza, paste. De mult nu mai comand un fel de mâncare plus desert. Ori felul de mâncare, ori desertul! Stomacul se umple repede! Mereu să ai gustări sănătoase la tine (eu mă apuc să îmi feliez mere, ca să am mereu ceva la servici de ronțăit). Dacă mi-e poftă de mâncare, deși știu că ar fi o porție extra, mai bine îmi fac ceva de băut: cafea, ceaiuri, limonadă.
  4. Produsele gen pâine îmi dau dureri de burtă și balonare! Oare așa sunt eu? E vreun semn de intoleranță relativă la gluten? În zilele fără, mă simt perfect!
  5. Ciocolata îmi dă acnee! De fapt, zahărul îmi provoacă acneea! Încă un motiv să las lăbuțele de pe cioco&co!
  6. Trebuie să lucrez mult la abordarea alimentelor, să descopăr ”cine îmi e prieten și cine dușman”. Iar ajung la acea zicală, Sunt o pizza sau o căpșună? Cu ce mă ajută ciocolata? Ca medic, știu deja chestiile astea, dar asta nu înseamnă că nu am slăbiciunile mele. Mai jos explic atât pentru voi cât și pentru mine care e faza cu cele grupele de nutrienți și cum ne ajută ele organismul.

Ce sunt grăsimile / carbohidrații / proteinele?

Grăsimile se ard încet în organism și ne dau energie (multe în ouă, carne grasă, brânzeturi, uleiuri). Deasemenea fac parte din celulele noastre și ne ajută la menținerea temperaturii corpului. Grăsimile bune sunt cele nesaturate (ulei de măsline), din plante, dar există și uleiuri din animale benefice, de exemplu cel din pește. Grăsimile saturate din animale sunt mai greu de ars, astfel scăpăm greu de ele odată ce se depun și duc la creșterea colesterolului.

Carbohidrații (produse făinoase, produse cu zahăr, fructe) se ard foarte ușor, astfel ne dau energie rapidă. Excesul se transformă în grăsimi.

Proteinele (multe în carne, ouă, soia, brânzeturi) ajută celulele să funcționeze bine și se regăsesc în mușchi. Ele se ard doar în urgențe, când nu avem destule grăsimi.

Fibrele (legume, anumite părți din cereale) sunt componente care nu se absorb. Ele ne umplu stomacul și ne ajută să avem o procesare mai ușoară a alimentației.

Vitaminele sunt un fel de Red-Bull pentru organism și facilitează toate procesele. Caloriile lor sunt de neglijat, dar cresc pofta de mâncare prin susținerea metabolismului.

Astfel că, carbohidrații sunt foarte buni, în cantități normale. Excesul se depune. Grăsimile sunt esențiale, dar depinde și ce fel de grăsimi consumăm. Proteinele nu prea se depun, dar sunt esențiale pentru menținerea masei musculare sănătoase. Fibrele sunt benefice și ajută la menținerea greutății sau slăbit. Bineînțeles că un aliment va avea puțin din toate. Puteți verifica pe etichetă exact ce și cât conține. Diferitele combinații ne surprind uneori când tragem linie la calorii: un ou are exact atâtea calorii cât o banana! DAR beneficiile fiecăruia sunt diferite.

Ce mănâncă lumea de se îngrașă? Pizza. Paste. Pâine și dulciuri! Deci prea mulți carbohidrați! Da, au gust bun, dar des sunt în exces. Sălățica nu e numai pentru fotomodele. Salata verde are multe fibre, vitamine și minerale. Mai punem roșii, castraveți și ardei pentru un plus de gust și nutrienți! Orice fel de brânză ne aduce grăsimi și proteine bune. Dacă vrem cărniță, atunci piept de pui sau pește (carne albă). Asta e rețeta unei salate Caesar, o combinație perfectă de alimente sănătoase.

Asta nu înseamnă că nu avem voie carne de porc (carne roșie, preferata mea 😦 ) și plăcinte cu mere! Avem voie mai de toate (atenție cu alcoolul și NU fumați!) Dar mai rar. O zi de ”pofte” suportă organismul. Odată ce iar ne culcăm pe o ureche, revenim la îngrășare.

Alimentele ”bune” ne ajută să luptăm cu diabetul, cancerul și bolile cardio-vasculare. Alimentele ”rele” încetinesc toate procesele organismului, ne fac mai obosiți, ne provoacă diferite acuze – vă ziceam de balonarea de la produsele de panificație.

Data viitoare când ne căutăm o gustărică sau ne pregătim un meniu pentru familie, să ne gândim la următoarele aspecte:

  • am și multe legume?
  • oare în loc de carne roșie, nu pot pune altceva, de exemplu brânză?
  • oare chiar e nevoie să umplu farfuria cu cartofi, sau ajung câțiva?
  • nu ajunge doar o felie de pâine?
  • trebuie neapărat să am tura asta desert?

Dacă ne alegem cu cap alimentele și le porționăm cu măsură, putem să ducem o viață mai sănătoasă și, dacp vrem, să slăbim.

PLUS, funcționează mereu trucul cu farfuria: dacă înainte puneai mâncarea într-o farfurie mare, încearcă una mai mică. O să pară astfel că ai deja suficientă mâncare!

Ce alte sfaturi mai aveți voi? Cum ați reușit să treceți de această săptămână?

Multă baftă cu dieta! Sigur reușiți! Sigur vă ajută câteva sfaturi!

Cu drag,

Laura