Epidurala – da sau ba

 

 

 

 

De multă vreme am planificat să scriu acest articol, având în vedere că este o mare discuție despre epidurala la naștere pe toate grupurile de mămici.

Ca medic ginecolog, care face personal această procedură, și care se îngrijește de gravide în timpul travaliului după aceea, O RECOMAND 100% pentru atenuarea durerilor nașterii.

Aici sunt câteva informații rapide, pe înțelesul tuturor, despre anestezia epidurală:

1. Când se face? Când medicul e sigur că travaliul a început, de obicei la 3 cm. Nu se face în perioada de latență, pentru că medicamentele necesare nu se dau pe termen lung. Maxim 3/doze! Poate să se facă și dacă mama e complet dilatată, în special dacă este primul copil, când perioada de expulzie poate dura mai mult.

2. Cum se face? Se introduce un ac între două vertebre (în spate) prin care inseră un cablu subțire din plastic în apropierea nervilor. Se scoate acul iar cablul rămâne, pentru că prin el se va injecta periodic medicamentele responsabile de ameliorarea durerii. Este ca o branulă, dar în spate. La mine durează, cu tot cu pregătire, 15 min.

 

epidurala
Poză de pe: https://www.babyinfo.com.au/labour-and-childbirth/epidural

 

3. Riscuri? Foarte rare: reacții alergice, sângerări, infecții, lezări ale nervilor. Rare: dureri de spate, dureri de cap, scăderea tensiunii arteriale până la șoc.

4. Dispare durerea? Depinde. În majoritatea cazurilor, gravidele nu mai au dureri și pot dormi! Eu văd că funcționează medicamentul atunci când le văd zâmbind 😀 Unele mai simt o ușoară apăsare jos, în timpul contracției. Rar, dacă acel cablu nu stă bine, gravida ori mai simte dureri pe o jumătate a corpului, ori nu simte deloc ameliorare.

5. Cât de des se injectează medicametul? Efectul trece de obicei după 2 ore, de aceea trebuie o nouă doză.

6. Cum afectează nașterea? Unele femei nu se dilată pentru că sunt crispate din cauza durerilor. După ce primesc epidurala, majoritatea se dilată mai repede. Uneori, medicamentele duc la reducerea sau dispariția contracțiilor, și de aceea se folosește mai des OXITOCINA intravenos, pentru a întreține travaliul. Din cauza contracțiilor reduse, în faza de expulzie, bebe nu coboară satisfăcător, așa că se poate ajunge la extracția cu vacuum sau forceps. De aceea nu se mai dă o nouă doză de medicament dacă medicul consideră că gravida trebuie să participe activ.

7. Ce se întâmplă cu epidurala după naștere? Unii medici cos in anestezia epidurală. Dacă acest lucru nu e necesar, se scoate pur și simplu cablul din spate.

 

Dacă vă gândiți să faceți epidurala, atunci incercați-o. Eu recomand sa nu vă luați 1. după paciente care nu au avut nevoie de ea și 2. după paciente care au avut, din cine știe ce motive, o experință proastă. Pentru mine, nimic nu se compară cu fericirea de pe fața unei gravide care în sfârșit a scăpat pentru câteva ore de dureri. Este o satisfacție profesională imensă când reușesc astfel să îmi ajut pacientele. Des, gravidele care vin cu al doilea copil, vor imediat epidurală, că a mers așa de bine la primul bebe. Din păcate, sau din fericire, travaliul la acestea este așa de rapid încât nu se mai ajunge la epidurală 😀

 

Aici e articolul meu original, mai detaliat și ‘‘mai‘‘medical 😀 : Anestezia epidurală

 

Mai ai întrebări despre epidurală? Accesează secțiunea Întreabă sau lasă un comment la articol.

Vezi și celelalte articole+video-uri facute de mine, sigur afli ceva interesant despre evoluția sarcinii!

Sănătate!

 

Ți-a plăcut articolul? Nu uita de LIKE și DISTRIBUIE pe Facebook!

Abonează-te la Newsletter pe acest site și, dacă ai întrebări de ginecologie/obstetrică, accesează secțiunea Intreaba !

%d blogeri au apreciat: