Inducerea travaliului (metode și desfășurare)

Articolul meu original și detaliat de pe contraboli.ro: Nașterea vaginală. Travaliul indus.

V-am promis ca o sa descriu cum decurge inducerea travaliului in cazul depasirii termenului.

(video-ul urmează în curând; nu uitați să vă abonați să primiți înștiințarea; dați LIKE și DISTRIBUIE pe Facebook să afle cât mai multe mămici 🙂 )

O sa precizez de la inceput ca uneori trebuie sa se induca travaliul si inainte de termen, motivul fiind diferite boli ale mamei (ex. preeclampsie) sau fetale (ex. IUGR: retard de crestere intrauterin).

Am lucrat in 2 clinici din Germania care induceau travaliul in mod diferit, asa ca o sa descriu experienta mea.

In primul rand, inainte sa inducem travaliul unei gravide avem nevoie de anumite conditii:

 • Aport venos periferic (branula)
 • Medicamente de urgenta (in special TOCOLITIC, care inhiba contractiile uterine; ex. Partusisten)
 • Monitorizare periodica CTG (vezi aici ce inseamna)
 • O echipa operatorie capabila sa intervina in cazul unei cezariene de urgenta
 • Si, bineinteles, o mama, o moasa si un medic ginecolog care sunt motivati sa aduca bebelusul pe lume in mod natural.

Desfasurare:

 1. gravida se prezinta la termen pentru o discutie in ceea ce priveste momentul si tipul de inducere a travaliului

cand

 1. gravida se INTERNEAZA pentru inducere
 2. daca se induce cu Cytotec (vezi aici ce e Cytotec), in Germania se semneaza un formular de încuviințare , pentru ca medicamentul nu este oficial permis pentru inducerea travaliului (desi 95% din clinici il folosesc)
 3. se induce travaliul conform schemei fiecarui medicament sau dispozitiv:
 • Cytotec oral, diferite doze la diferite intervale de timp, depinzand de spital (de ex. 25 microg, o capsula la 2 ore ORAL, doar 5 capsule pe zi)
 • Minprostin Tabelete sau Gel intravaginal, diferite doze, doar de 2 ori pe zi, la interval de 6 ore
 • Propes sau Misodel (banda vaginala cu hormoni)
 • Oxitocina intravenos continuu, cu cresterea progresiva a dozei
 • Dilatarea cu balon, diferite tipuri: se introduce cateterul prin canalul cervical apoi se umfla balonul deasupra si sub colului uterin, realizandu-se comprimarea acestuia
 1. se monitorizeaza intermitent fatul prin CTG (inainte de fiecare administrare; in cazul Oxytocinei intravenos se face CTG continuu)
 2. odata ce contractiile au inceput, se opreste inducerea medicamentoasa sau se scoate banda/balonul; exceptie face Oxytocina, care se poate folosi in continuare pana la nasterea fatului

Vedeti detalii despre medicamente si efecte adverse aici.

Uneori gravida nu reactioneaza la prima inducere (50%). Se recomanda 3 induceri, cu sau fara pauza intre ele (de obicei 1 zi), de obicei schimbandu-se tipul de medicament. Dupa cele trei induceri se poate continua cu metodele ce inca nu au fost folosite, sau se rup membranele artificial, sau se face cezariana la cererea mamei (foarte rar ca mama sa nu reactioneze). Gravidele cu primul bebe reactioneaza de obicei mai greu decat cele aflate la a doua, treia, s.a. sarcina.

ATENTIE!

Nu se recomanda ca prima masura inducerea cu OXITOCINA intravenos, avand in vedere ca multe mame nu o sa reactioneze la ea. Oxitocina intravenos inseamna ca mama trebuie sa aiba perfuzie si control CTG non-stop, iar acest lucru este inconfortabil. Inducerea directa cu Oxitocina se recomanda daca medicul considera ca gravida va reactiona repede (de exemplu colul este deja 2-3 cm deschis, gravida a mai nascut copii).

50% dintre bebei vin inainte de termen. Restul vor veni de obicei inainte ca sa trebuiasca sa inducem travaliul la 7 sau 10 zile dupa. Mamicile carora li se induce travaliul pot trece prin perioade de frustrare daca inducerea nu functioneaza repede. Pe aceste femei le incurajez sa fie optimiste si sa nu abandoneze ideea unei nasteri naturale. Dupa cum ati vazut, sunt multe lucruri pe care le putem incerca inainte sa ajungem la cezariana.

Orice gravida poate naste prin cezariana insa nu orice gravida poate naste natural.

Mamico, accepta provocarea si nu vei regreta! Chiar daca in cazuri rare se ajunge din oricare motiv la cezariana, stii ca ai dat totul pentru bebe tau! Vei iesi mai puternica din asta!

Le urez tuturor gravidutelor nastere usoara!

Sanatate!

(dacă vă place munca mea, vă rog dați LIKE și DISTRIBUIE pe Facebook să ajutăm mai multe mămici! abonați-vă pe site și Youtube; ăsta e MERSI-ul de la voi) 🙂 Vă pup!