Ce facem dacă depășim termenul nașterii?

Cu ocazia primului control ginecologic in sarcina se determina DATA PROBABILA A NASTERII (DPN) conform datei ultimei menstruatii (teoretica) SAU ecografului (exactitate mai mare).

Calcularea acestei dati are implicatii mai degraba medico-legale, astfel putand incadra de exemplu un nou-nascut ca prematur sau matur, sau putem fixa data concediului prenatal.

Pentru parintii insa, DPN este un DEADLINE, depasirea sa avand foarte multe consecinte nefavorabile, de obicei psihice.

In acest articol+video o sa vorbesc despre implicatiile depasirii termenului atat pentru fat cat si pentru familie, despre prezumtiile false ale acestei perioade a sarcinii si despre modalitatile travaliului indus.

(video urmeaza in cateva zile; aboneaza-te prin e-mail sa primesti imediat notificarea)

In primul rand, DPN, indiferent cum este ea calculata, nu ar trebui vazuta ca un tel. Doar 5 % dintre copii se nasc exact la aceasta data. Jumatate dintre bebelusi vor veni inainte.

Asta inseamna ca aproape jumatate dintre gravide (+familiile lor) se impacienteaza odata ce a trecut DPN.

dpn.png

Un motiv ar fi incarcatura emotionala asociata cu DPN. Pana atunci, intreaga familie (in special gravida) a crezut ca vor vedea puiul pana pe acea data. Depasirea termenului este asociata cu nervozitate (pana la panica), nesiguranta si epuizare.

Nu e de mirare ca rata cezarienei creste la mamicile care depasesc termenul. Atat multe mamici, cat si multi medici, nu mai au speranta ca bebe va veni natural.

ACEASTA PREZUMTIE E FALSA! NU MAI FACETI CEZARIANA DIN ACEST MOTIV ABSURD. Majoritatea femeilor o sa experimeteze travaliul inainte ca sa fie nevoie ca medicii sa intervina si sa induca travaliul.

prezumtii-e1515752652878.png

Deci ce facem daca am depasit termenul?

  1. Ne calmam. Nu e niciun motiv de ingrijorare. Bebe inca nu vrea sa vina pentru ca ii este inca bine la mami.
  2. Mergem la controalele periodice. Dupa termen se face CTG si se masoara ecografic cantitatea de lichid amniotic.
  3. NU facem tuseu vaginal pentru a aproxima data nasterii. Tuseul vaginal ne da informatii folositoare DOAR cand a inceput travaliul. Unii medici fac tuseu vaginal pentru a provoca nasterea (desprinderea membranelor).
  4. Vorbim cu medicul ginecolog despre modalitatile de inducere a travaliului in clinica respectiva si fixam data primei induceri, de obicei incepand cu 7 zile peste (majoritatea gravidelor nu reactioneaza in prima zi de inducere, asa ca tratamentul poate dura mai multe zile).

Consecintele pentru bebe: dupa cum am amintit mai sus, atat timp cat bebe se misca, cat CTG-ul si cat cantitatea de lichid amniotic (Index de peste 5 cm) sunt normale, bebe se simte bine. Studiile arata ca problemele apar mai des dupa 14 zile peste termen, de aceea inducerea travaliului se realizeaza de obicei inainte.

Cand si cum inducem travaliul vedeti mai jos in grafice iar pe contraboli.ro am un articol detaliat.

 

cand.pngcum.png

In curand voi posta un articol unde descriu diversele metode de inducere cu EXEMPLE DE CAZURI reale.

Experienta mea de medic: fiecare gravida si fiecare nastere este altfel. Exista gravide care ma uimesc cat de repede si de frumos nasc, desi initial aveam dubii, si altele care din pacate ajung sa fie operate, desi toata echipa medicala a crezut pana in ultimul moment ca vor putea naste natural.

Mamici, nu va grabiti si NU alegeti cezariana doar ca nu mai aveti rabdare sau ca medicul vostru va preseaza. Dati-i sansa corpului vostru sa initieze si sa treaca prin travaliu. Fara travaliu nu putem spune niciodata cum va decurge nasterea (doar 1 mamica din 10 are chiar nevoie de cezariana).

Sper ca v-am putut lamuri anumite aspecte cu privire la depasirea termenului nasterii.

Daca va place munca mea, va rog dati LIKE si DISTRIBUIE pe Facebook ca sa afle cat mai multe femei de site!

 

Sanatate!