Ce este BIOMETRIA fetală + poze

Salut!

Voi vorbi în acest articol despre ce este biometria fetală și ce vedem la ecograf + poze.

Am mai vorbit scurt despre ea în Utilizarea ecografiei în sarcină și Morfologia fetală.

Vă rog dați LIKE și DISTRIBUIE pe Facebook (pagină+grupuri) ca să ajungă informația la cât mai multe femei:) Poate astfel putem să le raspundem la câteva întrebări 🙂 Mersi!

(video va urma în curând)

Prin biometria fetală măsurăm anumite părți fetale și le comparăm dimensiunile cu datele din anumite tabele, conform vârstei gestaționale. Astfel putem determina dacă un bebe crește normal sau are anumite probleme.

Biometria fetală se confundă cu SCREENINGUL pentru sindrom Down sau Morfologia  (majoritatea medicilor ginecologi fac Biometrie și nu Morfologie, iar unii nu știu cum să interpreteze corect măsurătorile pentru sdr. Down!).

morfo 2

Biometria standard cuprinde minim 3 măsurători: BIP, AC și Fe (distanța dintre urechile bebelușului, mărimea burticii și lungimea femurului; se măsoară în centimetri), iar la final putem aproxima astfel greutatea fătului. Se mai poate măsura și HC (mărimea capului, care poate speria uneori unii medici și mămici; nu vă faceți griji; unele mame nasc un cap fetal de 37 cm fără să se rupă jos, pe când altele se rup chiar și cu un cap fetal de 33 cm). La final ori ne uităm pe tabele, ori interpretăm rezultatul automat al ecografului: dimensiunile corespund vârstei gestaționale sau sunt mari discrepanțe?

Eu când fac biometria, aranjez monitorul ca să vadă și părinții și le explic pe unde mă aflu și ce văd. Pacienții ar trebui involvați pe cât posibil în actul medical. Părinții se bucură enorm când înțeleg ce văd la bebe lor 🙂

morfo 4.png

Poze pentru sdr. Down o să le explic în alt articol pe care îl voi publica în curând.

Diferite tabele pentru Biometrie le găsiți online (mai jos un exemplu; unele tabele sunt diferite, făcute de diferiți autori conform altor studii). Ecograful le calculează și le interpretează automat, la final menționând și unde se încadrează copilul în curba de percentile. Dacă este sub 10%, este un copil prea mic, dacă este peste 90%, este un copil prea mare. De obicei acest lucru nu este patologic, însă gravida ar trebui investigată pentru a determina cauzele (bebe mici – de obicei la mamele care fumează, hipertensiune; bebe mari – de obicei diabet gestațional). La diferite biometrii, bebe trebuie să crească proporțional. Dacă nu, atunci se caută cauzele (de obicei probleme de placentă/hipertensiune).

Interpretări fictive, recomandări internaționale:

  1. bebe are vârsta gestațională de 36 de săptămâni; cântărește conform ecografului 2300 g, fiind mai mic decât majoritatea celorlalți bebeluși la această vârstă (media e de ca. 2600 g), încadrându-se în percentila 20% și corespunzând vărstei ecografice de 35 de săptămâni.  REZULTAT PERFECT NORMAL. Biometrie de control în 2 săptămâni.
  2. bebe are vârsta gestațională de 36 de săptămâni; cântărește conform ecografului 1900 g, fiind mult mai mic decât majoritatea celorlalți bebeluși la această vârstă, încadrându-se sub percentila 10% și corespunzând vărstei ecografice de 33 de săptămâni.  REZULTAT ANORMAL. Făt cu deficit de creștere. Se recomandă ecografie Doppler, diagnostic de hipertensiune, controale regulate ale greutății. Dacă analizele sunt patologice și bebe nu mai crește, se induce nașterea mai devreme de termen.
  3. bebe are vârsta gestațională de 36 de săptămâni; cântărește conform ecografului 3300 g, fiind mult mai mare decât majoritatea celorlalți bebeluși la această vârstă, încadrându-se peste percentila 90% și corespunzând vărstei ecografice de 39 de săptămâni.  REZULTAT ANORMAL. Făt macrosom. Se recomandă diagnostic de diabet gestațional, ecografie Doppler și cardiacă, controale regulate ale greutății. Dacă analizele sunt patologice, se poate induce nașterea mai devreme de termen.

REALITATEA: Știți câți bebeluși se nasc peste termen cu greutate sub percentila 10% și sunt perfect sănătoși? Majoritatea. La fel ca și feții macrosomi. Biometria trebuie făcută ca metodă de screening și interpretată din mai multe puncte de vedere. Dacă ne luăm după cărți, 90% și nu 10% dintre sarcini sunt patologice. De aceea un medic bun nu va putea fi niciodată înlocuit de un calculator 🙂

morfo5

Cam atât despre biometria fetală 🙂 Sper că ați învățat lucruri interesante și data viitoare la doctor o să puteți recunoaște ceva la ecograf 🙂

În următorul articol voi vorbi despre debutul nașterii naturale! Când e vremea să mergi la spital? Abonează-te prin mail ca să primești imediat înștiințarea!

Mai ai întrebări? Accesează secțiunea Întreabă sau lasă un comment la articol.

Vezi și celelalte articole+video-uri facute de mine, sigur afli ceva interesant despre evoluția sarcinii!

Sănătate!

 

Ți-a plăcut articolul? Nu uita de LIKE și DISTRIBUIE pe Facebook!

Abonează-te pe acest site și, dacă ai întrebări de ginecologie/obstetrică, accesează secțiunea Intreaba !

2 gânduri despre „Ce este BIOMETRIA fetală + poze

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat: