Amniocenteza – de ce sa NU o facem de rutina

Am decis sa scriu acest articol pentru ca am simtit nevoia sa clarific cateva lucruri despre aceasta investigatie, fiind socata de nonsalanta cu care este indicata in Romania.

In video explic procedura. Va rog cititi articolul pentru mai multe explicatii. Nu am vrut sa devin emotionala in video.

Daca ati putea retine un singur lucru din acest articol, este faptul ca UN MEDIC CARE URMARESTE INTERESUL PACIENTEI/FATULUI SI ARE RESPECT FATA DE PROFESIA SA SI FATA DE MIRACOLUL SARCINII/NASTERII, O SA ISI FACA ZECI DE GANDURI INAINTE SA INDICE O ASEMENEA INVESTIGATIE INVAZIVA.

Un ginecolog care nu face alte investigatii non-invazive (analize de sange, ecografii multiple – de preferat un medic cu experienta in medicina prenatala) si recomanda rapid, si fara alte explicatii, Amniocenteza, urmeaza doar propriul sau interes financiar.

Am vazut pe forumuri multe mamici care au cerut parerea altor mamici, daca sa faca sau nu aceasta investigatie. Majoritatea mamicilor au zis: CLAR. DOAR VREI SA STII CE E CU BEBELE TAU. Putine mamici si-au impartasit povestea tragica: avortul spontan in urma amniocentezei.

Haideti sa va spun raspunsul de medic: In niciun caz sa faceti amniocenteza de moft, crezand ca e ca si cum ati lua vitamine. Aceasta are indicatii restranse si clare, iar riscurile nu trebuie minimalizate. In plus, investigatia nu ne garanteaza ca bebe este 100% in ordine (de exemplu, o ecografie detecteaza defectele cardiace, nu amniocenteza).

Amniocenteza este ULTIMA MASURA si cand o indicam, sau cand o acceptam ca parinti, trebuie sa ne gandim la CONSECINTE. Ce imi aduce mie rezultatul?

amn.png

Bine, mami, vrei sa stii daca ai un copil cu Down, de exemplu. (vezi articol/video aici). Atunci fa celelalte analize non-inazive. Daca ai risc mare, medicul iti va indica amniocenteza, pe care tu poti sa si o refuzi, pentru ca exista destul de multe cazuri in care sarcinile cu un risc crescut de Down au fost normale. (Au fost si cazuri cu risc scazut si totusi bebelusii erau afectati, bineinteles. Nu neg.)

Dupa ce am aflat de pe forumuri, mamicile ce au facut amniocenteza de fapt nu aveau niciun risc. Voiau doar SA STIE.

Insa, te intreb totusi un lucru, mamico care te gandesti sa faci aceasta analiza, chiar daca ai risc sau nu. De ce vrei sa stii? Ca sa stii cu siguranta CE porti in pantece? O sa avortezi daca testul este pozitiv? O sa pastezi bebelusul care pana in acel moment ti-a adus numai bucurie? Ce ganduri ti-ai facut pana acum?

Stiti ca in India se avorteaza des fetii de sex feminin? De aia fac amniocenteza, ca sa stie sexul fatului. Fetele au mai putina valoare umana pentru ei, la fel cum bebei cu Down au mai putina valoare umana pentru lumea civilizata.

Fiecare decide pana la urma pentru sine. Sunt cupluri care, desi stiind ca aveau un fat cu Down, au continuat sarcina si isi cresc copilul din dragoste. Acesti parinti nu sunt eroi si nici nu vor sa fie cunoscuti astfel. Sunt parinti care isi iubesc copii. Atat.

Nu judec. Ca medic, sunt un jucator neutru. Datoria mea e sa explic pacientei optiunile/riscurile si sa ii respect decizia. Pacienta/cuplul va trebui sa traisca cu decizia lor toata viata.

Hai sa vorbim putin deci si despre riscurile amniocentezei.

risk.png

Mie personal, ca medic, mi-ar fi rusine sa vad pacienta in ochi daca avorteaza pentru ca eu i-am indicat aceasta investigatie fara un motiv bun.

Ce inseamna motiv bun? Riscurile pentru mama si fat depasesc beneficiile. De exemplu, un fat afectat de virusul rubeolei in primul trimestru de sarcina, are 90% sanse sa aiba malformatii grave. Mama trebuie informata ca s-ar putea sa aiba un astfel de copil, iar ea trebuie sa ia decizia daca sa faca sau nu amniocenteza (atat timp cat defectele nu sunt vizibile) si eventual daca ea si tatal fatului vor sau nu intreruperea de sarcina (multi feti afectati vor fi avortati natural de catre organism, de aceea multe cupluri religioase refuza avortul provocat si asteapta evolutia naturala).

Alte motive bune: riscul calculat corect este mare (mama trebuie informata in detaliu si ea trebuie sa ia decizia finala); ecografia denota malformatii evidente; familia este afectata de o boala genetica grava.

Ce motive lamentabile (in marea majoritate doar 1 motiv!) vad ca imi spun pacientele ca le-au zis medicii lor?

  • Ca au peste 35 de ani (Vai de capul meu! Hai sa sterilizam toate femeile peste 35 de ani, ca fac numai copii cu malformatii! Ce mai, sa nu mai faca sex! Logic, nu? E o boala sa fii mamica peste 35 de ani. Doamne Fereste!)
  • Un parametru este patologic, de exemplu transparenta nucala la ecograf (da, hai sa indicam amniocenteza pentru ca noua, personal, fara sa mai cerem o a doua parere sau sa mai facem alte teste, NI SE PARE ca arata a Down) – vezi aici articol/video despre analize si experienta neplacuta a unei prietene (ultimul caz din articol).
  • Sindrom Down in familia apropiata (Logic. Hai sa uitam ca anomaliile cromozomiale apar sporadic, adica au rar legatura cu materialul genetic familial. Hai sa riscam un avort, asa, ca banuim noi ceva. Dam cu zarul?)

Medicul trebuie sa aiba TACT cand abordeaza problema amniocentezei. Trebuie sa stie sa ii explice pacientei DE CE ii recomanda investigatia si sa puna in balanta riscurile si beneficiile. Fiecare pacienta/cuplu trebuie sa decida pentru sine daca riscurile se merita. De exemplu, daca cuplul nu vrea in nicio masura copil cu Down si sarcina are risc mare, atunci fac amniocenteza sa stie daca avorteaza sau nu. Deci amniocenteza ii ajuta sa ia decizia. Insa investigatia poate duce la avortul spontan al fatului care pe urma se dovedeste a fi sanatos. Atfel decizia nu e asa de usoara precum a crezut cuplul de la inceput, nu?

Am fost profund dezamagita sa aflu situatia in Romania. Amniocenteza se imparte ca bomboanele la copii. In Germania vad extreme de rar paciente cu aceasta investigatie, si au obligatoriu o indicatie adecvata, intotdeauna data de un al doilea medic cu supraspecializare, nu de catre ginecologul obisnuit. Nu zic ca in Germania totul e perfect. Pe departe. Ca peste tot in lume, trebuie doar sa ai norocul sa dai peste medicul potrivit.

Daca mai aveti intrebari/pareri despre amniocenteza, lasati un comment. Pentru pareri anonime, accesati sectiunea de contact.

Multa sanatata va doresc!

 

 

6 gânduri despre „Amniocenteza – de ce sa NU o facem de rutina

  1. Gogolos Lenuta

    Buna sant însărcinată în 14 săpt mi sa recomandat sa fac amniocenteza,deoarece mia iesit analiza 1.125,și la morfologie mi a zis ca nu a iesit bine la oase sant prea mici .o parere

    Apreciază

Comentariile sunt închise.