(În CURÂND ȘI VIDEO! Abonați-vă la Newsletter – pe acest site, și pe Youtube, să aflați când apare 😀 plus multe alte video-uri)
Astăzi o să vorbesc pe scurt despre Diabetul în sarcină (cel pre-existent și cel gestațional) și despre testul de detectare, denumit OGTT.
Spre surprinderea mea, am observat că acest test nu se face corect de deseori în România, și că multora dintre paciente nici nu li s-a recomandat acest test.
DETECTAREA DIABETULUI ÎN SARCINĂ ESTE FOARTE IMPORTANTĂ, pentru că are consecințe, uneori grave, în dezvoltarea fătului.
Cele mai importante informații:
1. Testul se face la 24. săptămâni de sarcină. Există 2 tipuri: unul care se face pe stomacul gol (75g glucoză, cel mai exact) și unul care se poate face și după masă (50g glucoză; dacă e patologic, se face obligatoriu testul de 75g pentru confirmare). Pacienta bea la doctor soluția de zahăr, apoi i se iau mai multe probe de sânge. Valorile lor vor spune dacă avem de-a face cu un diabet gestațional sau nu.
2. Diabetul gestațional apare în sarcină din cauza dezechilibrului hormonal, și poate duce la hiperglicemie gravă la mamă și la complicații fetale: ori e bebe prea mic, ori prea mare, ducând uneori la moartea fătului în uter și deseori la probleme de adaptare după naștere. De aceea această gravidă trebuie diagnosticată la timp și, neapărat, trebuie să nască într-un spital care poate după aceea monitoriza copilul.
3. Terapia e deseori doar alimentară (dietă), rar fiind nevoie de insulină.
4. Mămicile diabetice trebuie să li se inducă travaliul mai devreme și au risc mai mare de a naște prin cezariană secundară sau de urgență.
5. După naștere, mama trebuie să se prezinte din nou la control, pentru a vedea dacă diabetul a dispărut. Rar persită, sau reapare după câțiva ani ca diabet adevărat de tip II (cum au majoritatea bătrânilor).
Discuții:
Există paciente cu diabet tip I sau tip II de dinainte să rămână gravide. Pentru că la ele deja e cunoscut, acestea beneficiază din start de controale și recomandări direct de la nutriționist. PROBLEMA e cu restul – de aceea faceți acest test conform recomandărilor de mai sus.
Văd că unii medici ginecologi fac regulat GLICEMIA, însă nu și OGTT-ul. Doar OGTT-ul e recunoscut ca standard internațional, de aceea valorile izolat crescute ale glicemiei nu vor pune cu exactitate diagnositcul. FIECARE GRAVIDĂ are nevoie de acest test.
De obicei, sarcinile gravidelor cu diabet gestațional se desfășoară normal, iar boala se controlează doar prin dietă. Rar apar complicații, însă pentru că ele sunt grave, trebuie să tratăm boala cu seriozitate, și să descoperim la timp gravidele și bebelușii care suferă mai mult decât alții.
Bebelușii mari: copii din mame diabetice sunt de obicei mai grăsuți, pentru că au metabolismul dereglat din cauza bolii mamei; după naștere suferă des de hipoglicemie (prea puțin zahăr în sânge), ce necesită rapid tratament, altfel încep convulsiile și poate apărea moartea neonatală;
Bebelușii mici: contrar a ce cred mulți, inclusiv ginecologi, bebelușii mici din mame diabetice sunt mai bolnavi decât cei grăsuți; cumva schimbul de nutrienți între mamă și făt nu funcționează optim, astfel bebelușii suferind de ‘‘foame‘‘. Acești copii pot muri în burtica mamei și suferă deasemenea de hipoglicemie după naștere.
UN GINECOLOG TREBUIE SĂ TRATEZE CU SERIOZITATE GRAVIDELE DIABETICE!
BEBELUȘII GRĂSUȚI NU SUNT SIMPATICI, CI CHIAR FOARTE BOLNAVI!
Pentru că uneori ginecologii nu dau importanță acestui test, mă ofer să interpretez rezultatele OGTT 75g pe grupul de Facebook pacientelor ce își fac singură această investigație. Condiții: să fie făcut între 24. și 28. de săptămâni conform recomandărilor laboratorului: primul test pe nemâncate, al doilea la o oră după băutul soluției, al treilea la două ore. Gravidele diabetice vor trebui după aceea să meargă cu rezultatul la ginecologul lor, la diabetolog sau nutriționist (pentru echilibrarea dietei).
Sper că a fost ușor de înțeles articolul.
Vă urez multă sănătate!
Cu drag,
Laura