Răspunsuri 21.05.2018

(abonați-vă pe site la newsletter -în partea stângă a ecranului- ca să primiți următoarele răspunsuri direct prin e-mail! dacă întâmpinați probleme, dați un mesaj la secțiunea Contact)

1. Buna ziua. Am 20 de ani si am avut o sarcina oprita in evolutie. Doctorul mi-a recomandat sa iau tratament cu fier inainte de a ramane din nou gravida, dar nu mi-a spus si cum arata medicamentele sau cum se numesc in germana. Limba nu o stiu, iar la farmacie nu stiu ce sa cer. Imi puteti da un sfat. Va multumesc.

Dacă femeia are anemie (lipsă de fier), atunci ea ar trebui tratată atât înainte de sarcină cât și în timpul ei.

Preparatele sunt multiple. În Germania cautați preparate cu EISEN(Fier pe germană), care se regasesc mai peste tot. Am văzut la ALDI granulat de Fier, la DM diverse combinații cu Fier. La Farmacie există capsule ce se numesc TARDIFERON sau FERRO SANOL. Pentru că Fierul luat oral cauzează des constipație sau dureri de stomac, pacientele sensibile pot lua siropuri cu Fier (în Germania se cheama ROTBÄCHEN și e la sticlă).

2. In urma unei ecografii endovaginale mi s-a descoperit că am uter transformat fibromatos de 140/150mm. ”Multipli noduli fibromatosi cu vascularizație prezenta. Cel mai mare 72/76mm. Nu se delimitează cavitatea uterina.” Care este cea mai buna metoda de a scapa de aceste fibroame?

Mai multe detalii aici: Uterul fibromatos și histerectomia

Pacienta ar trebui să facă tratament doar dacă are simptome deranjante. Un tratament antihormonal ar puta fi de folos la început. Dacă nu ajută, atunci operație.

Fibromul e destul de mare, iar dacă invadează și cavitatea uterină, atunci nu se poate recomanda un tratament operativ prin care să se păstreze uterul (deci exclusă miomectomia). Histerectomia subtotală sau totală e soluția (vezi în articolul de mai sus, care are și video, diferența).

Înainte de orice tratament aș recomanda un chiuretaj biopsic pentru a exclude CANCERUL UERIN.

3. Bună ziua. Sunt însărcinată în 5 săptămâni și iau acid folic. O să ma ajute să păstrez sarcina? Am încercat foarte mult pentru acest copil.

Articol detaliat aici: De ce să luăm suplimente alimentare în sarcină?

Acidul folic nu ajută la păstrarea sarcinii, ci la dezvoltarea sistemului neuronal la embrion.

În trimestrul I nu există medicamente/metode care să ajute la păstrarea 100% a sarcinii! Un medic care presupune așa ceva este nerealist.

4. Încercăm pentru un bebe de 2 ani și nimic. Am fost la medic și a spus că nu am foliculi dezvoltați, de aceea mi-a dat tratament cu Dostinex. Alte investigații de sânge nu am făcut. Luna asta am avut un folicul mare de 2.5 cm, iar doctorul a spus că am 80% șanse să rămân gravidă. Acum mi-a venit menstruația și am disconfort mai mare ca înainte. O fi de la Dostinex?

Articol detaliat aici: Cum să obții o sarcină

Poate o fi școala gineco-românească veche care recomandă Dostinex în infertilitate… că eu nu am auzit de așa ceva doar pe baza unei ecografii. Acest medicament se dă doar dacă pacienta are hiperprolactinemie (diagnostic de sânge!), care, da, se asociază cu infertilitate. Disconfrotul pe care îl prezintă pacienta poate fi dat de acel medicament.

Am mai întrebat dacă doctorul e în vârsta, pacienta a spus că DA, cu bine peste 60 de ani. Îmi respect colegii seniori, însă știu că aceștia sigur nu sunt la curent cu ultimele standarde în infertilitate. I-am recomandat pacientei să apeleze la un medic mai tânăr și, eventual, dacă nu se descurcă, să dea un Google și să caute ultimele planuri de tratament internaționale.

5. Sotia mea a nascut acum 2 saptamani. Pe toata perioada sarcinii am efectuat toate ecografiile, dublu test, Morfologie 11-13 si morfologie 22. Inainte de externarea din maternitate, o doamnă pediatru/neonatolog ne-a speriat ca fetita ar avea sindrom. Nu stim cum sa procedam mai corect, suntem bulversati. Totul a iesit bine pe perioada sarcinii, rist foarte mic, teste facute la un medic cu renume din Iasi. am sa imi permit sa va trimit cateva poze. Noi am consultat la Iasi un medic primar de genetică medicală. Dumnealui a vazut fetita la o saptamana dupa nastere si a spus ca nu ii prezinta nimic suspect. Ce părere aveți? Ce mai putem face pentru liniștea noastră?

Aici articol detaliat: Sindromul Down: un diagnostic dificil de pus

O să punctez 2 lucruri:

  • oricâte teste ai face în sarcină, doar testul genetic punecu siguranță diagnosticul de anomalii cromozomiale (vezi aici articol pe Amniocenteză)
  • pe examenul obiectiv NU se pune niciun diagnostic neplăcut sau se dă cu părerea în fața unor părinți care și-au investit deja toată inima și sufletul în bebelușul lor; citiți articolul de mai sus despre Down, unde am povestit despre câteva cazuri; FOARTE RAR este vorba de așa ceva, și se sperie părinții degeaba!

Am văzut pozele cu fetița și arată perfect normal. Eu una nu aș mai recomanda testare genetică (se analizează sângele sau saliva copilașului), dar părinții pot să o facă pentru linștea lor.

 

 

Aștept și întrebările voastre data viitoare!

Nu uitați să vă abonați pe site și de LIKE & DISTRIBUIE pe Facebook!

Sănătate!

Cu drag,

Laura