Răspunsuri 09.04.2018

(abonați-vă pe site ca să primiți următoarele răspunsuri direct prin e-mail! dacă întâmpinați probleme, dați un mesaj la secțiunea Contact)

1. Bună. Am 39 de ani. Pe 8 Martie am fost operată de sarcină extrauterina. După cât timp pot încerca din nou să rămân însărcinată? Mai am riscul dea avea tot o sarcina extrauterina?Mulțumesc pt. răspuns.

Unii medici recomandă 6 luni de pauză. Riscul de a avea o nouă sarcină extrauterină este mai mare decât la femeile ce nu au avut această problemă, însă totuși destul de rar. Am avut multe paciente care au avut prima sarcină extrauterină, apoi numai sarcinii normale, fără complicații.

 

2. Buna seara. La ultimul control mi s-a confirmat ca bebe are un singur rinichi. Care sunt riscurile? Și mai ales care ar fi cauza. Va mulțumesc.

Un singur rinichi ajunge unui om. Problema este că malformațiile renale se asociază aproape întotdeauna cu alte malformații. Recomand acestei paciente un control ecografic la un medic specialist în medicină prenatală, plus teste speciale: de sânge PANORAMA, sau amniocenteza (aici articol despre Morfologie și Amniocenteză).

Pentru majoritatea cazurilor nu se găsește o cauză evidentă. Apar sporadic.

 

3. Salut. Am ajuns aseara la urgente cu dureri de abdomen, in partea stg. sub coaste. La urgente aflu ca sunt insarcinata si ma trimite de urgenta la gine (4 teste de urină). Acolo sunt 2 posibilitati: ori e sarcina extrauterina (de duminica sunt la ciclu) sau am chisturi si unul s-a spart. Daca e sa fie prima varianta, la ce ar trebuii sa ma astept? Pe google sunt prea multe variante. De-abia vineri cand am programare la ecografie (Anglia).

În primul rând, se observă diferențele de sistem medical. În Anglia am înțeles că nu ginecologii fac ecografii, ci alte cadre medicale special instruite. În mod normal, o pacientă ce acuză dureri de abdomen și are un test pozitiv de sarcină trebuie examinată ecografic, eventual ß-hcg în sânge și internare dacă se suspicionează o sarcină extrauterină (urgență medicală asociată cu sângerări intraabdominale masive, ce pot duce și la deces). Sarcina extrauterină complicată cu dureri/sângerâri se operează.

Și a doua variantă este plauzibilă: ruptura de chist ovarian, un eveniment dureros, însă care rar se asociză cu complicații.

Atât timp cât pacienta are semne vitale normale, următoarele controale pot fi efectuate în ambulantor.

 

4. Buna dimineata! Am ramas însărcinată. Mi-am facut HCG, mi-a iesit o valoare de 2353, ultima menstruatie a fost pe 5 martie. Intrebarea este: se vede acum sarcina la echograf si mai este nevoie sa repet Hcg?

Pacienta este în 5 săptămâni iar valoarea HCG este normală pentru această perioadă. La ecograf se poate vedea sacul gestațional. Într-o săptămână se va vedea și embrionul cu inimioara. Momentan nu trebuie repetat HCG-ul. Doar dacă la următorul control nu se vede nimic în uter, LA INDICAȚIA MEDICULUI!

5. Buna ziua ! Am 29 de ani si se pare ca acum câteva zile am avut un avort spontan. Asta a reieșit la analize pentru ca la ecograf nu s-a mai vazut nimic. Inca am dureri în partea stanga. Scurgeri am avut mai mult luni, in prima zi, iar de atunci doar cate putin. Intrebarea mea este, pentru ca nu sunt foarte mulțumită de cum am primit raspunsurile, se poate sa nu se mai vada nimic la ecograf? Se poate ca din analize sa reiasă că nu mai am niciun fel de resturi chiar dacă ma doare? Si in cat timp pot sa încerc din nou sa raman? Cum as putea sa evit pe viitor?

În primul rând, s-a văzut vreodată ceva la ecograf? Dacă da, atunci e vorba de un avort spontan complet.

Dacă nu, trebuie să se facă cel puțin 2 controale HCG pentru a exclude sarcina extrauterină. Durerile pot fi de la sarcina extrauterină sau pot fi inofensive, probabil contracții uterine în urma avortului.

După un avort spontan, se recomandă 3 luni pauză.

Un avort spontan nu se poate evita, chiar și cu toate progresele în medicină. Vedeți aici articol: Avortul spontan.

 

Aștept și întrebările voastre data viitoare!

Nu uitați să vă abonați pe site și de LIKE&DISTRIBUIE pe Facebook!

Sănătate!

Cu drag,

Laura

Un gând despre „Răspunsuri 09.04.2018

Comentariile sunt închise.