(abonați-vă pe site ca să primiți următoarele răspunsuri direct prin e-mail! dacă întâmpinați probleme, dați un mesaj la secțiunea Contact)
1. Îmi doresc un copil,si in urma rezultatelor mi sa spus ca am ovare polichistice de gradul 4 si ca nu am ovulatie si ca nu pot face copii pe cale naturală, nu exista nici un tratament pentru ovulatie ? Mentionez ca nu am ciclul regulat adica am pauza de 2,3luni intre cicluri, am 21 ani.
Aici articolul: Cum să obții o sarcină
În primul rând, acest diagnostic nu se pune numai pe o ecografie. Trebuiesc făcute teste hormonale (hormoni sexuali + prolactina, nivelul insulinei, ș.a. ). Dacă într-adevăr aveam de a face cu un sindrom de ovare polichistice, atunci METFORMIN se poate da pentru stilumarea ovulației (+o cură de slăbire, pentru că ajută mult în cazul acestei boli). Dacă nu, atunci se poate induce ovulația cu medicamentele obișnuite, de exemplu CLOMIFEN.
Recomand pacientei să consulte un medic expert în medica reproductivă. Din păcate nu toți ginecologii știu cum stă treaba cu hormonii. Tocmai ieri, o doctorița în privat mi-a recunoscut că are dificultăți cu interpretarea corectă a analizelor hormonale, pentru că nu a făcut nicio pregătire specială (de ex. curs de supra-specializare). Trimite cazurile complicate în centre specializate pentru planul de tratament.
2. Mi-au ieșit niște bubițe în zona genitală. Sunt moi, nu mă dor. Ce pot fi?
Pot fi multe lucruri, însă cel mai des avem de-a face cu CONDILOAME. Un diagnostic sigur se pune după un consult la ginecolog.
Condiloamele apar în urma contactului sexual și sunt cauzate de diferite tulpini ale virusului HPV (care determină și cancerul cervical). Rar se poate lua virusul și de pe obiecte (colacul de la toaletă, bara de sprijin din autobuz, ș.a.).
Tratament: medicul va recomanda anumite creme; dacă nu trece, trebuie excizate condiloamele cu ocazia unei operații mici, de scurtă durată. Din păcate, problemele pot reapărea, în special dacă partenerul este purtător de HPV.
3. Am făcut o tipizare HPV. E totul ok?
Acesta este un rezultat didactic super. Vedem toate tipurile de HPV care sunt testate în mod obișnuit în România și care sunt tulpinile periculoase (risc crescut de cancer). În cazul acestei paciente, după cum observați, NU s-a evidențiat prezența acestui virus (nicio tulpină). Totul e în ordine.
Aștept și întrebările voastre data viitoare!
Nu uitați să vă abonați pe site și de LIKE&DISTRIBUIE pe Facebook!
Sănătate!
Cu drag,
Laura